Po dubini

3

 

Piše: Željko Rutović

Sve što je demokratski, prosvjetiteljsko – kulturološki, građanski, evropski i civilizacijski uža, politika formacijski militarističkog imena  po dubini,  sve je šira… Širi se neupitnom kadrovsko litijaško – svetosavskom legitimacijom i posve upitnim profesionalizmom. No, čega je ta dubina ime ? Dubina „ekspertskog“ znanja ili hibernacija svijesti okoštalog nacional šovinističkog stanja. Dubina misli, vizije i državničke misije, ili plićaka populističkih litijaških praznina – združenog patenta u funkciji razgradnje suverene, sekularne i antifašističke Crne Gore.

Tek, umjesto na sva predizborna zvona najavljivane, u ime oca i sina, dubine političke misli i kritičke refleksije radnji, normi, stavova i javne odgovornosti, etablirao se palanački oblik sužene i nakaradne pretpolitičke svijesti – pošto – poto razgradnje po dubini. Tamo daleko – sve dublje i dublje.

Može li se dublje?

I umjesto ontološke dubine samo – spoznaje svijesti, savjesti i odgovornosti, zaglušujuća dubina se stropoštala u bezdan govora mržnje nepotističko – klerikalne svetosavske klike profesionalne neupućenosti i populističko – mitomanske karikaturalnosti.

No, kako to obično i bude, sve vještački posijano po dubini, razmetljivo, gramzivo i nedoraslo, prije ili kasnije dobiće na nekim izlaznim vratima visok račun za zbir nula vremena kog su pojeli skakavci. Da, i ne predvidjeti, zbog tri prsta “šake vlasti” po dubini su izvođači i interesi čijeg i kojeg sveta?

I bez dileme, sve ono sa čime danas likuju, da su po dubini dveri otvorili i dobili, zakonito već kopa ne samo političku, već i civilizacijsku (m)raku poraza, čiji pečat se dugo neće sušiti od crne mrlje dubine provalije, na nju navođene i rukovođene interesima svetova nespremnih da, kao i mnogo puta do sada, izračunaju dubinu svekolikog porinuća.

Sve u ime srpskog sveta i naroda nebesa.

3 KOMENTARI

  1. Gospodine Rutoviću, Vaše duboko i prefinjeno a jako slovo vrijedi brilijanta.
    Nema odgovra nema na žalost ni stida od onih koje opisujete a čije dno nema ni dna!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.