PKS: Privođenje Čirgića pokušaj gašenja slobodne riječi i misli

0
Adnan Čirgić
Privođenje uglednog crnogorskog filologa, autora 18 knjiga i ključne ličnosti u standardizaciji crnogorskog jezika Adnana Čirgića je pokušaj brutalnog gašenja slobodne riječi i misli, ocijenili su u Patriotsko-komitskom savezu (PKS).

Oni navode da je privođenje Čirgića pokušaj zastrašivanja istaknutih intelektualaca društva i, kako ističu, nešto što Crna Gora ne smije da odćuti. Patriote su saopštile i da pozivaju građanske i suverenističke partije, pojedince i grupe da prekinu bitku po društvenim mrežama i shvate da je Crna Gora pred potpunim uništenjem.

“Ne upućujemo poziv kako bi se u moru pokreta, grupa i partija nešto istakli, nego zato što smo ogorčeni na učahurenost crnogorskog mislećeg i građanskog bića koji, kao u šoku, samo gledaju šta nam se po državi radi”, poručili su u Savezu.

Pozivaju i na hitan zajednički dogovor i objedinjavanje svih progresivnih snaga u, kako navode, demokratski , crnogorski blok. U Savezu ukazuju da je to neophodno kako bi se organizovano suprostavili svakodnevnim nasrtajima na teško osvojene građanske slobode, na multietničnost države, na demokratsku odbranu crnogorskog nacionalnog bića.

“Svi vi, koji imate društveni, politički, umjetnički ugled, ne možete ostati po strain-ovo društvo vam je omogućilo da budete to što jeste i morate imati sada odgovornosti! Skrivanje iza zvanja i titula, u vremenu opšte ofanzive na crnogorski identiotet, na biološki opstanak njenih građana, na postepeno svođenje države na ekonomski zavisnu, progon intelektualaca-zar to nije alarm za uzbunu? Puštite epiku i liriku,od nje nam nikakve koristi nema, pružimo ruku jedni drugima i, po drugi put u našem životnom vijeku, odbranimo Crnu Goru”, rekli su u Savezu.

Ističu i da njihovi članovi i simpatizeri stoje na raspolaganju državi.

“I zaboravite floskule: krenuli su na vrh Fakulteta za crnogorski jezik. Naše mjesto je uz profesore i studente tog fakulteta. Nema opravdanaj”, zaključile su Patriote.

Podsjetimo:

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić saslušan je juče u Centru bezbjednosti Podgorica, po prijavi Rajke Glušice i Ksenije Rakočević.

Čirgić je, kako prenosi Antena M, pozvan u stanicu policije kako bi se izjasnio povodom prijave da dvanaest godina maltretira Glušicu, te da je, navodno, zahvaljujući njegovom djelovanju i Rakočevićeva bila izložena prijetnjama.

Iz Crnogorskog PEN centra, čiji je Čirgić član, kazali su da je poziv na saslušanje potvrdio opravdanost njihovih ranijih upozorenja da je u Crnoj Gori na djelu progon i ugrožavanje ličnog dostojanstva i bezbjednosti uglednih pisaca, novinara i intelektualaca koji javno istupaju protiv negiranja ili prisvajanja crnogorske kulture i identiteta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].