Patrijarh Irinej i njegovo duhovno huškanje

45
Kad će Cetinjski manastir uistinu biti Crtinjski i Crne Gore

Nakon skandalozne izjave srpskog patrijarha Irineja koji je kazao da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba okarakterisao kao gori nego u vremenu ozloglašene fašističke Nezavisne države Hrvatske NDH, stigla je i očekivana vijest  iz beogradske Patrijaršije da se patrijarh neće izviniti Crnoj Gori. Svakome ko prati odavno zamijenjenu duhovnost političkom propagandom Irineja, Amfilohija, više Filareta i ostalih čimbenika srpske crkve, jasno je da je čelnik SPC došao u Crnu Goru kod brata po urnisanju Crne Gore i Crnogoraca, „prepodobnog“ Rista Radovića sa namjerom da proizvede skandal, iznoseći navodnu brigu zbog položaja u kome se nalaze srpski narod i crkva. Svjestan činjenice da je Crna Gora odlučna da stane na put mešetarenju srpskih popova po našoj državi, prekrajanju istorije i uništavanju autentičnih crnogorskih sakralnih spomenika, otimanju imovine njenoj prodaji i preprodaji, enormnom nezakonitom bogaćenju, Irinej je sramotnom izjavom pokušao da pokrene još jednu u nizu lavina mržnje prema Crnogorcima, koristeći laži kao osnovni motiv koji treba da podstakne naše sugrađane na bunt i borbu, ne bi li, u konačnom, izazvao sukobe koji bi doveli do smjene demokratski izabrane vlasti. Srpskom patrijarhu ne bi smetalo ni da se krv prolije pa da gora pocrni. Njegova izjava zadire i u tkivo prepoznate evropske vrijednosti našeg međuvjerskog i međunacionalnog sklada. Toliko od tobožnjeg duhovnika koga bi misija hrišćanstva morala da obaveže na ljubav, slogu, praštanje, blagu riječ. On je, sve, samo ne svešteno lice, bez obzira na mantiju kojom je zaodjenut.

Nakon Irineja, očekivano se oglasio i Risto Radović, zvani Amfilohije, pojašnjavajući da je poglavar SPC želio da naglasi diskriminaciju Srba i Mitropolije crnogorsko-primorske, koju zvanično sprovodi crnogorska država.

Mitropolit crnogorsko-primorski je saopštio da patrijarh srpski Irinej nije slučajno rekao da je crkvi u Crnoj Gori danas gore nego u tursko vrijeme, jer današnja crnogorska vlast progoni Mitropoliju i pokušava da na njeno mjesto ustoliči bezbožničku sektu.

“Sada Brozovi đaci hoće da stvaraju svoju crkvu. Možete da zamislite bezbožnici, pa čak i Muslimani koji podržavaju sektu ovoga (Miraša) Dedeića, hoće da stvaraju crkvu. Zato je i Njegova svetost, patrijarh Irinej, možda i oštro rekao jednu riječ, a ne bez razloga jer je vlast počela da progoni Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Srpsku pravoslavnu crkvu, a da ustoličuje, plaća i forsira sektu bezbožnika. Bezbožnici su je stvorili, to je bezbožna sekta, koja nema veze sa crkvom jer nema ni krštenja ni duha svetoga, a bez duha i krštenja lažno je krštenje njihovo.”, kazao je mitropolit Amfilohije.

Zna Risto Radović da je Srpska crkva u Crnoj Gori okupatorska i da je dosta zla kroz istoriju  nanijela našem narodu. Ali, kao svakom političaru, a on to uistinu jeste, vlast je slast a  crkva mu nije čast. Zato se grčevito bori za nju jer ona prava trgovina koja  pored privilegija, donosi i gomilu novca od crnogorskih svetinja  koje on nemilice troši sa svojim irinejima. Zbog toga se u njihovoj crkvi popovi tuku međusobno i rade radnje od kojih se zacrvene obrazi svakom poštenom čovjeku. Bili bi zbog toga izbačeni iz svih civilnih institucija, ali iz političke SPC niko ih nije niti smije pomjeriti.

Slavko Mandić

45 KOMENTARI

 1. Gledam razne teme. Niste oladili nego kao maniti deklamujete!!! Mora bit da imate puno vremena. Adio vam i oladite malo!

 2. Kotoraninu,

  Ti nisi ni Kotoranin i Bokelj.Ja to po tvom pisanju znam od početka ali čisto zbog ostalih.
  Kakvi je to Bokelj koji kaže da mu je svejedno hoće li Ponta Oštra biti bokeljska ili dubrovačka?
  Podji u Dubrovnik pa ih pitaj je li njima “svejedno”.
  Ti si kroatizirani Kotoranin kojemu je milija Hrvatska od Boke.
  Za vrijeme Nemanjića Kotor je doživio najveći ekonomski procvat.
  Sigurno su Nemanjici “palili” a Mlecani i Austrougari “gasili”…hehe….
  A to o bratstvu Dubrovnika i Bokelja se slazemo.Vecinsko stanovnistvo kroz istoriju i tamo i ovamo je bili srpsko obije vjere.
  Majstore,opstali smo i opstajemo,tu smo,ne mozete nas pomaci.
  Usput,ako mi nadjes i jednoga Skaljara ili samozvanog Hrvata da je preksinoc gledao polufinale u vaterpolu ja mu dajem 100 evra.

  • “Bokelju” porijekla neslavenskog a Srpske Vjere-krčćanske sekte koja nema veze sa origainalnim Kristovim učenjem. Sam naziv kaže da je to vjera samo za jedan narod…znači za druge nema mesta ?
   Zato ste u sukobu sa svim i svakim samo ne sa Ruskom Pravoslavnom crkvom koji vas ne j.bu 2 %,
   Po automatizmu Srpske vjere ko god primi Srpsku vjeru odmah postaje u nacionanom smislu Srbinom što je notorna glupost, ali to je politika Srpske crkve još od nastanka kada su novcem kupili samostalnost od Vaseljenske Patrijašije.
   Mani je svejedno ko će biti vlasnik Prevlake jer ko god da bude HRVATSKA ili CRNA GORA biti će dobro i biti će što je najvažnije MIR. Međutim da ti i tebi sličnima ,pročetničke i prošešeljevske struje ne daj Bože da vi odlučujete to bi bio zasigurno RAT…tu je još na tvoju-vašu žalost i NATO, nema zime druškane…
   Nadam se da si pročitao izjavu NOVAKA Đokovića koje je posrao sve nacionaliste a to uključuje i tebe svojom izjavom na koju mu niko nije odgovorio jer nije imao što da kaže SVAKA MU ČAST,
   Navijao za HRVATSKU ,mati mu je inače Hrvatica…svaka mu čast, IDOL Srpske nacije…
   Generatori mržnje i ratova na ovim prostorima su Srpska crkva i SANU ,Srpska Akademija NAuka,
   Najveća laž i neistina koju vi i vaše lažave knjige plasirate je da je KOTOR doživio najveću procvat pod Nemanjićima, Prvo su ga zapalili do temelja….itd.uništili Benediktinske Manastire …
   Tu ste lažavu priču plasirali u školama kao komunisti -prikriveni velikosrpski nacionalisti da bi kasnije pokazali pravo lice i namjere 1991.
   Najveći kulturnu procvat je doživio sa VENECIJOM a infrastrukturalnu,putevi,bolnice,mostovi,kaptirani potoci itd. sa Austro-Ugarskom ,vjerovatno si primjetio da koristim riječ SA a ne POD jer VENECIJA I AUSTRIJA nisu bili okupatori na ovim prostorima a pravi Bokelji bili Srbi ili Hrvati ,tuguju za Austrijom.
   Ovo pravi Bokelji se ne odnosi na tebe jer ti to nisi ,
   Škaljari ti bodu oči vidim, dosta ih spominješ, smeta ti mali Zagreb i normalno da ti smeta kao što vam smetaju i Crnogorci, Albanci,Makedonci,Slovenci,Bosanci,pripadnici Muslimanske vjere itd.
   vama pripadnicima Srpske crkve ,kleronacionalističke udruge koja je sve samo ne vjerska organizacija.
   Patrijarh Serinej je to potvrdio svojim govorom,kojeg nije on sastvaio već Amfilohije i ostali monstrumi oko njega koji nažalost obitavaju u Crnoj Gori.
   “Bokelj”džaba si navijao i skakao na svaki gol kad su dali Italijani evo ti Hrvati pobijediše i uzeše treće mjesto.
   P.S.Popij Benensadin i ajde pomalo u kućetu.

   • Falsi Kotoraninu,

    Katolička crkva je odustala od izvornog predanja a ne pravoslavna.
    Uživam kako se pržiš jer ne možeš kroatizirani Kotoraninu da prevališ preko usta da smatraš da Boka nije bokeljska.
    Ne znam ko je uzeo bronzu,gledam samo utakmice za naslov šampiona Evrope.

    • Pada li rosulja danas u Shkaljare Bokelj-Ljuta-Suranj-DJURA ? Ili su cimbenici prognosticni uvjetovani isijavanjem zla ljudskog?

    • “Bokelj”bez pedigrea bokeljskog, i bez porijekla bokeljskog,
     Ti si jedan običan i bezopasan velikosrpski nacionalista ,
     ovo što si napisao je ;
     Ni odgovora ni komentara,
     Ajde pomalo, nisam od volje danas pošto je preminuo
     Oliver Dragojević, naša ikona muzike koju su svi Bokelji slušali i slušaju po čitav dan ,bili Rimokatolici ili Pravoslavci,i ostali,
     Naravno ovo se ne odnosi na tebe jer ti nisi Bokelj, za tebe su trubači iz Guče Bečka filharmonija
     Ajde pomalo…

   • "AUSTRIJANI nisu bili OKUPATORI..ne,ne no više eli si ti čoek-od čojka nesoji...

    …zato ti đede-IMENJAK u ta doba bijaše GOLOGUZOVIĆ-koji je sa onom “hrabrom četom”- iz Boke-bokeške mornarice-sa maškinima nemrčipuške kukavice-nekršćani–brez pušaka-kidisao na urušeni KRŠĆANSKI GROB VELIKOG NJEGOŠA-NA LOVĆENU 13.januara.1916 godine…da ga poravnaju-i na njegove temelje da se nasadi spomenik zafale ćesaru bečkome-u čast “zauzeća Lovćena i pada Pestingrada..sa one dva neprijateljska topa(Crnogorskije- vašije neprijatelja?!)”…Nesoju od nesoja-ričeš li ričeš sa potoka ZVIJRonjaka-sa dna od dna Škaljara?!!

    • I danasnja mornarica vrluda stramputicama.
     Zna se sto je Marko Kalodjera radio!
     A potla oni Kvirin u velom/malom
     mistu pod baldahinom!
     Danas to radi Luka Prcela i Baresic!
     pogledajte “njihov”, trag u bestragu na Yu tubeu.

    • Sikter fukaro četnička,mrzitelju Hrvata i hrvatskih obitelji iz Kotora i Boke
     špijunčino i odvjetnik četnički bez obraza i časti, izmišljaš događaje i pripisuješ osobama-pokojnicima koji nisu živi jer si kukavica i nesoj kakav se odavno nije oko.io.Mrzitelju Hrvata i hrvatskih obitelju zalud si se trudio da ih ne bude ovdje u Boku ,zalud si ubaciovao izbjeglice u Hrvatske kuće a vojne pozive slao Hrvatima da bi napuštali Boku i ostvario tvoje-četničke programe o srpskoj Boki.
     Izdajniče Tita i Partije ti si bruka i sramota ljudskog roda i ljudskog dostojanstva.

  • “Za vrijeme Nemanjica Kotor je dozivio najveci ekonomski procvat” – ovo je papagajski ponavljana recenica brzo jos brze Bokeljeneru da ne zaboravis. Kakvi Mleci kakvi Austrougari. To se nekome cini da su oni i bili odje. I svi smo Srbi sasvim logicno je iz usta koristoljubivca i ludjaka maskiranog samozvanog BOKELJA. Za tvoju pokvarenost i Njegos bi tesko rijeci nasao. Samo GLUP si to te zaj…va!

  • Bokelj,
   Bez pretenzije za potrebom da dijelim savjete, ali sa ovom budaletinom ne treba polemisati. To je onaj koji tvrdi da su četničke jedinice u nekom selu kod Gacka, 3.rujna 1941., pobacali 400 muslimana u jamu Čavkaricu. Upravo je to vrijeme kad Italijani, poslije bestijalnih zločina ustaša u junu ’41., preuzimaju kontrolu nad područjem i naređuju masovno otkopavanje leševa i vađenje iz jama radi identifikacije i sahrane. Organizovanog četništva tada nije bilo ni u naznakama.
   Ogorčeni zbog sistematskog pokolja Srba u Hercegovini, svi kasniji bestijalni zločini odreda Pavla Đurišića bila je brutalna, kriminalna retorzja protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti.

   • ZA BRANIOCE-ČETNIKA I NJIHOVIH ZLOČINA-NEDJELA,BAGRO ČETNIČKA LAŽAVA
    MALO PRAVE ISTINE O ČETNIČKIM ZLOČINIMA OD 1941
    IDEMO ;
    Pokolj u Bosanskom Grahovu 27. srpnja 1941. je bio organizirani napad na područje rimokatoličke župe Bosansko Grahovo, s ciljem fizičkog istrjebljenja svih stanovnika u toj župi, mahom Hrvata katolika. Nakon tog napada, župa Bosansko Grahovo, kao i župa Drvar istog dana, u potpunosti je bila zatrta.
    Počinitelji su bili četnici koje je predvodio Branko Bogunović.
    Pokolj u Bosanskom Grahovu i okolici je bio dijelom organiziranog etničkog čišćenja zapadne Bosne i istočne Like od Hrvata. Tada su posve zatrti Hrvati u župama Bosanski Petrovac, Krnjeuša, Drvar u zapadnoj Bosni (Bosanska Krajina, Turska Hrvatska), a u Hrvatskoj (u Lici) župa Boričevac.
    Pokolj kod Drvara 27. srpnja 1941. je bio organizirani napad na područje rimokatoličke župe Drvar (uz istodobni napad na rimokatoličko stanovništvo obližnje župe Bosansko Grahovo), s ciljem fizičkog istrjebljenja svih stanovnika u toj župi, mahom Hrvata katolika. Nakon tog napada, župa Drvar je u potpunosti bila zatrta.
    Počinitelji su bili četnici. Međutim su drvarske događaje iz srpnja 1941. godine sebi u zaslugu spremno pripisivali komunisti, i obilježavali 27. srpnja 1941. god. kao Dan ustanka naroda BiH (paralelno s Danom ustanka naroda Hrvatske, koji je obilježavao povezane događaje koji su se istog dana odvijali na obližnjem području Like).
    Pokolj kod Drvara na području župe Drvar je bio dijelom organiziranog etničkog čišćenja zapadne Bosne i istočne Like od Hrvata. Tada su posve zatrti Hrvati u župama Bosanski Petrovac, Krnjeuša, Bosansko Grahovo u zapadnoj Bosni (Bosanska Krajina, Turska Hrvatska), a u Hrvatskoj (u Lici) župa Boričevac, Srb i dr. mjesta istočne Like.
    Pogrom u Krnjeuši 9. i 10. kolovoza 1941. je bio organizirani napad na područje rimokatoličke župe Krnjeuše, s ciljem fizičkog istrjebljenja svih stanovnika u toj župi, koju su činili Hrvati katolici. Čitava župa koja je imala oko 2.500 žitelja u dvadesetak sela i zaselaka je spaljena, znatan broj stanovnika – do danas je poimenično identificirano njih 240 – je pobijen. Komunističke vlasti nisu u desetljećima nakon II. svjetskog rata dopustile da se preživjeli mještani vrate na svoja ognjišta, te danas više na terenu i nije vidljivo da bi Krnjeuša – čak niti crkva koja je spaljena kada i sve preostale kuće – ikada postojala.Glavni predvodnik ustanika koji su izvršili pokolj u Krnjeuši je bio četnik Mane Rokvić, pa se uglavnom govori da bi pokolj bio djelo četnika.
    Drinske mučenice (- obala Drine kod Goražda, 15. prosinca 1941.), djevice i mučenice, blaženice Katoličke Crkve, časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su ubili četnici za vrijeme Drugog svjetskog rata.Časne sestre su njegovale bolesnike, pekle su kruh djeci državnog Dječjeg doma te pomagale siromahe i prosjake s Romanije. Dana 11. prosinca 1941. godine četnici su opkolili „Marijin dom”, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo sve redovnice i još neke druge zarobljenike. Vodili su ih po snijegu uz preslušavanja i ispitivanja do Carevih voda i Sjetline. Tamo je časna sestra Berchmana, shrvana od puta ostala a kasnije ubijena 23. prosinca 1941. godine. Ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda, gdje su stigle 15. prosinca 1941. godine. Smještene su u zgradu vojarne na katu. Vojarnom je tada zapovijedao major Jezdimir Dangić. Četnici su u pijanom stanju po noći provalili u sobe u kojima su bile časne sestre. Časne sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su ubijene i bačene u rijeku Drinu. Tih dana, bačeno je u Drinu oko 8 000 ljudi. Prvi koji je zapisao zločine bio je slovenski svećenik Franc Ksaver Meško, koji se tih dana nalazio na Palama. Napisano je više knjiga i članaka o tome. Od 2005. godine svakoga se 26. siječnja obilježava Dan sjećanja u Goraždu kao dan sjećanja na oko 1400 žrtava četničkog terora.
    Jel vam treba još nesoji ,potomci četnika i njihovi štovatelji i štovatelji njihovih nedjela.

    • http://www.krajinaforce.com/dokumenti/radio_sam_svoj_seljacki_i_kovacki_posao.pdf

     Evo ti “kotoranine” link gdje u pdf formatu imaš knjigu prof.dr Đura Zatezala o planetarnom zločinu institucionalizovanog kao državni projekat zločinsčke marionetske “države” eNDeHazije. Pogledaj dokumentovana svjedočenja preživjelih pred “Zemaljskom Komisijom za ratne zločine”.
     To su bestijalni zločini od kojih i danas svemir urliče od bola. To nijesu bili obični zločini, gdje se zločinom podrazumijeva i nasilno lišenje života jednog jedinog ljudskog bića.
     Bio je to sistemski i sistematski genocid potkrijepljen “Zakonima o čistoti rase” tvog štovatelja Poglavnika, Mile Budaka, Kvaternika i Artukovića. Tužno je i bogohulno kazati, ali Srbi u Lici, Baniji i Kordunu nijesu učinili (i dobro je da nijesu), zla Hrvatima 1/100, što je eNDeHazija učinila nevinom srpskom življu.
     Ti se latio – Drvar, pa Drvar i 27.srpnja ’41., “srpski pokolji”…! Mlatiš kao cavallo praznom zobnicom (by courtesy – J.D) Našao si “Dan ustanka” u HR i BiH. U Srbiji je Ustanak bi 20 dana ranije. Joža je odredio da to bude dan kad je Srbin ubio brata Srbina! Hrabri Crnogorci su to odradili 13. jula, na način što su muški udarili na okupatora, nanijevši mu ozbiljne gubitke, kad su shvatili da će im Crna Gora biti “nesita grobnica”.
     Bilo je teških zločina i sa srpske strane, ali to je bila bezobzirna osveta organizovanih Srba, odbjeglih u šumu, kojima su iskopani domovi i zatrvene čitave porodice, pa se ponašali kao bijesne i ranjene zvijeri. Zločinom su sprovodili samoodbranu, stavljajući do znanja ustaškim zločincima da i njihovi dragi mogu doći pod udar osvete. Nažalost, bestijalna ubijanja i osvetu ne može niko odobriti. Da ustaše još 27.travnja (pazi-27.travnja, (!) a samo 17 dana ranije proglasili neovisnost) nijesu izvršili prvi masovni, (pa nadalje) organizovani pokolj Srba u selu Gudovac kod Bjelovara, (470 ljudi), ne bi ni jednom građaninu Hrvatu dlaka s glave falila od komšija Srba.
     Bio je to prvi organizovani, projektovani zločin monstrum-države, koji je bio inicijalna kapisla za sve dalje mega-zločine.
     (Pogledaj knjigu “Pokolj u Gudovcu”). Napisah – pogledaj, jer ti knjige ne čitaš.

     • Sva ova strašna zla i planetarne zločine ne navodim da bi se produbljivali antagonizmi među konfesijama i pojedincima, nego kao primjer bestijalnosti za osudu, koji se ne smiju zaboraviti, upravo iz razloga da se nikad ne ponove ni u primisli.

    • …taman ka oni za onu jamu sa onije 450 muslimana -bačenih u onu jamu kod Bileće odstrane “bilećkih četnika”..Jest je boga mi, ali kod Stoca podalje od Bileće-odnosno dalje nego Kotor od Bara..a cifra nije 450 neko 362-koje su likvidirali partizani hercegovački- mahom sa područja Stoca.Zanimljivo niko od njih nije odgovarao za ubistva- poslije 1945! Znaš li zašto? Pronađi portal “BOSNAE”…
     I kad smo ti i ja na “vašemu terenu-“-pronađi portal zapadni srbi”-WIKIPEDIA-Kronologija ustaških zločina u Hercegovini 1941-1945..
     Kratki rezime-“U Hercegovini tokom rata 1941-1945,od strane ustaša(krvata),muslimana,Njemaca i Italijana -UBIJENO je (zaklano i poluzaklano-najčešće!) i BAČENO u JAME,rijeke(Neretvu i druge) i ponore preko 12.hiljada SRBA!..Do sada je evidentirano 108 masovnih stratišta sa oko 7 hiljada žrtava ustaškog genocida u Hercegovini!!! Daleko bilo jedan grad veličine-ajmo reći Tivta…
     A što tek reči za “onaj karitad” tvojeg zemljaka-suseljaniina iz west ercegovanije-selo HUMAC-općina Široki…(((kojem pridodate tvoje prezime BJELADIN-iz istog ste sela-prema tvom kazivanju na ovaj Portal!)))-doglavnika Maksa Luburića,k-danta svih ustaških logora za klanje Srba,Roma,Jevreja,Crnogoraca i dugih od 1941 do 1945 godine u NDH(Hrvacka Maček-Cvejtković BANOVINA-od 1938.godine!)-koji se u Jasenovcu 9.listopada.1942 pohvalio koljačima i blagodario njihovo “božije činodejstvo”-riječima :”VIŠE SMO POKLALI ..U OVOJ GODINI(1942) NEGO OTOMANSKO CARSTVO NA OVIM PROSTORIMA-ZA PET STOLJEĆA..

     • Sm.adu četnički izado si i TITA tako ćeš i ove četnike kojima služiš na sramotu svoju i svoje obitelji i strica kojeg su ti ubili Četnici u Banjane
      Ti si gori od najgoreg ,nema osobe u Kotor koji će nešto lijepo reči za tebe, dueliscu četničke obitelji za koju si špijavao i šoferisao,
      ,mrzitelju Hrvata i Hrvatskih obitelji.
      Maks Luburić je porijeklom Srbin iz Crne Gore to svatko zna ,i ti to znaš samo što to nećeš da napišeš.

  • A sto bi Ti sa bezboznicima?
   Znas li sto je SYLLABUS, vjernice?
   Mozda klero fasiodi misle da ih ne vidimo/cujemo?
   Tamo vama, koji su to od Vas vjernika
   pohodili Jerusalim?
   Smijete li? Nije Vi to Marija Bistrica, ni Medjugorje , ni sv.Ante .
   Vama su Jevreji nesto KRIVI, jer oni “idu” po starom zavjetu, a bome i po:
   “oko za oko -zub za zub”, po Talmudu.
   Bojite se jos od NDH, tamo zaviriti.
   Znaju ve oni dobro, preklapala i lutkari.
   A i cetnici su svugdje, pa i u Crnoj Gori,
   Jevreje, pored ustasa, gestapou
   isporucivali , kao i u Beogradu.
   U Crnoj Gori su partizani i narod spasili jedan broj Jevreja.
   Ustase and cetnici su radili isti posao,
   siljali jevreje u konc. logore i dusegupke u njemackoj i beogradski specijalitet : u pokretnim kamionima,
   gusili ciklonom!
   Ivo , ako ti se ne svidja posjeti don Grgu i paroha Spajica na Boninovu – ako Te puste kao ” njihovog” , pa im se sitan nazali.I u hrvatskoj je do paveliceve
   ndh postojala Stara katolicka crkva,
   koja nije priznavala ingerencije pape i Vatikana. Pavelic ju je ukinuo a vjernike
   nazvao grko- katolicima.
   Ova crkva danas postoji u Becu, zasto ne i u Kolindinoj rvatskoj?
   Budi zahvalan crnogorskim jereticima,
   svima redom, sto kao rvatina, imas konkordat i Vatikansku diplomatiju.
   Mozda bi Ti,ipak, radije skoknuo malo do sv. Jeronima u Rimu?
   Pripadas li i Ti mozda onemu politickome i diplo-ma(n)tijskom dijelu rvackoga roda ?

   • Ne znam kome Srbi mogu više da “zahvale” za progon,komunistima ili ustašama,teško je reći.
    Srpski narod su najviše života i identiteta koštali sunarodnici boljševici.
    Koga su ono komunisti na Sremskom frontu,prevodili iz ustaških uniformi u partizanske?

    • Da nije bilo komunista,burzuji i okupatori bi tlacili narode jugoslavije.Narod je prisao partizanima, Titu i komunistima.
     Svi su potuceni do nogu!
     Naknadna pamet danasnjih bokelja, ispranog i zaludjenog
     hrvatstva i srpstva.
     Komunisti su tu i gledaju vas.
     Ajde gukni, sto ti je to bolje sada ,
     nego onda.
     Nemas posal , potla tebe potop,
     oglodjan do zadnjeg atoma, od gazdarluka, djeca ti nemaju posao ni sa bolonjskim diplomama, ni
     ovdje ni napolje.
     Desnicari tj.neofasisti svuda se regenerisu.
     Zaklanjas li se iza politickih brigada burzoazije tj. crkvi.
     Zelis separaciju boke?
     Gdje bi je pomjerao, od koga i zasto?
     Mislis li da ce vecina, ma kakva,
     sjedjet skrstenih ruku?
     Ajd’ ne svirajte u diple!

 3. ..na ovoga “našega” popa…koji je nešto rekao u svojoj “besjedi”,usudio bi se reći da to nebi rekao ni pijanac-na pjanu uru-a ne visokoobrazovani-sofisticirani insan(objavio Potal In4S-23.jula.2018.godine:”JA NISAM BAŠ MNOGO UPOZNAT,ALI KAKO ČUJEM (a nije vidio?),POLOŽAJ SRBA u CRNOJ GORI NIJE DOBAR…NAŽALOST”!..Završi pop “naš” brez ustezanja-zastiđa(ne poštujući sebe pastira-čobana ,božijih stada(buljuka) na zemlji!)…!
  Pametnome i manje pametnome dosta-i razumljivo?!

  • OVO JE HIT GODINE!
   Svaka čast, Srbinu iz Boke.Voljeo bih da si malo ćešće na Skalinom portalu.
   Kad bi Aleksa Šantić mogo ovo pročitati(može) u Grob bi se prevrćao.
   Jadna naša Boko sa ovakvim mozgovima.”NEVJESTO JADRANA”

   • ..od Don NIka Lukovića..”Prčanj-1937″..kao prevenciju- liječenja tvojije osušenije moždanije zakora-koje su ti narušene-mrzeći sebe do podna -a popodne cijeli svijet!!! Na strani od 93 do 108-ove knjižurine sve ti potanko piše na narodnom jeziku -ko je ko u Boki i čija je Boka-od pamtivijka…?! Kada time ovladaš oliti to gradivo savladaš-javi se i bači koji original oliti komentar-ti to jedino i znaš-zbora nema.. -obraza mi tvoga ka ijedan”crnogorac”-usput “fetivi-fetani salam”-ni Sekula Drljević-u svoje pero,načelnik ministrstva ravde krvave trojne kraljevine karađorđevića takoprozvane SHS-brackije naroda-ka ijedni “po obrazima” “srba-krvata-slovenaca”..?!!!
    Jado,jadna naša Boko-jadna li si kad o tebi brinu “Moj g?ad” i ostli gadovi KOĆENI i OKOĆENI u ABlejalici kontrarevoluciji -1989-godne-od autora-njihovoga boga tvorca- poznatoga kasapina i grobara sa Dednja-ne manje crnogorca-no je ovaj naš-ničiji i svačiji-putana..”Moj g?ad”..!!! Sa rupice Šuranj-Gulaš HOMO DUPEX metar i žilet”…

    • Stara izlizana i iz djelova napravljen monstrum, neke davno minule, proklete godine Jole Dronjak. Zalud se mučiš sa Bokom i kome pripada. Pripada našoj( ne i tvojoj) Crnoj Gori i to ti je to.
     Sa listovima te tvoje istrošene i vremenom pregažene knjige, možes da obrišes to tvoje pedersko pr.no.
     Sve i da ništa neznam, znam barem što je moje, a što je tuđe, nešto slično kao i moja voljena braća Albanci na Kosovu, Bog im zdravlja za života dao.
     Dao zbog toga što su za tebe i ostalu Četničku bagru ljudine!
     Pa sada Jole diplaj po tim lažljivim knjigama do mile volje.
     Ovo ti je tako, kako je i zalud se koprcaš, ništavilo Cetničko.
     Ovo važi za tebe i sve ostale Bokeljske Cetnike, koji su zadnjega rata, crtali mete od poštenih Hrvata, koji su vam do juče bili komšije.
     Nego na svu sreću završilo se po nas tako kako je i trebalo.
     A za vas Četnike po običaju, da ste još jedan poraz pretvorili u pobjedu.
     Vjerovatno će te tu pobjedu, premostiti u neku vašu knjigu, đe će te vašim pokoljenima, velićati vašu pobjedu.
     Takva je vama, svaka vaša istina!

     • Moj Grade,
      Svaka čast na napisanom tekstu fukari četničkoj velikosrpskoj gubitničkoj vojsci i ideologiji-srpski kleronacionalizam…
      Svi su oni Patrijarh Serinej ,Moj Grade,jedan text im ne može proći da ne spomenu NDH, ovakva mržnja i strah od Hrvata kojih ima ispod 1 % je produkt njihovog kukavičluka.
      Ustaški pokret je stvorio srpski radikal, Srbin Puniša Račić kada je ubio Hrvatske poslanike u Beogradski Parlamenat,
      Danas isti ti Radikali na čelu sa srpskim fašistom Šešeljom sjede opet u srpski Parlamenat ,vrijeđaju pale zastave drugih država,a državne institucije Srbije ne reaguju.Lijepe sreće te smo nezavisna država Crna Gora i te smo u NATO pakt pa nas te stvari ne dotiču,tamo njima…
      Ima par idiota velikosrpskih nacionalista ,bivših komunista kao nesoj sa Prčanja naoružan baketom-motikom od mace,mrzitelj najviše Hrvata i hrvatskih familija u Boki koje naziva krvati a zapadnu Hercegovinu ,ercegovanija, pokušava da od grbaljskih nesoja i kukavica ali i koljača civila, napravi heroje samo zato jer se izjašnjavaju da su Srbi, ali ne i svojim porijeklom i genetikom.
      Što se tiče prčanjske skupštine dobro si napisao taman neka obriše obraz-guzicu sa tijem stranicama,to su im istine kao i sve njihove.
      Dobro je Dobrica Ćosić napisao za svoj narod …
      Veliki pozdrav Moj Grade od Kotoranina

   • ..vami od kuma dr ustaškog ćetnika Sekule Drljevića,ekseks načelnika minstarstva parvde trojne jebene krvave kraljevne SHS brcana srba-krvata-slovenaca..pojte,pmu pojte…..vaivima do balčka..koji baštinite Sekula!!!

 4. Patrijarh Serinej nije ništa novo rekao,
  On je samo ponovio ono što svaki dan govori Amfilohije i njegov Paroh kotorski GARGAMEL,
  Srpska crkva i njeni crkveni nedostojnici nisu nikad jači nego danas u Crnoj Gori,grade vjerske objekte đe god požele bez dozvola i saglasnosti nadležnih institucija,pokušavajući time svijetu pokazati da je ovo srpska zemlja,jer kad stranci vide Srpsku crkvu na svaki ulaz u gradove po Crnoj Gori ,pomislit će da je ovo stvarno srpska zemlja.Interesantno punanijeh džepova omrznutih zapadnih ,antisrpskih i antisvetosavskih novaca, koje su zgrnuli od omrznutog zapadnog Svijeta.Srpska crkva-hrišćanska sekta zajedno sa SANU iz Beograda su glavni generatori mržnje i ratova na prostorima bivše Jugoslavije.

    • “Kotoraninu”,

     Ličiš mi na jednoga Hrvata iz Boke,iz Tivta koji se ženio 2005 i uzeo za svatove jugoslovensku trobojku.Na pitanje sugradjana,zašto je uzeo jugoslovensku a ne hrvatsku trobojku,odgovorio je:”Tako su mi u Opštinu rekli da treba!”
     Piše u arhiv da je car Dušan vladao Kotorom pa vi to ne priznajete,piše mnogo toga što tebi ne odgovara…
     Pitam ja tebe što ti kao Bokelj i Kotoranin misliš,čija je Prevlaka a ti izbjegavaš odgovor.
     Meni je jasni što ti misliš ali bi lijepo bilo pošto se hvališ da si fetivi Kotoranin da čitaoci na portalu to i pročitaju.
     Reci brate,odvali pa što bude!

     • Bokelj ja i ti nismo ni dao Bog nikakva braća,
      Ti mi ličiš na neke koji su lijepili onaj vizantinski znak četiri ocila na tablice od auta preko crnogorskog grba , ali uzaludan je to bio posao…brzo su odustali od toga posla i pomirili se sa sudbinom…
      Piše u Arhiv da su okupatori Nemanjići “samo” popalili Kotor a sve ostale gradove porušili, piše da su kotorani pisali Veneciji nekoliko puta da ih uzme pod svoje da ne padnu u ruke tvojih predaka Turaka.
      Piše da su porušili Benediktinski Manastir na Prevalci…piše mnogo toga…piše da je Austrija gradila Srpske crkve po Boki…piše …
      Vjerojatno se nadaš da će doći do nekog sukoba oko Prevlake između Crne Gore i Hrvatske ali će se to mirno riješiti na tvoju žalost.Slabo si definisao pitanje čija će biti Prevlaka Dubrovačka ili Bokeljska , Misliš valjda Hrvatska ili Crnogorska ?
      Potupno mi je svejedno jer su za mene to potpuno ista dva naroda na tvoju žalost.Bili su nekad i iste vjere…Rimokatoličke…
      Bokelj izgleda da nemate sreće ovaj put, đžaba pravite Srpske crkve na svaki ćošak ,izgleda da će u finale sve to biti crnogorska imovina.

  • …iz zaseoka Škaljara-Peluzice..Da si ti nama živ i zdrav-i da nas i dalje “po kršćanski voliš-štuješ”-mili naš gudinu!!! Na omrzloga svijet ostaje…to nikad Tomsone-nemoj da zaboraviš?

   • …u Raguzu-svi su Konavljani bili pravoslavci-i imali i imaju do dana danjega krsnu slavu..! Ka i ti/vi west ercegovanci!!!

    • East ercegovcu potomku-produktu bračne noći na koje Age i Begovi imadoše pravo punanijeh 500 godina,dakle kopilanu,nisi dostojan da spomeneš Konavljane koje ste opljačkali po ko zna koji put u povijest i malo vamje to bilo nego ste ih nazivali ustašama,e kopiladi bez roda i poroda Eastkopilani !!!

     • Ne ulazim u dibatiment.
      Cvijeto Antunovic je prijetio Kotoranima u Konavlima – bombama , koji su cak porodicnom lozom, iz Tih istih Konavala! “SVOJIMA”???
      Kako to nazvat? PTS?
      Neo ustastvo, terorizam , krivicno djelo svakako – nekaznjeno jer je navedeni bojovnik tamo prihvacen kao heroj.
      Ivo Trojanovic je bio licni prijatelj
      poglavnikov!
      Toliko o konavlima i njegovom “dekanatu”.

 5. Nekadasnji dostavljac i saradnik UDBE,
  dosao narodu Crne Gore solit pamet.
  Pomaze on srbima taman toliko, koliko i cetnici sto nasrnuse na srpsku nejac i
  prezivjele u naletima ustasa i njemaca.
  Grmec im ne prasta!
  Nece popovima oprostit ni Crna Gora!
  Nema boga ni hriscanina koji ce ovdje muljati -odite TAMO DALEKO !

 6. Monstrumi i cudovista umisljena,
  pastva oh i takve posjecuje i pravi se da nista ne zma.
  Vole i hoce “svoje”silnike i satrape.
  Tradicija trpljenja raje pod turcima, koji su im i kulturu donijeli, koju su zdusno prihvatili. Turke za sve pljuju, a zene im izludjese za turskim serijama.
  Djaolji mentalni sklop koji kao taki sve oko sebe uci , kako , koliko i koga treba voljeti. To su SEGREGATORI I
  NIKOGOVICI !

  • ..dal si ikad čula za Srpsku krajinu i Srbe-kažu povijesničari da su tu naseljeni-kao branitelji Jevrope sve do Beča i dalje-od Turske najezde-potla nazovi mo ga tako “Kosovskog boja”…? Jedno što neznam-priznajem..je to da ti ništa ne mogu rijeći okolo toga-esuli ikada Osmanlije arale diljem west Ercegovine u brezezmalo 400 i kusur godina na Balkanu-“zapadnome,stim što neznam a đese nalazi i zapdni i ševerni-do kojeg nisu “Turci dopirali-eli tako nekako bilo..Reci samo DA-NE..naša KOMESAR OMICE!!!

  • ..na ove podatke-o dešavanju na Balkanu prije više stoljeća..A da li znaš nešto iz bliže povijesti-o “Otelovoj ljubavi-crnije i drugije gavrana” u Kotoru od 1941 do 1943.do 9 rujna.kad su mnoge “anke kotoranke” pasale za Otelima-“feribotom” put Italije na “školovanje”-a muline ostavile po Kotoru i sujednim atarima u rod-da gi vaspitavju za dom spremni..?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].