Počela konzervacija i restauracija kotorskih gradskih vrata

39
neće se dirati istorijski slojevi

Saša Dender

Na kotorskim gradskim vratima, glavnim ili vratima od mora, zatim južnim vratima od Gurdića i sjevernim od Škurde, ovih dana su počeli konzervatorsko restauratorski radovi.

Riječ je o projektu za čije finansiranje je Zajednica Italijana u Kotoru preko regije Veneto obezbijedila sredstva u iznosu od 78.000 eura.

Isključivo se radi o konzervaciji i restauraciji, što znači da se ništa ne mijenja već samo vraća prvobitni izgled vratima, u smislu čišćenja kamena, fuga, oštećenja, kazao je za Skala radio arhitekta Saša Dender, predsjednik Zajednice Italijana.

U finansijskoj konstrukciji za ovaj posao sa 20% učestvuje opštine Kotor, tj. sa 15.600 eura kao učešće partnera, a partneri su Zajednica Italijana, opština Kotor, Centar za konzervaciju i arheologiju i italijanska firma koja je izvođač ovog posla pod patronatom Centra za konzervaciju i arheologiju, objašnjava Dender.

Radovi će trajati do 1. juna u skladu sa Odlukom o zabrani gradnje u vrijeme turističke sezone.

“Par dana prije konačnog završetka će čitav posao biti prezentovan javnosti. Radovi su potpuno transparentni i slobodan je pristup građanstva gradilištu. Svako ko želi moći će da se popne na skelu, naravno uz sigurnosne mjere da vidi što se i kako radi”, kazao je Dender.

U planu je i da se organizuje mala međunarodna škola konzervacije za studente i stručnjake iz institucija koje se bave konzervacijom u Crnoj Gori, naveo je on.

39 KOMENTARI

 1. laik-konzervator sve dobro kaže! Ja sam, inače, antifašist, ljevičar, ali onom partizanskom znamenju nije mjesto na toj starini. Itd. Atribucija za neku znamenitost ne smije biti zatefterena na nju samu, nego postavljena pored nje, a kamoli reklame ili pobjedonosni izričaji! Originale treba poštovati. laik-konzervator je sasvim u pravu!

  • Bogami kažu da je i “SVAČIJA”
   Nemoj se baviti bolestima, to ti je puno ružno i neukusno. Uvjek se podsjeti ove prve rečenice što sam je napisao.
   Da si ti meni kao i takav, ŽIV I ZDRAV!

 2. Poštovani gospodine Dender,
  Pogledao sam onu “građevinsku tablu” na glavnim vratima na kojoj je predstavljeno postojeće stanje i nekadašnji grifoni koje je Austrija 1814. ugradila iznad pročelja, sa izvjesnim elementima iz svoje heraldike.
  Tu je na desnoj strani i sadašnje postojeće stanje, sa foto-grafičkim prikazom kako će Pročelje izgledati nakon okončanja “konzervatorske intervencije”.
  Jednom riječju – katastrofa!
  Svaka vlast, svaki režim nastoji sebi podizati spomenike i obilježja o svojoj moći i postojanju. Tako je Austrija ispod novog obilježja uklesala AD – MDCCCXIV, kao godinu svog suverenog dolaska na ove prostore. Austrija je, ipak, u tome koliko-toliko imala mjere i obzira prema prethodnicima koji su tu vladali 377 godina, i koji su dali trajan pečat arhitektonskom i graditeljskom nasleđu Kotora. Zato su u svom Amblemu iznad Vrata uradili i mletačke grifone.
  “Partizani” su, na žalost, 1944. godine u pobjedničko-ideološkom zanosu nastojali da kao pravi Vandali sruše sve što je moglo potsjećati na “reakcionarnu prošlost”. Struka se nije pitala, niti se smjela pitati, o ovim stvarima. O svemu je odlučivao “drug iz komiteta”.
  Tužno je da se evo poslije 74 godine vrše radovi na restauraciji i konzervaciji neviđenog vandalizma. Umjesto, ovo je bila prilika da se jednom za svagda Glavna vrata dovedu u stanje kakva ih je Mletačka Republika ostavila 1797. godine.
  Znam da ste Vi kao čovjek od struke i kao građanin Kotora duboko ogorčeni ovom “konzervacijom”. Sve je nacrtano i zacrtano u “ateljeu” vrha DPS-a. Partija napisala, Anastazija potpisala. Tačka.
  Nije jasno zašto je Reggia Veneto i Zajednica Italijana , kao glavni finansijer projekta, pristala na ovaj ponižavajući uslov – da vrše konzervaciju na stranačko-ideološkim pabircima vandalizma?
  Kod njih je kasa i novac, i mogli su uslovljavati svoje stručne stavove i teze. Ili ne ulaziti u posao.
  Kad je već tako iznuđeno, dobro je da ste upravo Vi stručni nadzorni organ u ovom projektu. Vaše iskustvo sa lica mjesta zlata će vrijedjeti prilikom sledeće prave RESTAURACUJE, do koje, nadamo se, neće proći dugo vremena.

  • Po vašoj logici sve do 1420 godine kada su zavladali Mleci, Kotor nije imao ni bedeme ni vrata. Mora biti da su prije njih bili isto neki partizani koji su sve srušili i živjeli pod šatore npr Nemanjići Crnojevići Kosače… Sve partizan do partizana ali što restaurirati od njih – šatore ?

 3. “MODNA BLOGERKA” tvoj sarkazam i ostroumnost me ostavljaju bez daha! A tek otrcana fraza “vrh vrhova”!
  Dje ti trosis dane svog zivota! Siguran sam da neko samo ceka da te ugrabi kao toliko talentiranu osobu i da ces se vinuti iznad “vrha vrhova” svojom domisljatoscu!

   • Tonći dobri,čim te neko naziva”KRALJU” onda znaš da je ta osoba ograničenih sposobnosti.Tako se izražavaju ovi sa kockastim glavama i telećim pogledom.
    Na našu žalost, naš voljeni grad je postao utočište takvih slučajeva, zato i tonemo sve dublje i dublje.
    Pozdrav!

    • care a kada si me imao nisam ti bila dobra jeli tako kada si me iskoristio i uzeo sto ti treba i zadovoljio seksualne potrebe odbacio si me kao staru krpu sram da te bude

     • Tvojoj duhovitosti nikada kraja. Možda zamišljaš kada ovako nešto napišeš da svi crkavaju od smjeha. Ajde neka ti bude, da barem svojim glupostima daš oduška samome sebi, da barem i ti budeš malo zadovoljan.
      Kako ti ono kažeš “KRALJU”

 4. Saša ,
  Zašto se ne napravi i postavi bista Bizzantija đe je nekad bila, koji je poginuo u borbi protiv Turaka ?
  Koju su komunisti razbili u komade i prosuli po kotorskom zalivu.
  Da je bio koje druge vjere i nacije ali bi se održavali godišnji pomeni i litije po starom gradu…
  Ima te li hrabrosti da pokrenete ponovno postavljanje biste Bizzantija đe je nekad bila ?
  Pa da je gledaju poslanici kotorskog parlamenta svaki put prije nego uđu u kotorski parlamenat
  da vide bistu-lik osobe koja je iskreno voljela Kotor i nesebično dala svoj život za odbranu grada Kotora.
  P.S.Treba skinut i stavit sa strane onaj natpis iz 1944.i vratit Lavove , zar se još bojite komunista
  koji su napravili kulturocid poslije oslobođenja Kotora od njemačkog okupatora.
  Kotorom su upravljali talijanski i njemački okupatori pa nisu uništavali simbole ali su ih zato 1944. uništili oni koji su ostavili stada svoja u rodnu grudu i došli u Kotor da nas kotorane uče kulturi i civilizaciji…
  Ako to ne napravite niste ništa napravili.
  Pozdrav

 5. Poštovani gospodine Dender,
  Kao član i stručnjak pod čijim će se nadzorom “restaurirati i konzervirati” glavna Gradska vrata, bićete odgovorni pred stručnom i laičkom javnošću ako dopustite da iznad vrata ostanu ta politička i partijska obilježja, čiji su članovi bili najgori “vandali” od postanka Kotora.
  Datum 21. XI. 1944. mora biti bezkompromisno uklonjen. Plagirana izreka TUĐE NEĆEMO – SVOJE NEDAMO –TITO, mora biti uklonjena. (NEDAMO – pravopisno nakaradno. Piše se NE DAMO). To je izreka koju je prvi upotrijebio Vlatko Maček.
  Dakle, ta Vrata moraju biti SPOMENIK GRADITELJIMA ZIDINA. Nikako kasnijim vladarima, upravljačima, okupatorima… Mnogo je znoja, suza i krvi prolio narod Kotora dok su podignuli te odbrambene bedeme.
  Treba Vrata restaurirati na način kakva su Mlečani ostavili 1797. godine. Time bi se odstranio i onaj austrijski simbol, koji onaj “nenarodni režim” izmeđi 1918. i 1941. nije uklanjao. Poštovali su valjda činjenicu da je Austrija ovdje stolovala 104 godine. Znamo da tada (1797.) nije postojala fotografija, ali valjda negdje u arhivu postoji crtež, gravura iz tog vremena, prema kojem bi se pročelje Vrata danas dovelo u izvorno stanje.
  Eto, to je najmanje što biste mogli učiniti za slvne pretke i graditelje. “Samo magarac vjeruje da istorija počinje njegovim rođenjem”.
  A turiste i posjetioce u startu snabdjeli relevantnim obaveštenjem.

 6. Zašto se ne ukloni i stavi neđe sa strane sadašnji natpis poviše vrata,
  a stave lavovi koje su slomili komunisti odmah poslije drugog svjetskog rata kao
  i bistu Bizzantija ?
  Koga je to strah od istine ,nije istorija Kotora počela od 1944 godine …
  Turisti stoje i zbunjeno gledaju datum 1944. a onda isperd Katedrale Sv.Tripuna nailaze na suprotnost
  i traže uvijek objašnjenja od turističkih vodiča.

 7. grad treba pretvoriti u jednu veliku kafanu i obezbijediti nama pare da trosimo po 100 -200 eura za jednu noc a stanovnike protjerati iza tunela pa neka tamo uzivaju bez kafana uzgred mozemo i srusiti grad pa napraviti jos kvalitetniji i stariji pa ga natkriti tendom da ne pada kisa i budemo prezadovoljni i presrecni i da nam bude vrh vrhova

 8. Dobro je to da se radi, neka se čuva istorija Boke a da se posebna pažnja posveti grbu SFRJ i natpisu, da sve blista. Ne bi bilo loše da o istom trošku svrate do Perasta da se definitivno izbrišu fašističke parole iz 41. Ispisane su po zidovima mnogih kuća crnom piturom a 45 su prepiturane ali je ta pitura malo pomalo izblijeđela (kao pamćenje i obraz mnogih od nas) pa se već odavno ponovo nazriru pojedine riječi tih parola.

  • E to si dobro reko – obraz ti je sventrao (izblijedjeo) i nemas ga. Vijerovatno ga nikad nisi ni imao. Dobro ti ide maska!

 9. Mozeli išta u ovaj Kotor se početi a da odma nije osudjeno na propast,lupeštinu itd.
  Kakvi smo to,koji je ovo đavo u narod ušo?

  • Kate sami djavo je u neke dobro zboris. Evo ti ga prvi taj sto se pita DA MI JE ZNAT. Pa oni IZ BACVE je isti taj ili mu je blizanac.Toboz je Kotoranin a zove nas sve licemjerima na onaj Skalin tekst o Fjordu. To su splacine, a ne ljudi Kate!

  • “Isključivo se radi o konzervaciji i restauraciji, što znači da se ništa ne mijenja već samo vraća prvobitni izgled vratima, u smislu čišćenja kamena, fuga, oštećenja, kazao je za Skala radio arhitekta Saša Dender, predsjednik Zajednice Italijana”
   Ovo su opasne izjave. Čišćenje je najsloženiji proces restauracije jer podrazumjeva skidanje slojeva i patinu i postavlja se uvijek pitanje da li čistiti ili ne? Ako se čisti do koje mjere se čisti. Nadam se da je to pitanje ozbiljno postavljeno, u kontekstu bedema kao cjeline. Čisto i lijepo ne znači dobro. Ovo nije reklama -DA BUDE ČISTO” Ove su neozbiljne i neprofesionalne izjave. Iste škode struci. Pitanje je za Upravu. Nadam se da će se oglasiti.

  • Uvjek mi je drago kada se nešto radi i čini u korist grada kojega volimo. Ko odlučuje što i kako će se raditi, to je postalo potpuno nebitno. Predlažem, kada se to ljepo poviše vrata očisti, da se ista zapataju jer se unutar samoga grada nema više išta ljepo viđeti. Što je bilo, bilo je, pa tako zalud prepucavanja. Kotorani su odavno pasali i preselili se na neka mirnija i sigurnija mjesta.
   Možda im je bolje, da ne gledaju ovu tugu i jad, od grada kojega su najviše voljeli.

 10. Sve je ovo privatna i politička rabota bez reda i dogovora. Iskreno ljepše je da se očisti nego da se ništa ne čini.
  Ali zbna se ko bi trebao da bude zašto zadužen u ovome namučenome gradu od raznih stručnjaka posebno onih koji nema što ne znaju i ušto se ne intende.
  Posebno politički podobni ali uz svaku partiju ako je moguće.Takvi najbolje prolaze, dragi moji.

 11. Nakon toga lijepo bi bilo i ocistit bedeme od sjevernih do juznih vrata jer smo svi svjedoci da su totalno crni, kao poslijedica prljavstine , ispusnih gasova od vozila i atmosverskig djelovanja. Danas ima tehnologije za to, pjeskarenje suvim ledom ili vodenim mlazom visokog pritiska. Sramota je da su nam bedemi crni kao da su napravljeni od vulkanskog kamena. Jedini problem mogu biti “strucnjaci” iz zavoda za zastitu spomenika koji ne bi dali odobrenje za takav poduhvat a daju saglasnost za Verige, Kostanjicu, Jadran-Perast, nasipanje mora u Lipcima, nasipanje na Kampu, izgradnju “pentagona”, izgradnju hotela na Glavatima i slicno…. (nazalost, dugacki spisak).

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.