Plastike je i u želucu riba koje konzumiramo

0
Institut za biologiju mora u Kotoru

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Koliko je plastike na morskom dnu i  njegovoj površini svjedoči podatak da je ima i u želucu riba.

Ova problematika je tema “Fishgear” projekta koji se bavi čišćenjem Jadrana posebno od plastičnog otpada.

U projekat su uključeni ribari, djeca školskog uzrasta, nevladine i turističke organizacije, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

“U slobodnoj morskoj vodi, na njenoj površini i morskom dnu, pa čak i u svakoj ribi postoji mikro plastika, a plastika se veoma sporo razgrađuje, ona je laka i pluta po površini vode. Kada se otvori želudac ribe, osim onoga što je njena prirodna hrana vide se mikroskopom i djelovi plastike koji se nalaze u njenoj utrobi. Što ta plastika radi, kako se  dalje razvija, kako se eventualno putem enzima koje imaju svi organizmi pretvara u možda nešto drugo, a ljudi kao krajnji konzumenti te ribe je unose u svoj organizam”, objašnjava Joksimović.

Frapantni su podaci o tonama otpada na Jadranu koji je pun prljavštine.

Na morskom dnu je svega i svačega, kućnih aparata, olupina i automobilskih guma.

Iza jednog dana u sezoni, na plažama ostanu kilogrami, pa i tone plastike.

Zato je IPA projekat “Fishgear” pruža pravu priliku da svaki dio obale bude istražen i pročišćen.

Na konferenciji u Veneciji u novembru ova problematika će biti objašnjena na naučni način, kao i na sastanku naučnog komiteta koji će biti u martu u Crnoj Gori.

Biće to prilika da se kroz naučne izvještaje, evropskoj stručnoj i laičkoj javnosti skrene pažnja o značaju očuvanja Jadrana i našeg mora od plastike, rekao je  Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]