Pobuna mornara u Boki Kotorskoj znameniti biljeg naše prošlosti

4
ministar Bogdanović otvara izložbu

ministar kulture Aleksandar Bogdanović

U organizaciji  Pomorskog muzeje Crne Gore Kotor i Istorijskog arhiva Kotor, u okviru oblježavanja jubileja 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj, juče je u prostorijama Arhiva otvorena izložba pod nazivom “Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018”.

Datum za sjećanja na one koji su svojim djelom postali trajan dio svijetlog životopisa o slobodi Boke, kazao je otvarajući izložbu Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore.

“Pobuna mornara, čiju stogodišnjicu obilježavamo i ovom izložbom, kao znamenit biljeg naše prošlosti, sa današnje tačke gledišta jeste neraskidiva nit onoga što možemo nazvati kanonom naše slobodarske tradicije, što počiva na brojnim primjerima hrabrosti, patriotizma i otpora. Zbog toga, ovom prilikom, želim da odam posebno priznanje onima koji su, bez obzira na nerijetko problematične istorijske okolnosti, uspjeli da sačuvaju Bokeljsku mornaricu i sjećanje na Pobunu mornara, a naročito na njene strijeljanje vođe – Františeka Raša, Antona Grabara, Jerka Šišgorića i Mata Brničevića. Upravo se u jednu takvu slobodarsku luču izdigao događaj pobune mornara u Boki Kotorskoj”, rekao je Bogranović.

Tematika postavke izložbe koja je upriličena, vraća nas u vrijeme velikih i burnih previranja, vrijeme u kojem je sazrijevala ideja najvećeg čovjekovog ostvarenja slobode, za koju se ljudskim životima plaćala i njena najveća cijena, kazao je Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja a o sadržaju i konceptu izložbe čiji su autori mr Mileva Pejaković Vujošević i Snežana Pejović, govorila je Pejovićeva načelnica odsjeka Istorijskog arhiva Kotor.

Sjećanja na priče učesnika u ovom događaju, a posebno impresije don NIka Lukovića svjedoka pobune mornara, prenio je Admiral Bokeljske mornarice dr Antun Sbutega.

“Don Niko je kao mladi sveštenik bio mobilisan kao vojni kapelan austrougarske vojske i imao je dužnost da provede zadnji dan sa mornarima osuđenim na smrt, Františekom Rašom, Antonom Grabarom, Matom Brničevićem i Jerkom Šišgorićem, da ih ispovijedi i duhovno pripremi za smrt i prati na strijeljaje. Posebno su me tada impresionirali detalji sa strijeljanja kada je njihova krv poprskala svešteničko ruho Don Nika Lukovića”, ispičao je Sbutega.

Nakon otvaranja izložbe održana je prezentacija “Zaštita spomenika i spomen parka strijeljanim mornarima 1918. godine u Škaljarima”.

Konzervatorske mjere na spomen kompleksu strijeljanim mornarima u Škaljarima sprovele su Jasminka Grgurević, slikarka konzervatorka i arhitektica konzervatorka Vanja Bošković.

U ime Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore o ovom konzervatorskom zahvatu govorila je Jasminka Grgurević.

U programu su učestvovale profesorice flaute kotorske Muzičke škole Angela Mijušković i Andrea Živković.

Progrm je vodila Dolores Fabian.

4 KOMENTARI

  1. Da su mornari znali da će im Bogdanović doći na komemoraciju nebi se bunili i uzaludno poginuli. Buniti se protiv vlasti Franza Josepha da bi na vlast uzjahali Marovići je svakako greška. Ali eto griješiti je ljudski. RIP mornari , počivajte u miru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.