Peraštani pokazali kako se čuva tradicija

0
Fašinada

Fašinada

sa Fašinade

I pored lošijeg vremena i jačeg burana na moru, Gospa od Škrpjela – zaštitnica mora i pomorstva, pogledala je na Fašinadu koja je  bez problema juče doplovila do ovog ostrva.

U konvoju je bilo 45 barki na tradicionalnoj Fašinadi, 560. po redu, pučkoj fešti u Perastu.

Ispred školja, uz zvona crkve, muški predstavnici mjesta izručili su kamenje u more za još jedan prađedovski zavjet.

U prvoj barci, po običaju, bio je žipnik peraški don Srećko Majić, viđeni Peraštani i članoovi Bokeljske mornarice koji su po običaju pjevali bugarštice.

Kuriozitet je i jedna sportska – olimpjska barka u Fašinadi iz koje je kamenje izručio najmlađi iz sportske porodice Vičević Pavo, ali i vaterpolo asovi i olimpijci Veljko Uskoković, Andrija Pura Popović i Mirko Vičević, na samo pet dana prije Olimpijskih igara u Londonu.

Ono što je smetalo brojnim Bokeljima i gostima su jahte i brodice za prevoz putnika koje su se često nalazile ispred povezanih barki u Fašinadi kvareći jedinstveni pogled i narušavajući sklad okićenih barki koje su izazivale veliko interesovanje mnogobrojne publike.

Ovoj fešti prisustvuju Bokelji i turisti, uz medijsku pažnju brojnih ekipa, jer Fašinada predstavlja svojevrsnu kulturno-turističku manifestaciju.

Umjetnički okvir opštoj slici Fašinade bila je izložba slika pod nazivom “Zvijezdi mora”, autora Željka Brguljana i Borisa Dragojevića.

sa otvaranja izložbe

Otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Marija Mihaljiček je kazala da je Gospino svetište na škrpjeli oduvijek bilo mjesto na kojem će onoga ko kroči na školj jačati vjerom i krijepiti ljepotom, a svaku ljudsku dušu oplemeniti.

“Boka i njen simbol Gospa od škrpjela su inspiracija za oba umjetnika u građenju njihovog umjetničkog viđenja ovog čudesnog prostora”, kazala je Mihaljiček.

Brojnoj publici obratio se župnih peraški don Srećko Majić koji je kazao da ovaj dan spaja tri divna događaja, Fašinadu, izložbu i jedriličarsku regatu.

Na tradicionalnom jedriličarskom Fašinada kupu najuspješnijima su dodijljene nagrade i priznanja, originalna rješenja vajara Gorana Moškova.

naši proslavljeni olimpijci
povorku zaklanjale jahte i brodovi za prevoz turista
učesnik fašinade i Žarko Dančuo
na Fašinadi je bila i prelijepa Milica sa Cetinja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].