Počela izgradnja pothodnika na kotorskoj rivi

20

 

Izgradnja pothodnika na kotorskoj rivi zvanično je počela formiranjem gradilišta i postavljanjem ograde na prostoru na kojemu će se izvoditi radovi.

Već u petak 20. decembra je opština Kotor uplatila njemačkom proizvođaču 263 000 eura za nabavku dva para pokretnih stepenica, koje će biti ugrađene u budući pothodnik.

Projektant je „Europrojekt“ iz Podgorice, a izvođač preduzeće „Briv Construction“ iz Kotora.

Predviđenu cijenu po projektu, koja je izosila 1.630.000, izvođač je umanjio za 240.000 € i ona sada iznosi 1.387.591,33 €.

Odluku o izgradnji pothodnika donijela je Skupštine kotorske opštine 6. novembra ove godine.

Potsjetimo, za izgradnju podzemnog pješačkog prolaza na kotorskoj rivi je glasalo 13 odbornika, 4 je bilo uzdržano, a jedan protiv.

Obrazlažući prijedlog Aprcović je podsjetio da je dobijeno rješnje o lokaciji pothodnika i konzervatorski uslovi od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara na izrađeni projekat. Statiku na ovom projektu je uradio prof. dr Radisav Markić iz Zagreba, referentni stručnjak.

Osnovni motiv je da je urađen značajan iskorak u regulisanju prevashodno pješačkog saobraćaja u gradu koji, prema onome što kaže struka predstavlja dominantni problem.

Aprcović smatra da postoji dovoljno pravnih argumenata da se ovaj posao okonča.

Na dileme i skepticizam dijela građana oko moguće pojave vode u objektu, budući da je Kotor na šipovima, zatim o vizuelnom izgledu potphodnika kao i na primjedbe rješenja nijesu potkrijepljena zakonskim odlukama, Aprcović je kazao da je sve je urađeno po zakonu. Donešena je investiciona odluka, a Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je, kroz izmjene i dopune Programa javnih nabavki predvidjela kompletnu investiciju u dijelu kapitalnog budžeta na 1.600.000 eura i raspisala tender u skladu sa Odlukom koja je usvojena na lokalnom parlamentu 2015. godine, a kojom se planira gradnja pothodnika i strateškim planom opštine koji je važio do 2017. godine.

Kada je u pitanju UNESCO  Aprcović nema dileme o neophodnosti saradnje koja je konstantna. Da je to tako i ovoga puta dokazuje Uprava za zaštitu kulturnih dobara koja je, za izgradnju pothodnika, izdala konzervatorske uslova. Rađeno je sest idejnih rješenja, a od prvog dana Uprava za zaštitu kulturnih dobara je bila učesnik u kreiranju rješenja i ni sa jednog osnova pothodnik neće biti nešto što će ugroziti univerzalnu kulturnu baštinu, kazao je kotorski predsjednik.

Pothodnik mora da bude urađen u predviđenom roku, a to je, po riječima izvođača, 130 dana, što znači da će Kotor imati ovaj infrastrukturni objekat u aprilu sljedeće godine.

20 KOMENTARI

 1. Ko iz DPS nije glasao za pothodnik ako neko zna….ovo je vazno pitanje da vidimo kad sve proradi koji dio kotorskog DPS bio u pravu?

 2. Predlažem da taj podhodnik kao opremu ima i pojaseve za spasavanje.
  Ne znam zbog čega, valjda zbog ovih poplava.
  Da se ljudi ne tope

  • Napravili su tunel ispod La Manša pa ne curi a ne jedan običan prolaz ispod puta.Opusti se, ima ko da brine

   • Biće to ok neko p..de DemoN krate što oni ama baš ništa nijesu učinjeli za dvije godine osim što je madam Ura okitila grad.

   • ..TUNEL ISPOD LA MANŠA NIJE RAĐEN PRESIJECANJEM RIJEK-a(e)AJMO REĆI Škurde-NEGO ISPID NIVO MORA! A MORE MIJE IZVORNA VODA-znaš li KEKO-Vlada “A LA PAČA STRUČNJAČE”..NEGO STAJAĆA VODA-koju pokreću morske horizontalne struje! PA NEMA ŠTO ISPOD( DNA MORA ) DA #curi-vodo skače” ILITI DA KANAL LA MANŠ protoči-curi…KA TVOJA DRESIRANA TABULA RAZA-curi ki vrša….!

    • Curi Jole Tebi, gubište, bio bi dobar pumpijer za cijevi i šalunge!
     Jesi li odio na polnoćku?
     Kolaboriraš ?

     • …kroz JORDANIZACIJU ,a da no-e bo,i PERO PERIN GUDIN-naučio da živi mukte-pa kroz cijevi i šlalughe-produvava(ventile)..u bliznice-po narudžni..-jevropski..klečeći na zadnje noge?!

   • Jesu li planirali pumpe za izbacivanje vode? Rezervno napajanje strujom?
    Ogradu koja sprečava prelaz preko puta da se izbjegne ulazenje u podvodni prolaz ?

 3. A svuda li ima ovog briva?!! Kritikuju Bemax a od njih se opstat ne moze cijelo primorje im je malo. Uvijek im je malo para. Ko li to iza njih stoji?!?! Zato im se i vrace kako se vrace. Cio zivot im je malo. A sami ostase.
  Djao ponio i rabotu.

 4. Srećna rabota. Želim da vjerujem da će pothodnik zaista služiti svojoj svrsi i da je struka rekla zadnju riječ.
  Sve drugačioje bilo bi pogubno, tim prije što nije srećno mjesto za ovaj objekat posred srca grada.
  Ali između velike muke i dugogodišnjeg ludila oko gužve od koje se ne može proći ni živjeti i izgradnje pothodnika koji bi rasteretio kako tvrde oni koji se to razumiju, ipak sam za gradnju.
  Daj Bože da sve uspije. Neću da mislim loše.

 5. Po svemu sudeci kotorskom opstinom je zavladala druzina slavnog SUPERHIKA sta je razvidno iz ove odluke da se poslovanje luke Kotor unaprijedi i plati novcem sirotinje , a ne prihodima luke.
  Bravo vam ga opstinari.
  Naplatite pothodnik onima koji ga nece koristiti tj. gradjanima.
  PS. za vas koji niste citali stripove Alan Ford informacija da je SUPERHIK lik iz stripa koji je otimao od sirotinje i davao bogatima. Nama u Kotoru ne trebaju stripovi jer ste izglasali da zivi superhikovi vladaju i odlucuju.

  • U sve se plekaš, a nisi nadležan Veljko!
   Dobro Ti ide ova poduka o parodiji na USA svjetonazore, iako si inklinan
   njihovim svjetonazorima.
   Ko će Tebi povjerovati “kapitalisto”, koji se izruguješ sa istim ?
   Pročitan si odavno, ostavio si drugove na cjedilu .

  • Dok si viao po Rijeci nijesi se brinuo puno za Boku, niti si dolazio godinama u Risan. Kad su te istjerali silom na sramotu si doso. I mjeso da uzivas u tim omrznutim dolarima (iako vise volis RUBLJE) lajes svaki dan kontra drzave i opcine u koju obitavas. A mozda si ti kucu napravio na javno dobro posto su tu arheoloska nalazista Carine?

   • Ne laj Djuro … Nije mene lako istjerati i nijesam dosao 1991 kada je grmilo nego 2011 – te kada je sve bilo gotovo. Donio sam i neke pare Djuro sa sobom pa nisam dosao na sramotu nego onako gospodski kako to meni i prilici.
    Cak sam i ove sirotinjske lokalne banke kreditirao sa 200 000 eura Djuras. Naravno platili su mi 6 % kamate na tu moju milost x 3 godine nekih 36 000 ukupno.
    Eura Djuras a ne rubalja.
    Djuras tvoj pileci mozak ocigledno ne razlikuje da je drzava jedan i to neprolazan pojam a vlast je drugi prolazan pojam.
    Vlast je duzna vladati na zadovoljstvo gradjana ili pada.
    Sta se tice moje kucice nalazi se na ostacma austrijske pilane koja nije arheoloski zanimljiva. Osim gradjevinske dozvole imam i pismenu saglasnost arheoloskog zavoda da kucica bude bas tu gdje jeste.

  • Veliki Cezare , ne znam o kojim to mojim “drugovima” govoris? Zato budi malo precizniji jer ja u politici nikada nisam pronasao drugove sa kojima bih radio na nekom cilju. DPS , DF i demokrate su kao partije ispod mojih kriterijuma prihvatljivosti. Istina je da sam te tri partije proucavao.
   Sa druge strane imam drugove u privatnom zivotu kao npr. pokojni Boro Krivokapic.
   Bio mi je veliki prijatelj i covjek koji me par puta zaduzio. Isto se odnosi i na moje drage rodjake iz Morinja. Njihove politicke aktivnosti nijesu smetnja prijateljstvu.
   Hocu reci da striktno dijelim druzenje od posla.
   Kaze se sluzba je sluzba a druzba je druzba.
   Druga na cjedilu nikada nisam ostavio niti cu.
   Isto tako necu se sa dobrim drugom i rodjakom posvadjati zbog razlicitih politickih ubjedjenja. Politicko ubjedjenje je privatna stvar svakog pojedinca.
   A sta se tice opstine Kotor ima tamo dosta SUPERHIKOVA a bogami nasao bi se i poneki SIR OLIVER koji se dokopao polozaja a oko njegova nekolike njegove privatne firme.
   Zbog takvih ova opstina je bila i ostala vuko*ebina.
   Na kraju Cezare vidim da si pismeniji covjek od mnogih komentatora ovdje pa se drzi teme i komentara na temu. Pravis greske onih polupismenih komentatora pa se umjesto spomenutog uhvatis autora komentara u ovom slucaju mene.
   Samo sam rekao da smatram da je luka Kotor koja svojim poslovanjem ometa saobracaj kroz Kotor , bila duzna da plati izgradnju tog pothodnika.
   Ako ti smatras da pothodnik treba da plate gradjani objasni zasto.
   Vratimo se na temu.

   • Moja Betty i Theodor, ne laju,
    oni ujedaju, kad im naredim !
    Puno si Veljko ćitada ispisao,
    ali, kao što rekoh, nisi nadležan,
    iako se u sve tendiš, polako,
    vremensko rešeto će pokazati
    situaciju ovog sub way-a!
    Nadajmo se povoljnu!
    Ideološki si dvosmjeran, a možda i višesmjeran, tj. Śete bandijera,
    hajd da pričekam , pa da Te skeniram , mada markeri daju
    PAD ( predicted area of danger !)
    i Tebe , kao radarski reflektor,
    a mogao bi uskoro avancat u
    ideološko politički RACON!
    Loš Ti je master’s role in collecting
    evidence!
    Bassa forza se bolje snalazi sa mariners role in collecting evidence !
    Spila riga iz utrobe, mogao bi se na Nju malo pribokati, ako Te pušti risanska rijeka.
    Oće li ove godine LED rasvjeta na Gabelu? Klero-lighthouse u
    Teutinu gradu!?!
    Znaš li ko će se i kojim poslom skupljati u podhodniku, možda otvore i kioske !?!

    • Gubis se Veliki Cezare,
     ja sam samo upitao zasto gradjani placaju taj pothodnik umjesto da ga plati luka Kotor iz svog profita. Jos nemam odgovor.
     Skloni Betty i Theodora ako me opazis da setam sa mojim Rambom i Apasom. Cane Corso i rotvajler su prilicno ubitacna kombinacija pogotovo ako teze po 60 kg. Betty bi vjerovatno prezivjela susret jer je zensko ali za jadnog Theodora taj susret bi bio fatalan.
     Ja u ovom drustvu vidim samo kleptokratiju i to visestruku.
     Ona koja vlada vodjena DPS-om i satelitima DPS-a i ona druga koja sama sebe naziva udruzenom opozicijom.
     Vidim da tu spasa nema i gurati ce se ovako do bankrota. Mislim necu ja bankrotirati ali hoce ova drzava koja se zaduzuje po 2 miliona eura dnevno. Ja cu te dogadjaje posmatrati ne sa izvora Spile nego iz Madrida.
     Kada vec koristis nick iz Alana Forda trebas znati da je to strip koji je postigao ogromnu popularnost samo u Jugoslaviji ( izuzev Slovenije ).
     Alan Ford je cisti nadrealizam tj. odsustvo racionalne misli.
     Kada citas Alana Forda i slusas ono sta palamude lokalni politicari shvatis da su jednako “visokoumni” i strip i politicari. Npr. ( biseri iz A. Forda ) :
     Ako zelis pobijediti ne smijes izgubiti. …. ili ….
     Bolje je 100 godina zivjeti kao milioner nego sedam dana kao sirotinja …
     Eto , jadni vi ovakvim izjavama uze vam Sveto i slicni njemu milione …

     • Idiote iskompleksirani, dosadio si više sa svojim hvalisanjem. Kakav si, sve to što imaš, možeš turiti sebi u pkno.
      Naravno, ako ga možeš dovatiti.

 6. ..JA VAM JEMAC..OD OVOGA “POSLA-RABOTE” IMAĆE KORIST SAMO IZVOĐAČ RADOVA I PROJEKTANT! OSTALI-(LIŠI NARUČIOCA POSLA-ISPOD TRPEZE-PROVIZIJA SLIJEDI-“ONO PREO DVA”…JEVROPO ZDAJ..E BO!!!

  ZATO JA VIDIM NEŠTO DRUGO-DA SE UMJESTO “PODPORTIKA-BEZDANJA JAMA”.U KOTORU- UMJESTO ONE DVA CRVENA VAPORA..”21 MAJ I ONI DRUGI”(HITNO PRODAJU -A DA SE S TIJEM PARAMA I KREDITIMA(BRZO BI SE VRATILI DGOVI!!!),I DA SE FORMIRA “CATARA PRODARSKO PREDUZEĆE “JUGOOCEAN MOTENEGRO”KOJI BI OTVORILILI REDOVNU CATARA -24 ČASOVNU OBAVEZNU -LINIJU ZA SVA MOTORNA VOZILA-OSIM GRACKOG UTOBUSKOG PREVOZA (TAXI I AUTOBUSI-MANJI) OD PRISTANA -PREKO PUTA IZVORA “PUČ-RAČETE”(kod Blnice) DO TERMINALA U LIPCIMA..!

  SIGURNO JE JEDNO-DA JE OVO JEDINI LIEK…DA SE TRAJNO ELIMINIŠU SAOBRAĆAJNE GUŽVE..KROZ KOTOR..I ZIMI I LJETI! NOTA BENE I DA SE RIJEŠI PROBLEM(ublaži) NEZAPOSLENOSTI(POMORACA)…! UZ MOJ PRIJEDLOG-DA OVO PREDUZEE TRAJNO OSTANE U VLASNIŠTVO (osnivača) OPŠTINE -radi ublažavaja intezivnog-bišedecenijskog djelovanja “epidemije” -L/opovluka/EPRE – OPŠTINE i DRŽAVE ?) !!! NOTA BENE..I SVOJIM PRIHODIMA KVALITENO PUNILI KASU..IZ KOJE BI SE KVALITETNIJE FINANSIRALE POTREBE RAZVOJA OPŠTINE-(DRŽAVE..!

  SIGURAN SAM-DA BI OVE KOTORSKE BLAGODETI-I TE KAKO “OŠETILI I ONI PRIVATNI BAN-ovi” U LEPETANE I KAMENARE?!! A I TIVAT..BI BIO RASTEREĆEN,od SAOBRAĆAJNIH GUŽVI..KOJE se NE MOGU RIJEŠITI-IZGRADNJOM “ZAOBILAZNCE”-AUTO DŽADE VIA GORNJEGA GRBLJA..!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]