Počeci razvoja dječije i adolescentne psihijatrije u Crnoj Gori

1
sa predavanja

Dragan Čabarkapa

audio: doc dr Dragan Čabarkapa

U okviru kontinuirane medicinske edukacije koju organizuje Centar za nauku Kliničkog centra Cme Gore, u Zdravstvenoj ustanovi  Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota, dr Lea Sinkovec, specijalista dječije i adolescentne psihijatrije iz ldrije u Sloveniji, ovih dana je održala predavanje na temu: “Djecja i adolescentna psihijatrija u Sloveniji – organizacija, iskustvo i praksa u radu specijalisticke ambulante”.

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje uz prisustvo 45 učesnika iz Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta, Herceg Novog i Kotora.

Honorar za predavanje, koji je odobren od Centra za nauku Klinickog centra Crne Gore, dr Lea Sinkovec poklonila je radno-okupacionoj terapiji Specijalne bolnice, za nabavku materijala za rad, saopštio je za Skala radio doc dr Dragan Čabarkapa, direktor Psihijatrijske bolnice u Dobroti.

Ovo, predavanje je realizovano u skladu sa planom stručnog i naučnog usavršavanja zdravstvenih radnika i saradnika za 2016. godinu.

Čabarkapa podsjeća da je ove godine prvi put odobrena specijalizacija iz dječije adolescentne psihijatrije za potrebe Specijalne psihijatrijske bolnice u Kotoru i od 1. oktobra doktorka Ivana Milonjić će početi sa ovom specijalizacijom.

Prije toga takođe je bila odobrena specijalizacija u Podgorici koju je završio jedan mladi ljekar, a odobrene su još tri specijalizacije iz ove oblasti, nakon čega će Crna Gora dobiti pet mladih ljekara iz oblasti dječije adolescentne psihijatrije.

Ovakvim  stručnim kadrom moći će se organizovati služba dječije psihijatrije u Crnoj Gori.

Prenoseći iskustvo iz Slovenije kada je ova oblast u pitanju, dr Sinkovec je na predavanju u Kotoru objasnila da stručni tim osim specijeliste dječije psihijatrije čine viša medicinska sestra, klinički psiholog i specijalni pedagog.

Kasnije u toku liječenja djeteta, ukoliko je potrebno, uključuju se roditelji.

Ako postoji potreba u kasnijem liječenju, ukoliko dijete ima socijalnih problema, ako u svom ponašanju izaziva delikte i tome slično onda se uključuje društvena zajednica, škola, vrtić, Centar za socijalni rad, policija i kompletno zdravstvo.

Široki je pristup obradi ovog problema u Sloveniji i njegovog rješavanja.

Čabarkapa vjeruje kako je kazao, da će se i u Crnoj Gori uskoro razviti svi ovi servisi kako bi imali unaprijeđenu zdravstvenu službu i u ovoj oblasti.

Direktor kotorske Psihijatrijske bolnice Dragan Čabarkapa se zahvalio dr Lei Sinkovec na sveobuhvatnom predavanju, kojim je dala veliki podstrek razvoju dječje i adolescentne psihijatrije u Cmoj Gori, kao i na poklonjenom honoraru za radno-okupacionu terapiju Specijalne bolnice u Dobroti.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]