PEN centar: Vlada spremna da se razračuna s onima koji antifašizam baštine kao jednu od najvrednijih civilizacijskih tekovina

0

Usmeni zahtjev iz kabineta Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za pokretanje disciplinskoga postupka protiv nastavnice istorije iz OŠ „Lovćenski partizanski odred“ s Cetinja, Sanje Vujović, jer je svoje učenike, uz odobrenje roditelja i uprave škole, povela u Podgoricu na proslavu Dana pobjede u organizaciji SUBNOR-a, još jedan je od pokazatelja da Vlada ne samo da odbija svetkovati jedan od najznačajnijih dana novije svjetske istorije, Dan pobjede nad fašizmom, već je spremna da se razračuna s onima koji antifašizam baštine kao jednu od najvrednijih civilizacijskih tekovina, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

“Kad se uzme u obzir da je premijer Krivokapić još prije više od pola godine najavio da ne treba proslavljati 9. maj, potom njegov sud da se Crna Gora 30. 8. oslobodila nakon 75 godina, dakle da je 1945. godina koju svijet slavi kao godinu oslobođenja od fašizma za njega početak ropstva, njegovo prisustvo na dočeku međunarodnog teroriste, promotera četničke ideologije Nikole Kavaje, njegovo odbijanje da se očituje o zločinima profašističkih snaga u Drugom svjetskom ratu, oličenih u četničkome pokretu, kad se tome doda da je njegovom voljom na mjesto ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta postavljena deklarisana „žena-četnik“, zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv profesorice koja je sa svojim učenicima proslavila Dan pobjede nad fašizmom ne treba da čudi, ali mora da zabrine svakoga građanina Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Kako dodaju danas više nego ikad moramo kao društvo biti spremni da damo jasan i glasan odgovor na gaženje temeljnih ustavnih prava i vrijednosti.

“Ako smo se za ovih duže od pola godine mnogo puta uvjerili da crnogorsku vladu vode istorijski revizionisti, promoteri klerofašizma i osobe namjerne da Crnu Goru liše njenoga građanskoga, sekularnoga i multikulturnoga karaktera i saobraze je jednonacionalnome i jednovjerskome modelu kakav iziskuje Srpski svet, danas više nego ikad moramo kao društvo biti spremni da damo jasan i glasan odgovor na gaženje temeljnih ustavnih prava i vrijednosti kojima se do juče ponosila Crna Gora i koje su njen ključni kapital za ulazak u društvo razvijenih evropskih država”, ističe PEN centar.

Kako su dodali, disciplinski postupak protiv profesorice zbog ispoljavanja njenih antifašističkih uvjerenja, pokrenut od strane ministarke koja ne skriva svoje simpatije prema profašističkim pokretima, sramni je čin koji zahtijeva reakciju cjelokupne građanske i antifašističke Crne Gore.

Crnogorski PEN centar će o ovome skandaloznome postupku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, usmjerenom na progon građana koji baštine svijetlu tradiciju antifašizma, obavijestiti sve relevantne međunarodne adrese, kako bismo skrenuli pažnju na opasne tendencije oživljavanja mračnih ideologija koje prijete da Crnu Goru odvuku u civilizacijski sunovrat.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]