Pipi Kotoranka najduže čarape na svijetu

12
Pipi Kotoranka

Andrea i Marko

Andrea i Marko

Na festivalskoj teatarskoj kartolini i ove godine različitih je slika i sličica velike kotorske bajke.

Podsjetimo, velika klupa do glavnih gradskih vrata svakodnevno ulazi u objektive brojnih turista i prvo je mjesto za odmor armiji mališana koji dolaze na ovogodišnji Kotorski festival pozorišta za djecu.

Vrteška i klackalica u parkiću gradske kafane “Dojmi“, na glavni gradski trg ponovo je sletio veliki galeb, tu je i stolica festivalska, da se zna ko stoluje Kotorom ovih julskih dana.

Đirom po veselom Kotoru čije ključeve grada djeca čuvaju do 12 jula, roba se suši po kotorski ispod ljetne pozornice sa velikim štipavicama, ispod ljetne pozornice na kojoj je svake večeri teatarska čarolija, a sa Gurdića osmjeh festivalu poklonila je i čuvena Pipi duga čarapa.

Ekološka riba za otpatke takođe ima svoju poruku, da čuvamo more i životnu sredinu, a Pipi sa Gurdića koja ima najdužu čarapu na svijetu je od pomenutih instalacija najpopularnija.

Dugačka je 13 metara, glava joj je teška 200 kg, a njena izrada je trajala skoro dva mjeseca, pričaju nam autori ove instalacije Andrea i Marko iz NVO “Meštar i furešta“, inače volonteri na XXIII. Festivalu pozorišta za djecu u Kotoru.

Ideja za Pipi rodila se prošle godine, kada je “Pipi kratka čarapa“ igrala u istoimenoj predstavi pozorištanca “Puž“ Branka Kockice.

Pipi Kotoranka je urađene od materijala koji odolijeva vremenskim prilikama i kako kaže Marko pretekla je u slučaju bure i juga ovih dana u Kotoru.

On je podsjetio i na film “Pipi duga čarapa“, koja nadlijeće Bokokotorski zaliv.

Zato je ovoga ljeta stigla u Kotor i sjela iznad kotorskog vrela Gurdić, odakle poklanja osmijeh djeci i brojnim turistima predstavljajući pravu atrakciju.

Andrea i Marko su za Skala radio otkrili i novi projekat pod nazivom “Razigraj se“, koji je u proceduri u okviru programa Fonda za aktivno građanstvo.

Između 21 organizacije našla se i organizacija “Meštar i Furešta“ a cilj njihovog programa je da djeci vrate zaboravljene, stare igre kao što su klikeri, između dvije vatre, itd i da ih izvedu iz soba i “isključe“ sa računara.

Podsjetimo, zanimljive vitraže po gradu, insrtalacije vrtšeke i klackalice, uradio je akademski vajar Goran Moškov sa svojom ekipom u jednoj od brojnih edukativnih radionica Festivala pozorišta za djecu u Kotoru.

12 KOMENTARI

  • a ja sam ne štrecnuo nego pao od muke kada sam tebe takvoga vidio.Više si nego strašilo a gnjili iznutra.
   Jadi tvoji što je nešto originalno i lijepo u Kotor.Nijesi jedini i zato nam mnoge stvari ovako pasavaju u Kotor od sitnih gnjida.

 1. Kakav je Kotor prelijep mislim najljepši grad u regionu. Još uz ove slike i ovakve simbole. Bravo Kotorani.

 2. Molim vas, napravite album sa svim instalacijama i spomenite imena svih umjetnika koji su radili ovo. Na flajerima sa programom festivala je to napisano, ali bi bilo lijepo da se i u ovom obliku posveti pažnja ovim vrijednim i talentovanim ljudima. Prelijepo izgleda grad sa ovim skulpturama! Svaka čast svima! Bravo! Bravo! Bravo!

 3. Vitraze su radile Ivana Lazarevic i Ana Zazubica,kao i dale ideju za veliku klupu kod gradskih vrata,samo niko da ih pomene i najmladja slikarka Vana Djuranovic,7 godina.
  Hvala.

 4. kako je ovo dobra ideja! Svaka čast. I ostale su figure odlične i imaju namjenu ako klackalice i onj ringešpil od drva

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].