Počela akcija evidantiranja i obilježavanja ribarskih posti

5
Poste

Prof. dr Mirko Đurović

prof. dr Mirko Đurović

Predstavnici Instituta za biologiju mora i Morskog dobra danas će obići i tehnički pregledati sve ribarske poste, njih 107, na potezu od Njivica do Rosa, uključujući i ostrvo Sv Marko.

Poste su evidentirane Pravilnikom koji je donijelo Ministrastvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora i kazao da će se obaviti premjer svih posti uz tehničku specifikaciju za njihovo obilježavanje.

Na osnovu specifikacije, JP Morsko dobro će raspisati javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu tabli koje će biti jednoobrazne i na kojima će biti istaknut naziv i broj poste i njihova dužina.

Konačno će ribarske poste biti obilježene i na taj način i zaštićene, jer je u periodu od 2011. do 2014. godine u Bokokotorskom zalivu nepovratno uništeno 20 ribarskih posti izgradnjom nelegalnih ponti, čak je evidentirana i gradnja kuća uz samu ribasku postu, kazao je Đurović.

On u ime naučnog tima apeluje na nadležne, prije svega inspekcijske službe koje se bave zaštitom prostora, da pojačanim aktivnostima rade na zaštiti ribarskih posti i obale uopšte.

Prekomjerna urbanizacija i gradnja, ali i nemar građana i turista, dovodi do devastacije obalnog područja i uništenja mjesta za izvlačenje ribe iz mora, a samim tim i gašenja tradicije ribarstva koja broji vjekove u Boki.

Cilj ovih aktivnosti je da se zaštite poste i budu isključivo namijenjene ribarima i ribarstvu, zaključio je Đurović.

5 KOMENTARI

  1. Koliko ja znam ima više vrsta posti na našoj obali. Jedno su poste na kojima ribari izvlače svoje mreže, pličaci bez velikih grota koje su opasnost za mreže, Drugo su mjesta na kojima se baci dosta abruma pa riba sama dolazi na udicu. Jednom prilikom je jedan naš mještanin iz Dobrote bacio u more pored Male ponte, gomilu stare ribe iz barskog hladnjaka, pa da ste vidjeli čuda, kako naši vrli ribari, iz svake kalade vade po jednu ili više orada, cipola i brancina! A slično se ,događalo i u vali ispred zelene pjace, kada bi ribari bacili ostatke od očišćenih riba sa pjace, pa da vidite Gaja, Jova i druge ribare na udicu kako vade cipole. Naravno da Muljani i Oravčani više znaju, ja znam samo za jednu postu u Dobroti, kod Sv. Matije, ali vjerujem da ona nebi ni postojala, da nije pored nje prodavnica pića.

  2. Sjecam se ka smo potezali sa ribarima iz Oravca mreze prepune palamida i kao mali ko je potezao od djece dobivao je na dar po jednu veeeliku palamidu a sad ce dobit mobitel i silikonske i eure od mame i tate velikijeh bizmismena za drogirat se i poc u kafic pa se nabimbit…Najljepsa su mi rana jutra , ranom zorom kada ribari u najvecoj tisini i po mirnom moru vicu ribeee, ribee i izadjes ispre kuce u kupis svjezu ribu za objed ili marendu…a sada ne mores zivjet od muzike ovijeh novokomponovanih Cece, Seke, Lukasa i ostale furde dje su tekstovi sablaznjivi kao- pijana sa po stola, do bola, drogirana sam , umirem od batina, da si ranjen, vozi vozi, stikla nikla, pobacit cu, poludjet cu…neukus i kic i na tomu ce se ucit mladi narastaji…

  3. Sto ce nam poste kada ribe, jastoga i ostaloga nema, Neka neprirodna uzgajalista dje riba vonja na onu prekrupu i masna je sto i o cemu to zborite. Pasalo je vrjeme posta i dje su bili jastozi ispod Barbata izmedju Otravca i Bajove kule i mnogo toga drugoga i dje su se mogli vadit prstaci ehee he nekad bilo nema vise….

    • Tako ti i jest moj đede Boro. Nema ni gauna ni cipola, veliki uvozni ribari sve znaju o moru a neki su juče naučili plivati, ma rone u mutnom

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].