Počela naplata boravišne takse na plovnim objektima nautičkog turizma

0
jahte u kotorskoj luci

Milenko Pasinović

Milenko Pasinović

Na kraju glavne turističke sezone u Crnoj Gori je počela naplata boravišne takse na plovnim objektima nautičkog turizma.

Nikad nije kasno, jer nautička sezona u Kotoru traje do kraja novembra, do kada u kotorsku luku uplovljavaju veliki kruzeri sa više hiljada turista.

O neophodnosti naplate ove takse za brojne jahte i plovila koje  bez određenog mjesta za vez borave u Bokokotorskom zalivu u više navrata za Skala radio govorio je turizmolog Milenko Pasinović.

“Prije svega sam zagovarao naplatu ovog prihoda zato što se turistom računa osoba koja ostvari jedno noćenje i samim tim plaća boravišnu taksu. Oni koji koriste jahte se registruju kao turisti i naplata boravišne takse za plovila je jedan od načina da se taj status time  i potvrdi”, kazao je Pasinović.

On, kako je rekao, ne zagovara da se kvalitet sezone računa po broju turista jer, kako je to u Kotoru najbolje uočljivo, više je izletnika nego turista koji ostvaruju noćenje, ali zato Kotor ostvari godišnji prihod od preko 21 milion eura.

To su efekti a ne da li je turista noćio ili nije, iza čega ne stoji odgovarajuća potrošnja.

Takođe je Pasinović podsjetio na problem naplate veza i određivanja mjesta za vez jahtama u zalivu, za koje po njegovom mišljenju nema zakona ni pravila.

“Svugdje u svijetu se plaća vez, privez kao što se plaća odvez, ukrcaj i iskrcaj putnika i plaća se sidrenje. Na žalost, kod nas nema obilježenih mjesta za sidrenje, o čemu svjedoči podatak da su najatraktivnija mjesta za sidrenje plovila upravo ona koja se nalaze u blizini podvodnih arheoloških nalazišta, konkretno nalazišta amfora u risanskom zalivu. Ovom problematikom bi se trebale baviti odgovarajuće službe koji bi to kontrolisale”, rekao je dr Pasinović.

Visinu boravišne takse za plovne objekte utvrdiće Vlada i taksa će se plaćati paušalno u zavisnosti od vremenskog perioda boravka turista i dužine plovnog objekta u rasponu od pet do 150 eura.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]