Plavi rak nova vrsta morskih organizama na jugu Crnogorskog primorja

0
brošura

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Stručna ekipa kotorskog Instituta za biologiju mora je prošle nedjelje odradila monitornig ulaska novih vrsta riba, rakova i drugih morskih organizama na jugu Crnogorskog primorja u Ulcinjskoj regiji.

Ova ispitivanja su bila bazirana prvenstveno na razgovorima sa ribarima, jer oni prvi dolaze u kontakt, odnosno izlovljavaju takve vrste.

Obavljeno je desetak razgovora i organizovano nekoliko sastanaka na kojima je objašnjeno ribarima što se to može očekivati.

Podijeljene su im publikacije i informacije o novim vrstama u vidu slika i teksta o njihovim karakteristikama, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju u ribarstvo Instituta za biologiju mora.

Očekivati je da u narednom periodu ribari budu prvi saradnici naučnim ekipama Instituta, kako bi se nove vrtse blagovremeno naučno obradile i objavile kao eventualno novi nalaz u Jadranskom moru.

Od novih vrsta učestala je pojava plavog raka, to je jedna nova vrsta koje ranije nije bilo u našim vodama.

Sada se ustalila, ovaj rak je jestiv, dostiže veličinu i do 30 cm sa kracim i predmet je komercijalne ekspoatacije ulcinjskih ribara.

Na ušću Bojane su i neke nove vrste riba, prije svega zlatousta barakuda, a očekuje se ulazak i veći ulov tzv. plotice morske i još nekih vrsta riba koje su naučnici ranije detektovali i ne love se baš često, objasnio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].