Pipci kriminalnih klanova u crnogorskim medijima: Plasirali naručene napade na institucije i pojedince

1

U Crnoj Gori trenutno postoji veliki obračun kriminalnih organizacija, koje svoje ratove vode i preko pojedinih medija, plasirajući naručene napade na institucije i pojedince. Ali, Crna Gora ima kapacitete da se izbori sa organizovanim kriminalnim grupama, a to je najbolje dokazala u slučaju pokušaja terorizma, kada je bio i najveći pritisak na vašu zemlju, a uspjeli ste da se odbranite, kaže u razgovoru za Vikend novine, srpski stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović.

Pipci kriminalnih klanova u crnogorskim medijima: Plasirali naručene napade na institucije i pojedince

U razgovoru za VN Trufunović kaže da postoje “pipci” kriminalnih organizacija u medijima u Crnoj Gori.

“Vratiću se na 2016. godinu, jer je interesantno napraviti paralelu sa kontroverznim tajkunom Konstatinom Malofejevim, Putinovim Sorošem, da se vidi koga je on od medija finansirao u Crnoj Gori, koje političare, koje takozvane intelektualce, zapravo strane plaćenike, jer je to pravi izraz za sve njih zajedno. Oni su, preko medija koje su finansirali, druge prozivali da su strani plaćenici, a zapravo su to bili oni. Sa druge strane, interesantno je vidjeti te iste crnogorske medije koji su aktivno radili na rušenju Crne Gore, uzimali pare od ovog Putinovog Soroša, kako su istovremeno uzimali pare i od Evropske unije, navodno za razvoj demokratije. Zna se tačno o kojim se medijima radi. I nije to samo crnogorska specifičnost. Imamo sličnu situaciju i u Srbiji”, kazao je Trifunović.

Prema  njegovim riječima, njihova uloga bila je da satanizuju nosioce vlasti u državi, “a posebno one od kojih im je dolazila najveća prijetnja – ljude koji su čuvali bezbjednost Crne Gore”.

“Tako su se na meti našli i najviši državni funkcioneri, kao i pojedini visoki funkcioneri Agencije za nacionalnu bezbjednost i crnogorski istražni i bezbjednosni organi uopšte. Prozivani su upravo oni koji nijesu dozvoljavali da kriminalne grupe naprave haos i da se u Crnu Goru unese nemir. Jer, ne prozivaju se i napadaju rukovodioci jedne bezbjednosne službe tek tako. Kada se to desi, obavezno slijedi pitanje: Zašto i za koga to radiš? Ja sam pratio te napade preko dijela crnogorskih medija i potpuno mi je jasno o čemu se radi. Dokazi da u pojedinim crnogorskim medijima ima pipaka kriminalnih organizacija vidljivi su i onim ljudima koji nijesu profesionalci”, ističe Trifunović.

Jasno je, tvrdi Trifunović, da u Crnoj Gori trenutno postoji veliki obračun kriminalnih organizacija i da će se uskoro vidjeti tačno od koje grupe dolaze naručeni medijski napadi.

“Država treba da prepozna odakle dolaze ti napadi i da po svakom tom napadu reaguje, da javnost tačno zna o čemu se radi”, dodaje on.

Odgovarajući na pitanje da li Crna Gora ima dovoljno kapaciteta za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa, Trifunović kaže da naša država itekako ima kapacitete da se izbori sa kriminalnih grupama.

“To ste najbolje dokazali postupkom ‘državnog udara’, kada je bio i najveći pritisak na Crnu Goru, uspjeli ste da se odbranite. Tako da ovi napadi kriminalnih klanova, koji su minorniji u odnosu na državni udar, i ne bi trebalo da predstavljaju problem. Crna Gora je dokazala da ima kapacitet u najtežem trenutku i smatram da imate apsolutnu sposobnost da se odbranite od toga. Većina vaših građana i ne pretpostavlja sa kakvom ste se opasnošću susreli i šta se zapravo desilo u Crnoj Gori”, objašnjava on.

Govoreći o orkestriranim napadima u Crnoj Gori, Trifunović je rekao da su posebno bili vidljivi napadi na državno rukovodstvo naše države od sadašnje vlasti Republike Srpske i nekih segmenata vlasti u Beogradu.

“I tu treba takođe tražiti uporište svih onih kriminalnih struktura u Crnoj Gori koji imaju svoje pipke i u državnom vrhu Republike Srpske, Srbije, ali i u određenim medijima kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji. Mislim da tužilaštvo nije odradilo do kraja svoj posao, ako se uzme u obzir krivično djelo saučesništvo”, kazao je Trifunović za VN.

Prema njegovom mišljenju, kada u medijima stvarate jednu atmosferu u kojoj je opravdano izvršiti nasilje i „državni udar“, tužilaštvo treba da bude spremno da sve one koji su učestvovali u stvaranju takve klime, svrsta u kategoriju saizvršioca.

“Ne mogu se oči zatvarati nad tim. Kancelariji Evropske unije treba dostaviti izvještaj da su upravo ti isti mediji uzimali pare od njih, ali i pare od Putinovog Soroša. Takvi mediji nijesu ‘prepoznali’ društvenu opasnost događaja iz 2016. godine, često dajući namjerno iskrivljenu sliku do stepena karikiranja situacije u predmetu ‘državni udar’, gotovo do zadnjih dana suđenja. Postavlja se pitanje, kako su ti mediji prenebregavani iznošenja činjenica, stvarajući neobjektivnu sliku u javnosti Crne Gore, suprotno demokratskim tendencijama i finansijskom mentorstvu iz EU, što je u konačnom suprotno pojedinačnim politikama vlada tih zemalja a za interes Rusije”, naglašava Trifunović.

Komentarišući opaske iz Srbije na račun kriminalnih organizacija iz Crne Gore, Trifunović kaže da Srbija prvo treba da riješi svoju kriminalnu mrežu pa da proziva druge i dijeli lekcije.

“Srbija je dozvolila da bezbjednosno interesantne osobe iz Crne Gore ranije steknu nepokretnosti na njenoj teritoriji, kao i lična dokumenta. Međutim, sramotno je upirati prstom u Crnu Goru kada eksponentni raznih kriminalnih struktura, ne samo da špartaju Srbijom, nego se ovdje smatraju i uglednim građanima. Srbija se zbog obračuna srpskih kriminalnih grupa koje svoje uporište pronalaze u tzv. ‘navijačkim’ grupama našla usred pravog rata koji već godinama traje daleko prije od obračuna crnogorskih klanova”, navodi Trifunović.

Srpski stručnjak za bezbjednost kaže da kriminalne grupe “škaljari” i “kavčani”, gube zamajac i snagu i uskoro treba očekivati njihov maltene apsolutni nestanak.

“Vidi se vođe grupa se dobro kriju, ali zato njihovi vojnici koji moraju da se bore, sve češće završavaju u rukama pravde. Crna Gora sada ima priliku da stavi tačku na tu priču. Vaša država nije Kalifornija, već mala lijepa zemlja koja može da stvori uslove da se svi građani osjećaju bezbjedno. Ovo što se sada dešava je velika šansa za Crnu Goru da principijelnom borbom protiv organizovanog kriminala pokaže da je država jaka da to obezbijedi”, zaključuje Trifunović.

Autor Vikend novine
Prenešeno sa portala Standard

1 KOMENTAR

  1. ..reklo bi se da “udarate tamburom”-možda DA-možda NE, po Željku-Željanu..vanbračnom đetetu drugarice Mire sa belim cvetom u kosi..koji godinama “kosi”-po Crnoj Gori..po pojedincima i medijima-nenakolonjeni njenim PION-ima..Suverenu i ostalima-u sistemu “demokratskog centralizma”…u našoj maleckoj-konačno slobodnoj Domovini-oslobođene od maćehe…i ostala la merde ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].