Počela sanacija parapeta u dijelu Prčanja

2
konačno došli na dnevni red

Ivo Magud

Ivo Magud

Radovi na sanaciji parapetnih zidova na potezu od Glavata do Tre sorele su počeli.

Izvođač je firma “Montal“ DOO iz Podgorice.

U toku su pripremni radovi koji se tiču obezbjeđenja mjesta za čuvanje djelova uklonjenih parapeta i smještaja za radnike.

Što se tiče tehnike sanacije, zidovi moraju zadržati autentični izgled u skladu sa konzervatorskim uslovima, bez upotrebe betona, odnosno da beton ne bude vidljiv i da ne zamijeni kamene djelove.

Prisustvo betona ne smije biti vidljivo ni na onim djelovima parapeta koji su prekriveni vodom, odnoso koji se nalaze u moru.

Na koji način će se to izvesti je stvar tehnike u građevinarstvu, kazao je Magud, vjerujući da će se ovaj posao završiti u planiranom roku od 60 dana i da ćemo dočekati sezonu sa rekonstruisanim parapetnim zidovima.

Po ugovoru sa Morskim dobrom u nadležnosti Direkcije je održavanje javne rasvjete, propusta, zelenila, bujičnih kanala, čistoće, koje obavlja Komunalno preduzeće po nalozima Direkcije.

Trenutno je obavljeno košenje nepregledne krivine u Glavatima, gdje je nekada bila vojno skladište, čime je proširen vidik vozačima i podignuta bezbijednost saobraćaja.

U ovoj fazi biće saniran najugroženiji i najviše oštećeni dio parapetnih zidova koji su obrušeni i dalje se obrušavaju u more.

Na pitanje Skala radija kada će se sanirati i ostali ugroženi parapeti duž priobalnih puteva u zalivu, Magud je odgovorio da je programom uređenja prostora planirana i druga faza sanacije za koju su opredijeljena sredstva u iznosu od 50 hiljada eura na ostalim lokacijama u zavisnosti koliko je koji potez najviše ugrožen.

2 KOMENTARI

 1. Све нам објаснисте, само не наведосте
  име НАДЗОРНОГ ОРГАНА који је
  строго одговоран да ће радови бити изведени
  по пројекту и конзерваторским условима.
  Ко је супервизор над “надзорним органом”?
  Или ће у спрези са извођачем – “пола Зећу, пола предузећу”?
  Одакле ће донијети завршне недостајуће плоче парапета?
  Хоће ли бити из неког каменолома гдје камење
  одваљују динамитом?
  Обновљени парапети испред
  Палаца Дабиновића у Доброти већином су већ
  испуцали, растрешени динамитом!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]