Pjesmom, brodom, slikom, morem u mediteranskom krugu

0
pjesmom sa Krka klapa Kaštadi dočekivali posjetioce ispred Muzeja

Sa sinoćne večeri

Punim jedrima, mora, pjesme, vinskih slika, tradicije i prijateljstva sa Krka su u Kotor doplovili umjetnici multimedijalnim programom pod nazivom “Komunicirajmo baštinu”.

Projekat obuhvata makete brodova autora Željka Skomeršića i slike pod nazivom “Visinske tišine” Saše Lončarića, “Zlatne i srebrne točke” Sabine Barbiš i Marija Dipikolzuanea, kao i ciklus pod nazivom “Rošaš i nova pornografija” Igora Gržetića.

Sve ovo na zidovima je i u vitrinama Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor gdje je sinoć bilo veselo i spontano uz pjesmu dvije klape i to muške Kaštadi iz Poljica i kotorske ženske klape Alkima, koje su se prožimale pjesmom mora, još od ulaza do odaja muzejskih, sa kojima su zapjevali brojni Kotorani i gosti.

Ovo je još jedan prijateljski susret u godini jubileja kotorskog Muzeja, kazala je u ime domaćina Mileva Pejaković-Vujošević, direktorica Muzeja pozdravljajući goste iz grada Krka.

Izražavajući zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje sa Kotorom, Maja Parentić, direktorica Centra za kulturu grada Krka je za Skala radio kazala da su Krk i Kotor gradovi posebnog istorijskog nasljeđa.

“Naša namjera je prezentovati istorijsko nasljeđe, ali na jedan savremeni način kako bi se kulturna baština prilagodila na najbolji mogući način ovom vremenu u kojem živimo kao zalog za buduća vremena. Sve nas je u vom mediteranskom krugu jedino i isključivo održala kultura”, kazala je Parentićeva.

Stoga su na ovoj izložbi pokazane makete starih brodova, vedute sjevernog Jadrana, zatim stare slikarske tehnike Mediterana poput slikanja vinom i serija grafika na kojima je vizuelno prikazana pučka tradicijska muzika otoka Krka koja je i na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine, sve praćeno živom klapskom pjesmom za gušt više.

Izložbu maketa starih brodova pod nazivom “Ploviti se mora” otvorio je Petar Palavršić, koji je do penzije vodio pomorsko-tehničku zbirku u Pomorskom muzeju Kotor.

On je kazao da ovako kvalitetne izložbe makete brodova u Muzeju nije bilo, a predstavili su se brojni kvalitetni modelari.

Međutim, modelar Željko Skomeršić svoje makete radi po propisima međunarodnog udruženja modelara brodova koji su veoma rigorozni.

Palavršić je skrenuo pažnju da se ispred svakog modela, a njih je ukupno 16 na izložbi, treba zadržati jer su među njima i modeli brodova na kojima su plovili i Bokelji.

pozdravna riječ direktorice Pomorskog muzeja
Klapa Kastadi sa Krka
direktorica Maja Parentić sa našom urednicom
Ženska klapa Alkima
Petar Palavršić
poklon za Pomorski muzej Crne Gore Kotor
poklon za gradonačelnicu Kotora
maketa Željka Skomeršića
zajednička fotografija

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].