Peraški kokot čuva dugu tradiciju

1

 

U kapetanskom Perastu se u utorak 15. maja održava tradicionalna manifestacija Gađanje kokota.

Fešta počinje u 16 sati kada će Gradska muzika sa predstavnicima Bokeljske mornarice, mještanima i članovima porodica na peraškom groblju odati počast admiralu akademiku Vladislavu Brajkoviću.

Pola sata kasnije, uz svečani raport, oko 16 i 30, na pjaci Sv. Nikole biće izvedeno kolo Bokeške mornarice.

U 18 sati u crkvi svetog Nikole je Sveta Misa.

Gađanje kokota počinje u 18 sati i 45 minuta.

Nekada je pobjednik morao platiti bure vina kojim je častio sve prisutne, dok danas brigu o tome vodi Mjesna zajednica Perast.

Na kraju programa, u 20 sati i 30 minuta, na pjaci Svetog Nikole prisutne će zabaviti Ansambl Toć, saopštavaju organizatori, Društvo prijatelja grada Perasta, Mjesna zajednice Perast, Župski ured Perasta i Međunarodni festival klapa Perast.

Gađanje kokota Peraštani svakog 15. maja obilježavaju u čast slavne pobjede Peraštana nad Turcima 1654. godine kada su savladali brojno moćniju tursku vojsku na čelu sa Mehmed agom Rizvanagićem i odbranili svoj grad.

*

Iz kotorskog Biskupskog ordinarijata obavještavaju:

Koliki je bio značaj pobjede Peraštana 1654. godine nad turskom silom, dokaz je da se taj događaj obilježava profano i religiozno i danas.

U skladu s tim u srijedu 16. maja  biće svečana sveta Misa u 18 sati u crkvi Gospe od Zdravlja, kao sjećanje na zavjet kotorskog providura Frana Batalje.

*

Zbog tradicionalne manifestacije ”Gađanje kokota” u Perastu, priobalni put u Perastu biće zatvoren za saobraćaj od 16 sati i 30 minuta do 20 sati, saopštavaju Skala radiju iz kotorske Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.