Pasinović: Rušenje bedema očekivana opomena za njihovu zaštitu

4
urušeni dio bedema

Povodom obrušavanja dijela kotorskih bedema kod sjevernih gradskih vrata oglasio se prof. dr Milenko Pasinović, turizmolog.

Rušenje dijela kotorskih bedema, očekivana je opomena, ozbiljnijem pristupu  njihove zaštite, mišlnjenje je Pasinović.

Dvije objektivne opasnosti, ozbiljna su prijetnja urušavanju njihovih djelova.

Jedna je  rastinje, opasna debla, koja su nikla iz djelova bedema iznad Grada, našto su ukazali oni koji su čistili, a druga je sabraćaj neograničene težine vozila, koja  prolaze pored  priobalnih djelova bedema.

Pasinović se pita da li Grad UNESCO-ve kulturne baštine, ima urađen program sanacije i restauracije bedema, utvrđene prioritete.

Da li Nacionalna komisija za UNESCO, namjerava da se ovim povodom pozabavi i preduzme organizacione i sanacione mjere za očuvanje, jednog od najznačajnijih nepokretnih spomenika kulture, među, trenutno utvrđenih 459, i očekivanih  još 189, zabilježenih od nadležnih, na području Kotora, zapitao se Pasinović.

Isuviše ozbiljan problem, izložen devastaciji i degradaciji, prirodnoj i ljudskim faktorom, koji zahtijeva mnogo ozbiljniji pristup, zaključio je Pasinović za Skala radio.

4 KOMENTARI

  1. Podizimo ruska sela a oburdajmo stari grad sto ce nam. Ionako je jako star i devastiran pa cemo dic shoping mol dje je bio Kotor a pjacu porusit i prebacit je na Njeguse,,,,crusere u mandrace, parapete porusit i sve stare kamene kuce uz more i napravit biciklisticku stazu i sve kafice jedan do drugoga, pa onda fakultet pomorski i za turizam prebacit u Niksic pa sve tako kako valja. A moglo bi se nac i rjesenje da se Pomorski musej izmjesti u Pluzine. Kako se niko nije sjetio…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]