Parkinzima u Perastu više ne gazduje kotorsko Komunalno preduzeće

18
parking u Perastu

Predrag Jelušić i Mladen Lučić

Parking prostorima s obje strane ulaza u Perast, one kotorske i one od strane Risna od ove godine više neće gazdovati kotorsko Komunalno preduzeće, kazao je za Skala radio direktor Morskog dobra Predrag Jelušić.

Jelušić kategoričan da je teneder sproveden u skladu sa zakonom

On je kazao da je, u cilju impelmentacije Progrma privremenih objekata za zonu morskog dobra od 2019-2023. godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je raspisalo Javni poziv za davanje u zakup 4 lokacije u funkciji privremenih parkirališta u Perastu.

Navedene lokacije su ranije implementirane u Program privremenih lokacija u svemu prateći smjernice iz Projekta “Integrisani i održivi saobraćajni sistem u Perastu” koji je realizovan 2010. godine kao donacija italijanskog Ministarstva životne sredine, kopna i mora.

Morsko dobro je imalo ambiciju da sve javne površine, a pogotovo parking prostori u svim primorskim opštinama budu u režimu kako je to predviđeno planom privremenih lokacija. To je Morsko dobro uspješno završilo sa gotovo svim opštinama u kojima ima kontakt zone, kazao je Jelušić.

U Kotoru se desilo nešto interesantno, objašnjava on.

Komunalno preduzeće koje je prethodne dvije godine upravljalo ovim parking prostorima, ali bez ugovora sa Morskim dobrom, znači bez pravnog osnova, za učestvovanje na ovogodišnjem tenderu nije uspjelo da obezbijedi kompletnu dokumentaciju, potrebne garancije, zbog svojih internih aktivnosti, tako da se prosto desilo da se na javni poziv, poštujući zakon i proceduru javilo drugo pravno lice koje je ispunilo sve uslove i ono će u budućem perodu upravljati sa dva parkin prostora na oba kraja Perasta, kazao je direktor Morskog dobra.

Na pitanje ko u ovom trenutku gazduje parking prostorima Jelušić je odgovorio da je ovo sad međufaza koja će se ubrzo prevazići.

Ko god bude upravljao tim parkinzima moraće da ima jasan režim i jasan cjenovnik usluga. Naš sagovornih smatra da su se morali stvoriti uslovi i za hotelske goste, jer se radi o hotelima sa pet zvjezdica u Persstu, pa je zbog toga dio parkinga od strane Kotora proglašen za hotelski od strane onih koji su radili Plan privremenih lokacija, jer je sasvim prirodno da gost koji dolazi u hotel sa pet pa čak i četiri zvjezdice ima obezbijeđen parking prostor za svoj automobil.

Jelušić je kazao da će ugovor sa novim zakupcem biti potpisan tokom sljedeće sedmice i podsjetio da Perast polako postaje nešto što je Sveti Stefan. Grad sa ozbiljnom turističkom ponudom. U toku je izgradnja i još nekoliko hotela sa pet zvjezdica.

Tu je i pitanje dnevnih izleta na Gospu od Škrpjela, otok koji godišnje posjeti do 300 000 gostiju i se to mora u narednom periodu, kada na dnevnom redu bude Zakon o lukama, dovesti u red. Mora se naći koncesionar, kako bi sve ušlo u zakonske tokove, jasan je Jelušić.

Lučić smatra da treba ostaviti Komunalnom upravljanje parking prostorima u Perastu do kraja sezone

Pozvali smo direktora kotorskog Komunalnog preduzeća Mladena Lučića i pitali ga da li je upoznat sa rezultatom tendera po kome je jasno da preduzeće na čijem je čelu više neće gazdovati parking prostorima u Perastu.

Lučić je ispričao da je Komunalno preduzeće od opštine Kotor dobilo na korišćenje, odnosno naplatu na parking prostorima s obje strane Perasta za period od 10 godina. Taj rok ističe u ovoj godini. On je objasnio da se radi o donaciji Republike Italije ali i da su osnovna sredstva postala opasna za korišćenje jer je vrijeme učinilo svoje pa ih više, zbog toga, nijesu davali u ponudi. Radi se o električnim vozilima koja nijesu bila registrovana. Ona su podhranjena, a dalju sudbinu će im odrediti oni koji o tome budu odlučivali u narednom periodu.

Što se tiče naplate parkinga za ovu godinu, Lučić je podsjetio da je kotorsko Komunalno preduzeće prvog maja počelo da naplaćujemo parking. I gle čuda, kaže on, negdje početkom mjeseca, krajem juna i početkom jula, objavlajn je tender za naplatu parkinga na ta dva parkinga u Perastu.

Lučić je pojasnio da Komunalno nije bilo u situaciji da prikupi svu potrebnu domumentaciju za učestvovanje na tenderu, jer ne funkcioniše kotorska lokalna uprava, pa nije bilo moguće pribaviti bankarsku garanciju. Po njemu, radi se prilično beznačajnom elementu, jer garancija je svega par hiljada eura. Iluzorno je pričati da li bi je dobili ili ne kada je obrt ove firme oko 3.800.000 eura. Samo iz toga razloga nijesmo uspjeli pribaviti bankarsku garanciju, kaže direktor Lučić.

On navodi da je Komunalno obavijestilo Morsko dobro da neće moći da obezbijedi bankarsku garanciju i da će svu ostalu dokumentaciju uredno predati kako bi mogli da učestvuju na tenderu. Garancija se mogla riješiti i na neki drugi način. Recimo polaganjem depozita, objašnjava Lučić.

Međutim, kaže on, dokumentaciju kotorskog Komunalnog tenderska komisija nije ni primila. Tako je ostao samo jedan učesnik, a to je ugostiteljski objekat iz Perasta. Lučić kaže da je Komunalno uložilo prigovor, ali da do današnjeg dana nijesu dobili odgovor .

Na pitanje da li je tačno da je kotorsko Komunalno preduzeće dvije godine koristilo parking prostore i naplaćivalo parking bez ugovora sa Morskim dobrom, Lučić je odgovorio da tender ne raspisuje Komunalno, a da ga bilo, da bi oni svakako učestvovali na njemu. Prema tome ne bih krivicu pripisao Komunalnom preduzečću. Da je bio tender učestvovali bi na njemu i odmjerili snage sa drugim učesnicima.

Lučić je podsjetio da na parkin prostorima postoje osnovna sredstva koja je Komunalno preduzeće kupilo za obezbjeđenje maksimalnih uslova za naplatu parkinga, stavilo smo nove rampe, promijenilo elektroinstalaciju.

Direktor kotorskog Komunalnog preduzeća kaže da lično smatra da bi za ovu sezonu trebalo da se dozvoli da onaj koji je to do sada radio, odradi je do kraja, a da se već za sljedeću u nekom vremenu koji je prikladan sprovede tenderski postupak i dodijeli se koncesija nekome ko bude najbolji na tenderu.

Morsko dobro jasno da parkinzi ostaju u javnoj funkciji

Iz Morskog dobra su jasni: Dva javna prarkirališta su zakupljna od strane kompanija iz Perasta, pri čemu naglašavaju da režim korišećenja  parkirališta ostaje u javnoj funkciji kao i što je to bio slučaj do sada.

Što će se dogoditi u vremenu koje slijedi, ostaje da se vidi. Jasno je da turisti ne bi smjeli da osjete da nešto u organizacionom smislu ne funkcioniše i da je došlo do promjene dosadašnjeg akcionara.

18 KOMENTARI

 1. Nije mi jasno kako se opstina/drzava odrice profita koji bi punio budzet i poklanja ga privatniku. Zar komunalno preduzece nije formirano sa namjerom da upravlja javnim povrsinama?

 2. Rad dosadašnjeg parkinga u Perast nije za pohvalu,
  Neljubazni ,polubezobrazni momci što rade
  a Bogami i pomalo se krade,….na karte,
  Zaposleni po babu i po pripadnosti partijskim,
  Sprdaju se sa starijim sobama i nedoličnim dobacivanjima
  koje strani gosti ne razumiju ali osjećaju,
  upućenim zbog tjelesnih nedostataka ili invalidnosti
  je svakodnevni prizor
  Bruka i sramota,
  Promjena treba ….samo da bude na bolje
  Nadajmo se

 3. Zbogom lijepi Peraste… Zivjeces u mome sjecanju kakav si nekada bio…. Po pontama se cuo smjeh djece, po peraskoj pjaci se cula lopta, na peraskom terenu su djeca ucila prve korake kosarke. Sada niceg vise nema… Samo restorani, stolovi i stolice nekih
  ” novih ljudi”, a mjestani ne mogu da ucine nista ,a i te kako su pokusavali. Kraj jednom divnom baroknom mjestu koje je postalo sredstvo za pranje novca…Ne zelim ovim povodom nikog da uvrijedim, ali niko ko je dosao u Perast ne zna njegovu vrijednost… Jasno je da se od istorije ne zivi, turizam i treba da se razvija, ali da ne prelazi granice koje je odavno presao. U Perastu je casa odavno prelivena. Zalosno i tuzno. Oni koji vole Perast na nacin na koji ga ja volim razumjece me. Od ostalih i ne ocekujem.
  Pozdrav

  • Bravo Jelena, to je to. Ali nas nema i zato nam je sve tako. Boka je odavno postala prcija ovih iza kojih ni kamen na kamenu nece ostati. Sve su podredili licnim interesima a posto im je vazda malo samo pridolaze novi i novi investitori koji odje operu milione. Zna se po kojoj cijeni. Kod nas dolaze investitori koji za kratko vrijeme operu pare, zarade, prodaju i cistim parama idu dalje. Platili su posteno, nekome, zna se kome, i mogu raditi sto hoce.

  • Jelena sad će kiša pa kad bojuni prorade i vile izađu na vodu bit će ćakula po betulama, dok Bižetina
   bljuje vodu !
   Perast sa investitorima doživljava preporod, a Peraštani da se manu
   gospoštine, nego da zasuču rukave
   kao Jadran Perastu, pa da rade kod novih/starih ugostitelja i hotelijera.
   Mlade na obuku i škole za turizam.
   Tako će svi biti doma, upošljeni i
   sretni. Nadmenost i komplekse treba
   prevazić!

 4. Ko ne vidi da se smjenjivanjem Jokića, Ćupiću i Kasalici postavljenim uslovima namjestio tender na volej direktno od Jelušića tj od DPS-a svojim tajkunima tj. ratnim profiterima, taj je budala ili član partije koji zoblje bačena mu zrna po oboru. Sjeća li se neko tupave izjave direktorice Jadrana ( nekada sekretarice u istoj firmi ) da njima ne treba hotelski parking jer će im gosti dolaziti avionima i brodovima. Zašto je ona postala direktorica od sekretarice? Zašto će ova pizdarija proći kao i sve ostalo? Zato što se ljudi mire sa tim da je novi asfalt Ćupić postavio radi sebe što i ne krije ali će i njima koristi. Zato što u ovoj zemlji ima mnogo zobljača zrna po glibavom oboru.

 5. A đe se parkiraju Peraški vatrogasci?
  Što je sa selektivnim parkingom kod Pomorskog muzeja, gdje red zavodi neobrijani vatrogasni veteran ?
  Mogao bi i manigu raširiti !
  Conte je prenapuhana lokacija a i albergo sa 5 stella, jedva da i 3
  zaslužuje. Samoljublje i sujeta to su
  Peraşke tabu karakteristike!
  Vele da fali bubulja za fašinadu, jerbo su sve pokupili za nove ilegalne i nelegalne ponte .

 6. čista korupcija
  Komunalno namjerno nije dalo svu dokumentaciju
  a imajmo u vidu da Jokić i ekipa se ne vade iz restorana ,,Conte,, čiji su vlasnici preuzeli parking
  za ovo mora da se oglasi Upravni odbor Komunalnog i pozove na odgovornost izvršnog dikretora

 7. A ko ce upravljati, ulazom u grda th rampama, ko je relevantan da tu funkciju obavlja? I Perat nema hotele za 5 zvjedica nego jedan hotel samo sa 5 zvjedica. I to ima toliko zvjedica zahvaljujuci naso kategorizaciji. Provjerite kvalitet vode isperd plaze Hotela samo od toga treba poceti…

 8. Sa srecom i u skladu sa Zakonom da je dat parking onome ko je obezbijedio potrebnu dokumentaciju ma tenderu !!!

 9. Tkz “nova vlast”, mada je tu vec skoro 30 godina, jos nije ni profunkcionisala, a vec je pocelo da se daje Kurti i Murti.

  • Red prijatelju red i način da se uspostavi.
   Bez tendera i garancija hajdučki neće moći. Eto upravo oni o hajdučiji zbore a sad bi hajdučiju . Neće moći.

  • Ne lupaj tako ti Boga !!!u petak na 2 sjednici Skupstine od novog predsjednika Jova Suđica ce se izabrati nov gradonacelnik i tada ce poceti sa radom lokalna samouorava i onda jos jedna sjednica sto hitnije da se donese budzet !!! Bez koga se ne moze raditi uopste i zbog koga je opstina u blokadi ! Ljudi koji su do juce bili na vlasti vec godinu nijesu u stabju da izglasaju budzet i odavno je opstina u blokadsi zbog JOKICA DRAGICE PEROVIC I NJIMA SLICNIM !!! Zato razmsi malo sto pises . A morsko dobro gazduje svemu stonje sa dobje strane outa ka koru i rijekama . Izasao je tender za ta parkiralista sto je sasvim normalno i mora se postovat tenderska procedura !!!

  • Red je i vakat dati Drage
   Ali ti ne bi “dala”?
   Oduvjek su davale, kome su htjele !
   Nego voliš li i koliko ovi nasavršeni popolo ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.