Pens: Ruski agenti htjeli da ubiju crnogorskog premijera; Marković: Spoljni uticaji nas nijesu odvukli od NATO-a

2
Marković i Pens foto tanjug

Potpredsjednik Amerike Majk Pens poručio je na današnjem Samitu da je Rusija na silu htjela da podijeli Balkan, odnosno da iscrta nove granice na ovim prostorima.

”Moskovski agenti su pokušali da poremete izbore, napadnu parlament i ubiju premiejra u Crnoj Gori. Zemlje Zapadnog Balkana imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti”, kazao je Pens.

Kako dodaje, hrabrost počinje u glavama pa će uz pomoć Crne Gore kao najmlađe članice SAD ostvariti viziju slobode u Evropi. Pens ocijenjuje da Amerika i Evropa nikad samostalno neće biti jake kao kada su zajedno.

“Svijet je opasniji nego ikada. Mi se sada suočavamo sa neprijateljima. Napad na jednoga je napad na sve”, navodi Pens.

Posebno naglašava da ga je upravo predsjednik SAD-a Donald Tramp poslao kao znak privrženosti Zapadnom Balkanu. Pens smatra da su zemlje Zapadnog Balkana svojevrsni muzej slobodih zemalja, te da će Amerika nastaviti da ih podržva u svojim evroatlanskim ciljevima.

“Snažna Evropa je blagoslov za čitav svijet. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Balkan, Dejtonski sporazum, normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”, kazao je Pens na Samitu i zaključio da je budućnost Zapadnog Balkana svijetlija nego ikada ranije.

Govoreći o gorućem svjetskom problemu – terorizmu, jasno navodi da Tramp neće odustati dok ne uništi ISIS.

Sa druge strane, premijer naše zemlje Duško Marković naglašava da članstvo Crne Gore u NATO nije cilj sam po sebi, te da je to je naš civilizacijski izbor.

“Od NATO-a nijesu uspjeli da nas odvuku spoljni uticaji. Crna Gora je spremna da sa zemljama regiona podijeli iskustvo jer su tako ranije oni radili sa nama. Imamo posla i kod kuće, ima još reformi”, smatra Marković.

Kako kaže, Crna Gora je spremna da pruži doprinos atlanskoj zajendici.

“Nema izolovanih odgovora, izazovi su jednaki. Naše savezništvo sa NATO-om je prirodni i istorijski izbor. Mi smo odlučno koračali ka ovom cilju i postigli ga za 11 godina. Mi smo dokaz da se reforme isplate”, smatra Marković.

Premijer Makedonije Zoran Zaev poručuje da će Makedonija biti partner NATO-a, te da će povećati budžet za odbranu.

”Region je spreman da sarađuje. Članstvo Crne Gore u NATO-u je ohrabrenje. Cekamo i nadamo se da će Makedonija biti prva sljedeća, 30. članica Alijanse”, kazao je Zaev na Samitu.

Fos media

2 KOMENTARI

  1. Ja mislim da su Ruski agenti i 1918 godine uništili i u krv i pepeo ljucku- pretvorili kraljevinu Crnu Goru Petrovića Njegoša?!..Zato bi bilo dobro da su se i ..Talijani,Englezi,Amerikanci-ka Francuzi porljetos- izvinuli Crnoj Gori-za onaj krvavi pir iz 1919 do 1926 godine-kad su glave sjekli i đecu bačali u vatru.. -SRAMIH I STID BILO-OD gu..KAD OBRAZA NEMAJU!!! Lako vam je “pjevušiti-dokoniti”-kad su vam preci-famalje pasale lišo u svim ratovima u XX vijeku-liši vašega potnjega krvavoga rata-kad krenuste na zli i sramotni put-od onije krava u Konavle-pa do Banije-Bosne i Hercegovine-zapadnoga Srema-Vukovara-Kosova-za koje pasate 1989 pod samare kasapina i grobara sa Dedinja?!! I danas NIKO KA VI-TUTI CVANTI…UH..OH..LELE ZA VAŠIJEM ČESTITIJEM OBRAZIMA..gu…?!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]