PEN CENTAR: Sa nacionalnim i državnim interesima niko, pa ni Vlada Crne Gore, ne smije se poigravati!

0

SAOPŠTENJE CRNOGORSKOGA PEN CENTRA POVODOM NAJAVE ETNOINŽENJERINGA

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavu etnoinženjeringa koji priprema Vlada Crne Gore odlukama o promjeni uslova za sticanje državljanstva i planiranim radikalnim intervencijama s ciljem izmjene biračkoga spiska.

Pitanje državljanstva i sticanja biračkoga prava, kao jedno od najsuptilnijih pitanja funkcionisanja osobito malih država, iziskuje široki društveni konsenzus, a njegovo rješavanje podzakonskim aktima i naprečac nedemokratski je i antievropski postupak s dugoročnim posljedicama po stabilnost crnogorskoga društva. S druge strane, najavljeno brisanje iz biračkoga spiska crnogorskih državljana na privremenome radu u inostranstvu, pretežno Bošnjaka i Albanaca, odnosno nepravoslavnog stanovništva, i time dramatično prekrajanje biračkoga spiska, još je jedna od zabrinjavajućih poruka aktuelne Vlade prema manjinskim narodima, čija je uloga u izgradnji savremene, građanske i multikulturne Crne Gore od izuzetnoga značaja. Takva rješenja koja počivaju na demonstraciji sile direktni su udar na ustavni karakter Crne Gore kao sekularne i građanske države!

Kao ustanova čiji je jedan od zadataka zaštita individualnih i kolektivnih prava, pozivamo Vladu Crne Gore da pod hitno odustane od pokušaja prekrajanja etničkog karaktera države Crne Gore s ciljem segregacije i majorizacije pojedinih etničkih zajednica, prema kojima se od svojeg konstituisanja odnosi kao prema građanima drugoga reda. Ove opasne prakse, pokazuje nam to i skorašnje balkansko iskustvo, mogu dovesti do nesagledivih društvenih posljedica.

Crnogorski PEN centar ovim povodom obratio se relevantnim međunarodnim adresama, upozoravajući na perfidni plan Vlade Crne Gore da odlukama donesenim bez širokih konsultacija i nacionalnoga konsenzusa, prekroji etničku mapu Crne Gore. Sigurni smo da građanska Crna Gora neće dozvoliti to pravno nasilje i da će jasno staviti doznanja da se s nacionalnim i državnim interesima niko, pa ni Vlada Crne Gore, ne smije poigravati!

Glas Crnogorca

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.