Pisonero: EU ne otplaćuje kredite od trećih strana

0
Ana Pisonero Hernandez

Evropska unija (EU) je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati, poručila je portparolka Evropske komsije (EK) Ana Pisonero Hernandez.

Ističe da će EU podrška održivim investicijama doprinijeti cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite od trećih strana.

Evropska unija ustanovila je konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, kaže Pisonero, naglašavajući da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, kaže Pisonero.

Poručuje da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve.

“Istovremeno, EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, naglašava portparolka EK.

Dodaje da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa trećim zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

portal RTCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]