Parking sa kotorske rive seli u bivši remont, ako Luka Kotor AD dobije Prvenstvenu koncesiju

8
parking seli u bivši remont

Priča oko parkinga na gradskoj rivi, koji ugrožava bezbijednost brodova i jahti i čije je uklanjanje bilo jedno od prioritetnih zadataka za dobijanje prvenstvene koncesije privrednom društvu AD Luka Kotor, privodi se kraju.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je uputilo dopis predsjedniku opštine Kotor Vladimiru Jokiću 24. 10. 2017. godine, u vezi bezbijednosti i drugih problema na području kotorske luke.

Ministar Nurković podsjeća predsjednika kotorske opštine da je parking kojim upravlje Komunalno preduzeće Kotor vrlo bitan element koji onemogućava vršenje koncesione djelatnosti u punom obimu na lučkom području kojim upravlja .

Neposredna blizina, stoji u dopisu, vezanog broda sa parking prostorom i njegovim prilazom, predstavlja bezbijedonosnu prijetnju za putnike, brod i luku, što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

To je bio signal da je neophodno ukloniti parking, a prostor prilagoditi lučkoj djelatnosti.

Parkingom je do sada upravljalo Komunalno preduzeće Kotor, ali, kako saznaje Skala radio bez Odluke o povjeravanju na upravljanje, koju donosi Opština.

Država je parking povjerila Opštini Kotor nakon isteka ugovora sa privatnim licima prije više od desetak godina, da bi njime prećutno, bez ikakve odluke, upravljalo tada Javno Komunalno preduzeće Kotor, a potom Komunalno preduzeće Kotor.

Cijena parkinga po započetom satu je bila 0,90 €.

Predsjednik kotorske Opštine Vladimir Jokić je 27. jula 2018. godine potpisao Odluku o povjeravanju na upravljanje kat.parc. 28/20 K.O. Kotor i privrednom društvu AD Luka Kotor.

Opština je parking, kao nosilac prava korišćenja na gradskoj rivi, stečenog po osnovu Zaključka Vlade Crne Gore od 08. 01. 2008. godine, površine 1800 m2, povjerila kotorskoj komapaniji Luka Kotor AD za obavljanje lučke djelatnosti od javnog interesa.

Ovom Odlukom se Luka Kotor AD obavezala da parking koristi isključivo u svrhu obavljanja lučke djelatnosti, da preuzme odgovornost za svaku štetu nastalu u vrijeme upravljanja parkingom, da ga uredi, organizuje, označi i održava u skladu sa utvrđenim standardima i propisima o bezbijednosti luka i drugim pozitivnim propisima iz ove oblasti.

U Odluci je napisano i da AD Luka Kotor parking na gradskoj rivi ne može ustupati drugim licima na upravljanje bez saglasnosti SO Kotor.

Ova odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u Službenom licu, a primjenjivaće se danom donošenja Odluke Vlade Crne Gore o dodjeli Prvenstvene koncesije kompaniji AD Luka Kotor.

To znači da, ako Luka Kotor ne dobije koncesiju, nego se dodijeli nekom drugom privrednom subjektu, taj neće imati parking, a bez parkinga ne ispunjava ISPS kod.

Parking na gradskoj rivi se seli na prostor nekadašnjeg Autoremonta koji je već osposobljen za prijem vozila.

On će moći da primi oko 280 vozila, kada bude u potpunosti završen, što je, za razliku od parkinga na rivi koji je raspolagao sa 81-nim parking mjestom, značajno povećanje kapaciteta.

Dopis ministra Nurkovića
odluka-o-povjeravanju-na-upravljanje-kat-parc-282-ko-kotor-i-privrednom-drustvu-luka-kotor-_

8 KOMENTARI

 1. Zakopečit zlatnu koku koja je komunalnom preduzeću donosila dobre pare da bi se parking predao u ruke privatnom preduzeću u vlasništvu prijatelja? A kritikuju vlast pređašnju? Hmmmm… Nešto je trulo u državi Danskoj…Postavlja li iko ikakvo pitanje ovome malome što sve sam potpisuje? Đe su nam poslanici? Rabota li iko išta osim njega u ovoj našoj napaćenoj opštini? Zašto ih plaćamo? I još što su u bar 2 odbora đe primaju još para? I, što ćemo sad?

 2. Nadam se da ce sada gospoda iz Luke Kotorda vode racuna o zelenilu kao dosada Komunalno preduzece i da napokon zaliju cvijece i drvece na rivu jer se pola vec pocelo susit..po nekada ga zaliju stranci sa jahti to sam licno vidio a niko iz Luke Kotor !!! Mozda ce onaj iz kapunjerice to uvece radit ili rano ujutro jer je greota zelenila a to je sve usadjeno na povrsini Luke Kotor !!! Pa se pozabavite malo i tim..imate dosta kadra pa neka radi neko i to !!!

  • **Lokrume, ne bleji!!
   Zlo i malicioznost suklja iz tebe. Semafor je ubrzao protok vozila od “dno Škaljara” prema Dobroti. Samo tebi je cilj blatiti aktuelnu lokalnu vlast.
   Do izgradnje Obilaznice kotorski saobraćajni haos mogu drastično ublažiti samo jednosmjedne saobraćajnice pored Zvjeronjaka i postojeća pored škaljarskog Vrtića.

    • Ima Lokum podrusku, micite taj semafor, bas ste ga metnuli tu ispred grada, da nam krade vrijeme!
     Sto ga ne staviste, kod recimo “Lav”- a.
     Malo li je invazije na stari grad i
     okolinu, ocete sve, a ne umijete bas nista.
     Maliciozni, ti inputira Lokumu, da je protiv vlasti?
     Kao da mora biti za/protiv.
     Ne svidja Ti se covjekovo misljenje, pa i meni se ne svidja tvoj izliv pakosti.
     Evo ja podrzavam akciju da se ukloni “kradljivac vremena”,
     nadam se da ce jos poneko iz prikrajka progundjati!
     Ne moramo i necemo svi jednako osjecati i misliti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].