PLIĆAK DUŠE – dnevnik II Zorana Piperovića (27)

2
Zoran Piperović

Utorak, 20.4.

23:55

Sva košarkaška imena od 1970 pa nadalje, pretresli smo noćas u “Hiltonu”. I umalo upali u početak policijskog časa.

Sjetili se Omašića, Bobana Petrovića, Pazmanja, Kerkeza, Ražnatovića, Srećka Jarića.

Kako to sada izgleda daleko. A bili su dio onomadna svakodnevnice za sve one koji su uz košarku rasli.

Srijeda , 21.4.

15:57

Da li je razočaranost iznenađenje? Ako jeste onda predstava o nečemu, nekome počiva na afirmativnim premisama. Do te mjere da se neprijatni gest, stav, odnos, pretvori u suprotnu, šokantnu nevjericu.

Razočaranosti uvijek prethodi duboko vjerovanje u nešto, nekoga.

Ima i gore. Kada se zbog svega razočaraš u svoju razočaranost.

Ko mi ono reče : Ne vjeruj nikome, do sebi. A, i sebi, samo do pola.

Petak, 23.4.

12:45
Blago se more povija, sa pučine nadiru, kao u brazdi poređena, mlitava, spora, vodena uzdignuća nalik na talase koji se muče, završavajući u pjeni po pijesku Male plaže. Od magle i niskih , pepeljastih oblaka horizont pati.

Neubjedljiva kiša na isti način dodiruje stakleni zid , kroz koji, trudeći se, ovog trena ne vidim ljepotu koju živim kada sam u Ulcinju.

Ispijajući kafu, dimom od tompusa trudim se da i ja zaklonom sumorni trenutak prirode.

Kiša je bila saputnik duž cijelog puta iz Podgorice. Kraj mjeseca aprila je. Doći će ljepota sa prvim zrakom sunca, sa plavetnilom odozgo koje će se razastrti po nama, drveću, moru. Po srcu. I sretnim trenucima koji dolaze. I iz daljine se smiješe.

16:16

Nekada me znao preplaviti osjećaj usamljenosti, učvršćen u istinitom faktu da sam bio ostavljen od svih. Pa i sebe. Pomišljao sam da svijet treba prezirati. Da je sačinjen od sitnih, neobrazovanih, prljavih poltrona, niskih. Ta usamljenost je bila pobjednička. I zato mi je prijala.

Shvatio sam, da sam dio zajednice i da i ja imam bezbroj loših osobina.

I ostavio, ljubomorno čuvajući tu usamljenost, za ne daj Bože.

19h

Život. To je produkcija budućih sjećanja.

20h
Kad god mi se pred očima ukaže sva krasota prirode, njeni najljepši pejzaži, raskoš, neprolaznost blještavih slika koje noću mjesec stvara, mene obuzme neka melanholija koja miriše na tugu čak. Nikada neću saznati da li neko od ljudi na zemlji ima isti osjecaj. Ako nema, savršen sam u svom nesavršenstvu.

23h
Ugasiću lampu. Otvorio sam već balkonska vrata. Namjeran sam da presabiram misli. Još da odlučim odakle da počnem. A prije toga da utvrdim, postoji li još nešto o čemu nisam vatreno i smireno, analitički i meni svojstveno haoticno, uz pomoć reminescencija bacao glavu na sve strane. Kad-kad i na prave.

Subota, 24.4.

10:30

Ima li zdravomislećeg, lišenog nacionalnih i inih predrasuda i sa završenom osnovnom školom, a da nema osjecaj gađenja nakon što je pročitao što je Radonjić Radovan, bard neocrnogorstva, izgovorio na dodjeli mu, neke nagrade.

Poslije onih sa završenom osnovnom školom , zamislimo što su oni sa visokim akademskim titulama, katolici i muhamedanci pomislili. Ako se o onim ajvanlucima išta ozbiljno može pomisliti.

Ne spominjem pravoslavne, jer vidim da će ih sve skupa ovaj bard i proučavalac lika i djela Đura Pucara – Starog, iseliti. Kada dođe vrijeme.

E, na što spadne osoba koja moždano filovana komunizmom i mržnjom prema Petrovićima, može da kaže. I pretekne.

14h

Ubiše se oko tuzilačkih zakona. Od 2003. ponavljam da su S.Č. i njeni jataci ( SDP, LSCG, Narodna stranka, SNP) urušili tužilaštvo do temelja. Do dan danas. Ne pomaže više ništa, još oho-ho. Badava. Poslušni autsajderi došli su onomad, pa do skora na čelo. A na čelu stanuje pamet, znanje, intelektualnost, hrabrost koja pravi selekciju i uvodi red. Ja sam prije nego sam uhapšen ušao u jednu veliku firmu državnu, zarad kontrole. I kazao Božidaru Vukčeviću da treba provjeriti rabote oko TUP “ Južni Jadran “, Montenegrobanke, KAP-a. I još ponečeg, vrlo bitnog.

Onda su mene “provjerili”. I ja završio u Moldavkinom zagrljaju.

Sjete li se nepočinstava i zasluga za sadašnje stanje koje je inercija onomadnog iz 2003 godine , čuveni dvojac liberala iz Kotora, počasni predsjednik SDPa iz istog grada, i ostali efemerni likovi iz onomadne, jadne političke nomenklature

Ništa ne dođe u sistemskim oblastima iznenada. Urušavanje počne bilo kakvom iskrom. Još ako je ona nesojska, sistem trpi do raspadanja.

Zato, ako po interpolovoj crvenoj potjernici pronađu Moldavku, obavezno da je neke partije i novi pokreti uključe. Razumijevanje se podrazumijeva.

16h
Čitam o životnom putu Vlaha Bukovca. Genijalnog hrvatskog slikara. Koji je na platno prenio lik kralja Nikole, Karađorđevića, Obrenovića.

Skromnog čovjeka iz Cavtata.

Svaki grad u Boki treba da ima ulicu sa njegovim imenom. Komšija i pomorac.

22h

Boli me glava. Od jutros. Pitam se od čega. A onda pitam sebe, pitam li ja to ozbiljno ?

Većeg kandidata za tako nešto nema od moje glave. I divno je to što ne boli za sve, za čem bi imala razloga.

Možda se samo pobuni od jada koji joj zadajem. Skoro, pa cijeli život.

2 KOMENTARI

 1. Zivot koji, uglavnom, ima za cilj udovoljavanje sopstvenim nesavrsenstvima, prije ili kasnije postane stvarnost – ime koje dajemo svojim razocarenjima. Ima i gore. Kada zivimo u laznim nadanjima, iluzije vremenom padaju jedna za drugom, kao prezrelo voce, oporog i kiselog ukusa – gorka razocaranost. A onda se snovi slome u milion sitnih komada. San umre. Srecom, postoje razocarenja koja daju pocast onima koji uspiju da ih prezive.

 2. Radovan Radonjić je za demokratsku Crnu Goru a ne za klerikalnu i ovu nikakvu i ničiju.
  Petrovići;Radonjići- istorija!
  Oko melanholije nijeste sami.
  Po sred mladog bilja i tanke svile proljeća u ariji, mene sjeta raskiša.
  … Sjećaš li se kako smo išli,
  Sve ulice noću obišli po kiši
  Noćne su nam tice,i lopovi i bludnice bili nevini
  Stid nas bješe domova cvjetnih
  Zarekli smo se ostat nesretni
  Bar ja i ti….
  M.Crnjanski(Mizera)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]