Picula: Nova Vlada da ubrza reforme i pristupanje EU

0

Crna Gora je ostvarila kontinuirani napredak u pristupnim pregovorima i Evropski parlament ohrabruje novu Vlada da nadogradi to pozitivno nasljeđe i iskoristi svoj mandat za ubrzanje reformi i pristupanje EU, poručio je izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula tokom današnjeg online sastanka sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Kordić i Picula su razgovarali o Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori za 2020 – 2021. godinu.

Picula je istakao da će Evropski parlament u Rezoluciji pozdraviti kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 8. konkurencija i prihvatanje nove metodologije pristupanja.

“Pohvaliće se doprinos Crne Gore regionalnoj saradnji, aktivno učešće u Agendi povezivanja Zapadnog Balkana i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim propisima u oblasti životne sredine i klimatskih promjena”, navodi se u saopštenju. Preporuka je svakako na valorizaciji Nove metodologije koju je Crna Gora prihvatila i otvaranju učešća država kandidata u Konferenciji o budućnosti Evrope”, navodi se u saopštenju.

Picula je ukazao da je, iako je Crna Gora najnaprednija država u procesu proširenja, važno nastaviti sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava i pozvao je na nastavak ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 koja su, kako je naglasio, prekretnica za dalji tok pregovora.

“U tom dijelu je pohvalio dosadašnji učinak Crne Gore u izgradnji odgovarajućeg zakonodavnog i institucionalnog okvira , ali i ukazao na potrebu vidljivih rezultata u oblasti pravosuđa, slobode izražavanja i slobode medija, što će biti identifikovano i u Rezoluciji EP. U tom kontekstu vrlo je važan ishod rasprave parlamenta o izmjeni zakona o tužilaštvu, a koji će biti reflektiran u finalnom izvještaju Europskog parlamenta”, navode u Generalnom sekretarijatu Vlade.

Glavna pregovaračica je prenijela snažnu posvećenost Vlade intenziviranju reformskih aktivnosti u svim oblastima, s fokusom na vladavinu prava. Ona je istakla jasnu namjeru Vlade da se obaveze iz poglavlja 23 i 24 realizuju efikasno i kvalitetno, u saradnji sve tri grane vlasti i uz konsultacije sa Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom.

“Vlada je odlučna u namjeri da, u saradnji sve tri grane vlasti i civilnim sektorom, a uz podršku evropskih partnera, preduzme sve napore kako bi ostvarili suštinsku reformu vladavine prava i dostigli unutrašnju spremnost za članstvo. Pristupanje EU je naš vanjskopolitički prioritet, ali i unutrašnja razvojna potreba društva i obaveza da našim građanima obezbijedimo evropske standarde, vrijednosti i kvalitet života”, poručila je Kordić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]