Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope: Mišljenje Venecijanske komisije primijeniti u potpunosti

0
Savjet Evrope

U Crnoj Gori, u oblasti nezavisnosti sudstva, povjerenja u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanja u medijima, postignut je slab ili nikakav napredak.

To se navodi u rezoluciji o post-monitoring dijalogu sa Crnom Gorom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je usvojena glasovima 68 poslanika, dok je šest bilo uzdržano, prenosi portal RTCG.

Ko-izvjestilac Damien Cotier naglasio je da je u Crnoj Gori, tokom perioda na koji se rezolucija donosi, dobra situacija kada je riječ o poštovanju prava manjina, iako je bilo nekih izolovanih incidenata u posljednje vrijeme, a kao dobri primjeri naglašeni su LGBT zakon o istopolnim zajednicama, kao i transfer vlasti i prva demokratska rotacija od nezavisnosti Crne Gore.

U četiri ključna prioriteta – nezavisnosti sudstva, povjerenju u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanju u medijima postignut je slab ili nikakav napredak što je, kako je naglašeno, izazvalo razočaranost Parlamentarne skupštine.

Napretka nije bilo u izbornoj reformi, i na tom polju treba sarađivati sa opozicijom, budući da je potrebna dvotrećinska većina.

Povodom sudstva – zabrinutost i dalje postoji zbog izbora sudija na više od dva mandata, a naglašeno je da je Crna Gora nedavno dobila kritike od Venecijanske komisije povodom tužilačkih zakona, te da reforma Tužilačkog savjeta ne treba da se politizuje.

Suštinskog rezutata nije bilo ni u slobodi medijia, a pomenuti su i slučajevi istraživačkog novinara Jova Martinovića i Olivere Lakić.

U raspravi su pored crnogorskih poslanika učestvovali i parlamentarci iz Francuske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Grčke, koji su poručili da su napredak i dostignuća Crne Gore u posljednjih 15 godin izuzetna, te da žele da se nastavi funkcionalni demokratski proces i izgradnja funkcionalnih instucija.

Takođe, poslanici su ocijenili da je važno “ne dozvoliti da nacionalizam odvuče Crnu Goru u surove devedesete”, a poslanici su poručili i da je važno pomoći Crnoj Gori da riješi problem duga za autoput.

Saglasni su i da proces post – monitoringa treba nastaviti sve dok postoje ozbiljni izazovi.

Krapović: Manjine imaju svoje mjesto u Vladi

Poslanik Demokrata Dragan Krapović poručio je da je sadašnji politički momenat u Crnoj Gori specifičan i da je nakon promjene vlasti i u postizbornom periodu došlo do polarizacije i incidenata u Pljevljima i Niksiću, koji su za osudu.

Krapović smatra da postoji politička volja svih strana da se prevaziđe trenutna situacija, kao i da manjine imaju svoje mjesto u Vladi Crne Gore.

Poručuje i da je potrebno da “personalne i opšte promjene počnu sa sudstvom i tužilaštvom” i da će, ako se to ne učini, sve dalje reforme izgubiti smisao.

Predsjedavajuća crnogorske parlamentarne delegacije, poslanica Maja Vukićević naglasila je da je najveći problem u tužilaštvu i sudstvu, i da su sudovi pod političkim uticajem.

U potpunosti primijeniti preporuke VK

Između ostalih, usvojeni su amandmani kojima se crnogorske vlasti pozivaju da u potpunosti primijene preporuke koje je formulisala Venecijanska komisija, posebno one koji se odnose na “nepovredivost mandata i rizik od politizacije članova Tužilačkog savjeta koji nijesu profesionalni tužioci”.

Usvojen je i amandman kojim se izražava žaljenje što konsultacije sa vjerskim zajednicama o amandmanima na Zakon o slobodi vjeroispovijesti nijesu bile potpuno inkluzivne.

Amandmanima se takođe propisuje da će Skupština Savjeta Evrope “pažljivo nadgledati istrage o navodima za zločine iz mržnje i etnički i vjerski motivisane napade prema manjinama koji su se dogodili od proglašenja rezultata izbora u avgustu.”

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]