Počast pregaocu u očuvanju ideje o bogatstvu zajedništva i toleranciji

2
Sa Simpozijuma o don Branku Sbutegi

Sa Simpozijuma

sa simpozijuma

Na blagdan Blažene Ozane kotorske 27. aprila, koju je don Branko Sbutega na poseban način poštovao, navršava se deset godina od kada je Don Branko napustio ovaj svijet u koji je gledao i preselio se u vječnost u koju je bio zagledan, kazao je otvarajući simpozijum posvećen desetogodiošnjici smrti Don Branka Sbutege, don Ivo Ćorić – upravitelj Ekumenskog centra “Branko Sbutega” na Prčanju.

Upravo je istina koja traži svjedoke put do te vječnosti.

“Današnji dan kao i svi mi danas na ovdje sabrani svjedočimo don Brankovu širinu i to je svjedočanstvo da don Branko nije poznavao niti priznavao međe ni granice komunikacije među ljudima”, kazao je don Ćorić.

U pozdravnoj riječi biskup kotorski Ilija Janjić je izdvojio brojne talente liječnika ljudskih duša, kako je kazao, kao Božji dar koje je posjedovao don Branko.

Te talente on nije zakopao nego ih je znao iskoristiti i tako je postao prijatelj ljudima.

Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore koji na ovaj simpozijum nije došao samo u tom svojstvu već kao posebni izaslanik predsjednika Vlade Mila Đukanovića, kako se čulo.  na početku skupa je rekao da na deset godina od  smrti don Branka i desetogodišnjicu crnogorske nezavisnosti odajemo počast njegovoj intelektualnoj misiji i sveukupnom angažmanu.

“Počast pregaocu u očuvanju ideje  o bogatstvu zajedništva i toleranciji kojoj se naša država Crna Gora stoljećima ponosi. Nijesu samo godišnjice prilika da govorio o čovjeku čiji su kosmopolitski šarm i duh  paradigma interkulturnog dijaloga koji je promovisao i kojim je snažno doprinosio”, kazao je Goranović.

“Kada razmišljamo o pojmu i značaju humanosti, kada promišljamo o istoriji i kulturi njegove Boke Kotorske i Crne Gore, kada obrazac trajanja biva umjetnička izvrsnost, kada treba učiti o tome kako se čuva i izgrađuje nasljeđe, na umu može biti samo čovjek njegovog habitusa. Crna Gora neće zaboraviti djelo don Branka Sbutege, smjelost i snagu da se u teškim vremenima zalaže za očuvanje duhovne egzistencije. I u tome je uspio, njegove poruke dostojno prenosi i savremena, multietička, multikonfesionalna i multikulturna CG”, kazao je Goranović.

U Kotoru su se danas ujedinile nacije, religije,grupacije i izgubile sve bazične podjele, riječi su kotorskog gradonačelnika Aleksandra Stjepčevića.

Danas su se ujedinili ljudi, kazao je don Branko u jednom od svojih spisa.

Stjepčević smatra da je suvišno veličati onoga koji ne može biti veličan koliko zaslužuje.

“Ne usuđujem se govoriti o njegovim djelima, realizaciji njegovih ideja zbog velike doze poštovanja koje prema njegovom djelu osjećam kao i svi koji su danas ovdje. Ako smo od njega nešto naučili, naučili smo se humanosti, zahvalnosti i plemenitosti. Najveći uspjeh koji čovjek može postići je da živi kroz generacije i bude zapamćen kao jedan od svijetlih primjera ljudskog roda”, poručio je Stjepčević.

Nakon pozdravnih riječi, počeo je simpozijum toplom ispovješću i sjećanjima na brata, riječju i emocijom  prof. dr Antuna Sbutege.

O zajedničkom boravku u Rimu govorio je generalni vikar kotorske biskupije don Anton Belan.

Na simpozijumu su besjedili prof. dr Tonko Maroević, prof. dr Saša Brajović, direktorka beogradske izdavačke kuće “Plavi Jahač” i urednica knjige “Kurosavin nemir svijeta”  Nataša Marković.

Posjetioci su u crkvi svetog Pavla bili  u prilici da pogledaju umjetničku postavku slika “Biblijske teme”, autora Mihaila Muja Jovićevića.

U crkvi Sv. Duha večeras će u 20 sati pijanista Ratimir Martinović održati koncert pod nazivom “Muzika sjećanja”.

Ministar kulture Pavle Goranović

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]