Petar Abramović: I najmanja sumnja o korupciji će biti predmet Radne grupe

1
Petar Abramović

Petar Abramović

Petar Abramović

Na sjednici Radne grupe za praćenje i realizaciju Akcionog plana za borbu protiv korupcije u opštini Kotor sinoć je razmatran odgovor Direkcije za saobraćaj dostavljen opštinakom Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturne baštine u vezi turbina za ventilaciju u tunelu “Vrmac” koje su pogrešno okrenute, pa se izduvni gasovi usmjeravaju prema Kotoru.

Petar Abramović, glavni administrator i koordinator Radne grupe je za Skala radio kazao da je Radna grupa kandidovala dva problema.

Problem izduvnih gasova iz tunela “Vrmac” koji zagađuju životnu sredinu u Kotoru, kao i pitanje izvještaja o donacijama javnih preduzeća i ustanova.

Na jednoj od prethodnih sjednica razmatrani su izvještaji o donacijama svih preduzeća čiji je osnivač opština Kotor osim Luke Kotor koja  tada nije dostavila tražene podatke.

Sinoć je i taj izvještaj bio predmet razmatranja radne grupe.

Nakon razmatranja odgovora Direkcije za saobraćaj o izduvnim gasovima koji zagađuju Kotor, konstantovano je da Radna grupa nije zadovoljna dobijenim odgovorom jer se radi o prepisu Elaborata o strateškom uticaju na životnu sredinu koji je rađen prilikom izgradnje  tunela i bio je sastavni dio projekta.

O sadašnjem problemu u odgovoru nije bilo ni riječi jer Elaborat datira iz 1987. godine, tako da on nije bio primjeren kada je u pitanju aktuelna situacija, kazao je Abramović.

Zaključak Radne grupe je da se ponovo ide sa inicijativom prema Sekretarijatu za zaštitu kulturne i prirodne baštine opštine Kotor koji bi reagovao prema Direkciji za saobraćaj, Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore i Ekotoksikološkom zavodu od kojih će se tražiti da se izvrše mjerenja o štetnom uticaju izduvnih gasova iz tunela “Vrmac”.

Mjerenja bi se kontinuirano vršila u trajanju od tri mjeseca, nakon čega bi imali potpunu informaciju u kojoj mjeri je taj problem izražen što bi Radnoj grupi dalo impute za dalje korake koje bi trebalo preduzeti.

Abramović je podsjetio i na  postavljeno pitanje da li je taj problem u ingerenciji Radne grupe i nakon razmatranja, donijet je stav da svako pitanje koje za koje postoji i najmanja sumnja da može biti predmet koruptivnih radnji mora biti predmet Radne grupe koja nikome ne sudi, već samo postavlja pitanja i traži odgovore.

Abramović je kazao da je jednoglasno zaključeno da ovo jeste predmet interesovanja Radne grupe.

Što se tiče izvještaja o donacijama Luke Kotor AD koji je na urgenciju Radne grupe stigao, razmatran je sinoć.

Opštiran je i taksativno je navedeno kome je dodjeljivano sponzorstvo, donacija ili pomoć za traženi izvještaj.

Radna grupa je prezentirala i pravilnik koji je Ministarstvo pravde donijelo na osnovu Zakona o sprječavanju korupcije.

Pravilnik se odnosi na način vođenja registra sponzorstava i donacija i Pravilnik o izvještaju kada su u pitanju sponzorstva i donacije.

Ova dva akta će uskoro stupiti na snagu tako da će izvještaji o donacijama i sponzorstvima javnih preduzeća, lokalnih uprava, državnih organa morati biti upodobljeni sa ovim Pravilnikom, zaključio je Petar Abramović.

Podsjetimo, za 2014. godinu Luka Kotor AD je po ovom osnovu podijelila 137.638 eura, a u prvoj polovini prošle godine 56.310 eura.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]