Pisonero: Crnoj Gori treba napredak, a ne nazadovanje u reformama

0
Ana Pisonero Hernandez

Na putu ka Evropskoj uniji Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformi vladavine prava, uključujujući napredovanje, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa.

To su Pobjedi kazali iz Evropske komisije, komentarišući Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Napominju da Crna Gora mora obezbijediti širok proces konsultacija prilikom prilikom usvajanja novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava.

Predlogom Zakona čiji su potpisnici poslanici Slaven Radunović, Dragan Krapović, Branka Bošnjak, Dragan Ivanović i Miloš Konatar, predviđeno je ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva, a formiranje Tužilaštva za organizovani kriminai i korupciju, čime prestaje mandat dosadašnjim specijalnim tužiocima.

“Vladavina prava jedna je od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU. U cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlje 23 pregovora o pristupanju EU, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući unapređenje, a ne nazadovanje u sprovođenju reformi pravosuđa”, rekla je Pobjedi Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije.

Iz Evropske komisije podsjećaju da je usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine kojima se jača nezavisnost i odgovornost pravosuđa bio preduslov da Crna Gora otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

“Postoji posebno privremeno mjerilo u poglavlju 23 koje zahtijeva da Crna Gora sprovede ove ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima i najboljom praksom. Ovo takođe važi za zakone poput Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom tužilaštvu”, navela je Pisonero.

Kazala je i da Crna Gora mora da obezbijedi obezbijedi širok i sveobuhvatan proces konsultacija prilikom pripreme novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava.

“Kao rezultat već sprovedenih reformi, Crna Gora ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost. Ohrabrujemo Crnu Goru da dosljedno koristi ove mehanizme i da nadograđuje rad na daljem razvoju rezultata i svojih dosadašnjih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, zaključila je Pisonero.

Njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber kazao je da vjeruje da Vlada u koordinaciji sa EU radi na izmjenama Zakona o tužilaštvu.

“Ubijeđen sam u to da nova Vlada, kad vrši izmjene tog zakona, to radi u bliskoj koordinaciji sa evropskim partnerima. Jer, mi smo rekli da je to centralna oblast za pitanje da li se Crna Gora kreće ka EU, ili stagnira, ili ide čak korak unazad i to je zaista važno pitanje”, ocijenio je Veber u emisiji Fokus TVCG.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]