Po čijem su nalogu i odluci poklanjani kontejneri “Luke Kotor” AD i đe su sad?

5
Ko je dao kontejnere iz Luke Kotor AD?

Radna grupa za borbu protiv korupcije opštine Kotor uputila je dopis 30. aprila 2015. godine “Luci Kotor” AD, tražeći odgovor na pitanja vezana za sudbinu kontejnera koji su bili radni prostor do puštanja u funkciju novosagrađenog terminala na Luži.

Radna grupa je tražila odgovor na insistiranja Skala radija koji je pitanja uputio izvršnom direktoru Vasiliju Kusovcu 16. aprila 2015. godine na koja ovaj medij nije dobio odgovor bez obzira što se pozvao na Zakon o slobodnom pristupu informacijmama.

Kusovac u dopisu Radnoj grupi, kojoj je morao da odgovori piše da ne stoje navodi Skala radija da “Luka Kotor” AD, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacija nije dostavila odgovor ovom radio emiteru u zakonskom roku, iz razloga što je Skala radio uputio dopis sa pitanjem u vezi kontejnera dana 16. 04. 2015. godine, a već 23. 04. 2015. godine na svom web portalu objavio tekst pod naslovom “Za sad nema traga kontejnerima na luži“.

U navedenom tekstu autor je sam donio zaključke u vezi predmetnih kontejnera, koje mi nijesmo željeli da komentarišemo i da ulazimo u polemiku sa autorom, budući da je sam donio zaključke, pa samim tim davanje bilo kakvog odgovora na pitanja koja su već objavljena ne bi imalo svrhe.

Dakle, iz samog odgovora Vasilija Kusovca jasno je da “Luka Kotor” AD nije odgovorila na postavljena pitanja.

Objašnjenje da je nakon osam dana od dostavljanja pitanja Skala radio na portalu objavio tekst pod naslovom “Za sad nema traga kontejnerima na Luži“ bilo bespredmetno odgovarati na pitanja, jer je autor sam donio zaključke je prosto nevjerovatno.

U pitanju je imovina čiji je većinski vlasnik država, odnosno opština Kotor, a ne privatna. Bar tako vjerujemo.

Nije istina da je autor donio bilo kakve zaključke osim konstatacije da još nema traga kontejnerima na Luži, što je apsolutna istina.

Traga nema jer nije bilo odgovora, a za osam dana je moglo biti bar toliko i odgovora.

Vezano za kontejnere Kusovca smo pitali:

1. Koliko je kontejnera u vlasništvu Luke Kotor AD bilo u lučkom prostoru do izgradnje novog objekta?

2. Gdje se sad ti kontejneri  nalaze?

3. Da li su kontejneri nekome dati na korišćenje bez naknade i ako jesu kome i po čijoj odluci?

U Odgovoru Radnoj grupi za borbu protiv korupcije opštine Kotor Vasilije Kusovac piše da je “Luka Kotor“ AD Kotor u svom vlasništvu imala tri kontejnera i to: Kontejner standard za carinsku službu, kontejner granični prijelaz i kontejner tipa HIB.

Kontejner-granični prijelaz, čija je knjigovodstvena vrijednost na kraju 2014. godine iznosila 644.02 € shodno amortizaciji, dat je shodno zahtjevu Ministarstva unutrašnjih poslova za potrebe njihovih službi na trajno korišćenje bez nadoknade i biće smješten na području Aerodroma Tivat.

Kusovac objašnjava da je kontejner tipa HIB, čija je knjigovodstvena vrijednost na dan 31. 12. 2014. godine iznosila 437.72 € poklonjen Sindikalnoj organizaciji “Luka Kotor“ AD Kotor.

Kontejner tipa standard za carinsku službu na dan 31. 12. 2014. godine nije imao knjigovodstvenu vrijednost shodno amortizaciji i rashodovan je.

Gdje je on završio, Kusovac nije naveo.

Dakle, nema odgovora po kojoj odluci i ko je dao kontejnere, vlasništvo države Crne Gore, a većinski opštine Kotor?

Taj odgovor i dalje tražimo od Kusovca.

Ukoliko ga ne dobijemo, zahtijevamo od Radne grupe za borbu protiv korupcije opštine Kotor da ova pitanja proslijedi policiji i državnom tužilaštvu da provjere da li postoje elementi korupcije u ovom slučaju.

5 KOMENTARI

 1. Tako je, jašta.
  No, treba pučanstvu pobliže objasniti
  o kakvim se kontejnerima radi.
  Kontejnera ima raznih vrsta i vrednosti.
  Ovo “standard” ne znači ništa. Pogotovo laiku.
  Postoje prema međunarodnoj klasifikaciji
  ove vrste kontejnera za transport robe:
  Standard 20′
  Standard 40′
  High cube 40′
  Open top 20′
  Open top 40′
  Frigo 20′
  Frigo 40′
  Flat rack 20′
  Flat rack 40′
  Platform 20′
  Platform 40′
  Kontejner “granični prelaz” ne postoji u
  transportnoj klasifikaciji!
  Kontejner “standard” bez oznake 20′ ili 40′ ,
  (bez knjigovodstvene vrednosti),
  pokušaj je zamagljivanja priče.
  Pa ako je, recimo, standard 20′ , kao staro željezo
  ima masu od 2.200kg.
  Izračunajte koliko će vam sakupljači
  sekundarnih sirovina platiti za tu bezvrijednu stvar.

  • Zaboravih, ako je “standard” 40′ , ima masu od 3.700 kg.
   Stare gvožđurije.
   A može se napraviti i pristojan nužni smještaj.
   Kao na Vrelima Ribničkim.

 2. Po nalogu samovolje i neodgovornosti. To treba s noge na nogu.Nego nema snage i nema ko da im reče arivederći, dosta je bilo vašega više.

 3. Kontejneri kao i sve što manipulišu . Čuješ, sindikatu-ali đe je i kome, nema, nema odgovora?????? MUPU po čijem nalogu -opet ništa, i onda ste im krivi vi i Skala radio.

 4. Gospodine Mandiću jasno je što rade i kako posluju. Jasno je takođe i ko ih čuva ali neće moći baš po scenariju kkao su ga zacrtali.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].