PLIĆAK DUŠE – dnevnik II Zorana Piperovića (15)

2
Zoran Piperović

Ponedjeljak, 25.1.

16h

Bio je to kišni, magloviti dan. Dan za zaborav. Uostalom, kao i cijeli decembar te 2002. godine. Vesna je došla u spuški zatvor da me posjeti.

Pogledaj ove novine, rekla je spuštajući pogled da joj suze ne vidim.

Idi odmah kod djece, odgovorio sam. Razlog tome je bilo to što tu količinu tuge koju je nosila na licu, nijesam mogao da gledam. A da preživim.

Ušao sam u ćeliju. Legao na krevet i raširio crnogorski Književni list. U naslovu je stojalo- Jebem ti državu koju Moldavka može da sruši.

Kakav melem. Kakva ozarenost. Kakav lijek prosut po meni. Iznutra i spolja, lijek koji je nalijegao na otrov kojim su me obasipala sve domaće i strane novine. Odasvud. Bez pardona i provjere.

Duša mi je progledala, lice se opustilo od neke trenutne blagosti.

Brzo sam izdvojio tu stranicu i rekao cimerima kako žalim što nemam načina da je zalijepim na unutrašnjoj strani gvozdenih vrata.

Ima, horski su kazali, ustajući iz kreveta. Kalodont je već bio razmazan po hartiji i stranica iz novine , nemilosrdno je bila uz metal.

Stražar koji je te večeri otključao vrata koja dijele ostatak svijeta od najružnijeg mjesta na planeti, bacio je pogled na detalj koji tu vjerovatno nikada nije bio. Zaboravio je večeru. Obema rukama, ne izgovarajući ni riječ, počeo je borbu odvajanja naslova od zidina tamnice. Grebao,tražio način makar da komadić iscijepa. Uzalud. Genijalan naslov i kalodont , smijali su mu se. Ne njemu. Nego onima sa slobode.

Tekst je napisao Jevrem Brković. Umro je juče. Pokoj mu piperskoj duši. Ono što je uradio, unijelo je svjetlost nade u kuću koja je bila živa , a mrtva.

Dobročinstvo koje niko moj zaboraviti neće.

2 KOMENTARI

 1. Poštenje!
  Vjerujem Zorane i dalje u obraz ljudski.
  Ko ga nema, ni zubi mu ne pomažu jer ni osmjeha nema, sa i bez kalodonta.
  “Ne kuni u đecu i u Crnu Goru,
  Njoj i slamka jada može da prelije….Jevrem će i s visina gornjih !
  Lak mu san!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].