Penzije uvećane 0,9 odsto

0

Penzije se od 1. januara ove godine povećavaju za 0,90 odsto, potvrđeno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Na osnovu statističkih podataka iz isplatne baze za prošlogodišnji decembar, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 290,78 eura.

“Prema podacima objavljenim na sajtu Monstata, zabilježen je pad potrošačkih cijena od 0,30 odsto, a na osnovu saopštenja na sajtu Monstata, prosječna bruto zarada za prethodnu godinu iznosi 783 eura i za 1,30 odsto je veća u odnosu na predhodnu godinu. Primjenom propisane formule, koja predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta zarada i 25 odsto procenta pada potrošačkih cijena, penzije se od 1. januara povećavaju za 0,90 odsto”, objasnili su u Fondu, nakon današnje sjednice Upravnog odbora.

Na sjednici je, kako su kazali, donijet set odluka o usklađivanju penzija i novčanih naknada u skladu sa odredbama člana 58, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Izmjenama i dopunama Zakona koje su stupile na snagu u avgustu prošle godine, uslijedile su, pored ostalog, i promjene u načinu usklađivanja penzijskih prava, tako da se prava iz PIO usklađuju od 1. januara tekuće godine, na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi, i to po rotirajućoj formuli koja je povoljnija za penzionere”, rekli su u Fondu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].