Petar Abramović dobio saglasnost SO za Glavnog administratora

1
sa današnje sjednice SO Kotor

Vladimir Potpara i Željko Aprcović

Odbornici kotorske Skupštine na današnjoj sjednici dali su saglasnost na rješenje predsjednika opštine dr Aleksandra Stjepčevića o imenovanju Petra Abramovića za glavnog administratora Opštine Kotor.

Podsjetićemo, 6. avgusta 2015. godine, Skupština opštine Kotor je sa 14 glasova za i 7 protiv dala saglasnost na Rješenje predsjednika Opštine Kotor Petru Abramoviću na mjesto Glavnog administratora.

Međutim, kako je naknadno ustanovljeno na Kolegijumu predsjednika Skupštine napravljen je propust, jer je za davanje saglasnosti za izbor Glavnog administratora potrebna natpolovična većina od ukupnog broja odbornika.

Predsjednik kotorske Skupštine Nikola Bukilica je uputio dopis predsjedniku Opštine Kotor Aleksandru Stjepčeviću i obavijestio ga da u skladu sa članom 65. Statuta Opštine Kotor nije donesena Odluka o imenovanju Glavnog administratora i zatražio da u najkraćem roku dostavi Skupštini prijedlog Rješenja o imenovanju Glavnog administratora na davanje saglasnosti.

Predsjedsjednik Stjepčević je to i učinio čime su se, po mišljenju vladajuće koalicije stekli uslovi da se da saglasnost skodno članu 65. Statuta i Pravilnika o radu SO.

Opozicioni poslanici Mićo Dobriša, Ranko Proroković i Dragica Perović su izrazili sumnju u zakonitost odluke o ponovnom davanju saglasnosti, smatrajući da je potrebno novo raspisivanje konkursa jer kandidat o kome je riječ nije dobio potrebnu većinu.

Na početku zasijedanja odbornik Demokratskog fronta Vladimir Potpara je kazao da se Skupština kotorske opštine već izjašnjavala o davanju saglasnosti za imenovanje Glavnog administratora.

Odluka o saglasnosti nije prošla i nije logično da se o istoj odluci bez bilo kakve ponovljene procedure ponovo glasa.

Potpara smatra da treba obnoviti proceduru, a ako prođe proceduru i izglasa se, može lako i da se obori.Zbog toga je predložio da se tačka dnevnog reda o davanju saglasnosti na Odluku o izboru Glavnog administratora povuče sa dnevnog reda.

To se nije dogodilo pa je 19 odbornika glasalo za saglasnost, protiv je bilo 3, a jedan odbornik nije glasao.

Odbornik Dobriša je, kako je kazao greškom glasao za, a ne protiv kako se inače ranije izjasnio.

Predsjednik kotorskog DPS-a i predsjednik Kluba odbornika ove partije Željko Aprcović je kazao da je sasvim logično da su predstavnici opozicije iznijeli svoj politički stav o glavnom administratoru.

Aprcović je istakao da je konkurs za popunu radnog mjesta Glavnog administartora raspisan u zakonito sprovedenoj proceduri, da su se prijavila dva kanidata koji su ispunjavali opšte i posebne uslove za obavljanje poslova Glavnog administratora i da je nakon žalbenog postupka predsjednik Opštine donio Rješenje o imenovanje, na koje, shodno Statutu treba da da saglasnost lokalni parlament.

Greškom lokalnog parlamenta, kaže Aprcović, svih zajedno, i predstavnika opozicije i vlasti donešena je odluka sa 14 odbornika za, bez obzira na činjenicu što Statut u članu 65. predviđa da za saglasnost Rješenju za Glavnog administratora mora da glasa većina od ukupnog broja odbornika.

Aprcović kaže da je nesporna greška lokalnog parlamenta koji ne raspisuje konkurs, pa samim tim izražava samo svoju političku volju.

On je siguran da se zakon u potpunosti ispoštovao u ovom slučaju o čemu su izvršene posebne konsultacije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Na pitanje kako tumači najavu žalbe kolega iz Demokratskog fronta, Aprcović je kazao da je to njihovo pravo i poručio opoziciji da je sve na provjeri i da odrade sve u skladu sa pravnom procedurom kako bi dokazali  da nije donešena odluka na pravno valjan način.

Skupština je potom imenovala Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova koji broji 11 članova i sedam članova Komisije za dodjelu zvanja “Počasni građanin Kotora“.

predsjedavajuća trpeza

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]