Pljusak emocija “Sedamdeset i sedam kišnih pjesama”Bora Čejovića

0
sa promocije knjige pjesama Bora Čejovića

Sa promocije knjige pjesama Bora Čejovića

audio: sa promociije

Nova knjiga pjesama Bora Čejovića “Sedamdeset i sedam kišnih pjesama” slavi ljubav, a ljubav u simboličnim brojevima-sedmicama slavi pobjedu i priča  kako se “bez ljubavi sa ljubavlju živi“.

Pjesnik među zakonima pravde i profesor među snoviđenjima poezije, kako je kazala pjesnikinja Dubravka Jovanović na promociji ove knjige minulog vikenda u kući mora, Institutu za biologiju mora, darovao je jednoj ljubavi knjigu i kišu, sjaj i dragocjenost tajne  koja mu je povjerena za poeziju.

Posvetio je ljubavi između Arsena i Milice, umočio pero u osjećanja njihova jer drugačije pjesnik nije mogao da je obezvremeni.

“Najteže je bilo razumjeti ono što se tako razumije i prećutati ono što glasno želite reći. Pjesnik Čejović je pjesmom rekao kako nema kraja ni kada uobličiš misao, jer si uobličio beskonačno”, kazala je  Jovanovićeva.

“Stih koji razumije zavještanje ljubavi kao nešto uzvišeno, nešto što zrači i žari obraze koje natkrije blaga, gotovo dječačka rumen. Njemu će suza iz oka kanut na sjetnu Stolivsku ljubav. Pa da li je moguće tako voljeti, zapitaće se Čejović, uz pozdrav mjesecu koji ka njemu šalje kišu, i plavi pljusak otkrivenih emocija i optimizam iz koga se čita jasno život”, riječi su publiciste i novinara Slavka Mandića, koji je Kotoranima i gostima predstavio ovu knjigu i njenog autora.

“Boro Čejović je poetskim okom uronio u višesloj ljubavnih nadahnuća, on će posegnuti za plavom izmaglicom nadajući se da će upravo tu, u toj nestvarnoj magmi pronaći toliko isčekivanu uzvišenenost, kojoj je odan i u koju je sjedinio povjerenje, smirenost, sigurnost, misaonost, pripadnost, pouzdanost. Trajaće neumorni tragač u misiji kojoj je predodređen, na koju je decenijama čekao. Stvaralaštvo Bora Čejovića, ono duhovno, pripada savremenom poetskom izrazu. On iznad svega voli ljubav. I to onu čistu, bijelu sa kojom se druži svakodnevno. Neskriveno i hrabno trči tu mitsku trku, ne osvrćući se nikada da vidi ko je to iza njega. On je u stanju da zamoli suzu da se nasmije, i da zatraži od tuge da se zamijeni radošću, primjećuje Mandić. Pronaći će Boro Čejović put poruke koja od pjesnika traži da fluid, koji mu je nahranio nerv osokoli onaj koji se poji na pojilu ljubavne velikodostojnosti.Čega se ja to bojim, a da ti i ne slutiš, pitaće pjesnik ljubav. On bi da ona traje izvan javnosti i jasnosti, zatomljena u sopstvenost, skrivena od budnih dodira. Njemu je osjećaj koji nosi u sebi kazao da više nikakvoga smisla nema ako se san probudi”, poručio je Mandić.

On je na kraju postavio dilemu da li je Čejović pravnik ili pjesnik, uvažavajući činjenicu da se radi o najvećem živom teroretičaru pravne nauke na prostorima bivše Jugoslavije, autora brojnih naučnih radova i studija, sa preko 50 knjiga i udžbenika iz te oblasti.

Čejović mu je pjesmom odgovorio, ali i šarmom, toplinom i originalnim malim pričama koje pjesnik svakodnevno zahvata iz običnog, velikog života.

Ovoj večeri punoj emocija i aplauza prisutnih, prisustvovali su i školski drugovi Arsena Đurovića, jedne generacije koja, kako je okarakterisala Jovanovićeva zna da sniva i da se igra i koja takođe u svom simbolu ima dvije sedmice.

Ima li slučajnosti ili to generacijski drug ne umire u sjećanjima a ljubav u knjizi ostaje.

Sjajnim odabirom filmske muzike za flautu i klavir koja takođe ljubav slavi. posebnu notu ukupnoj atmosferi dale su profesorice kotorske Muzičke škole Angela Mijušković i Ljiljana Dončić.

Moderator večeri, sa elokventnim i toplim najavama bio je dr Aleksandar Joksimović, naučni radnik u Institutu za biologiju mora.

Na kraju večeri pjesniku i pravniku, velikanu krivično pravne misli koji je od svog znanja i iskustva unaprijedio pravnu nauku i ostao omiljen profesor brojnim generacijama studenata, plaketu Udruženja za krivično pravo i kriminalnu politiku za poseban dorinos razvoju nauke krivičnog prava uručio je predsjedenik kotorskog Osnovnog suda, akademik Branko Vučković.

publika je uživala
poeta, naučni radnik, profesor, a nadasve šarmer Boro Čejović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]