Počela sanacija piste tivatskog aerodroma

0
Aerodrom Tivat

Na tivatskom aerodromu počeće primarna sanacija poletno-sletne staze u dijelu gdje su oštećenja veća, najavio je direktor Aerodroma Tivat Rade Marić.

On je naglasio da je staza u potpunosti bezbjedna, ali da je neophodna sanacija na najugroženijim mjestima staze, kako bi bila još sigurnija.

“Da je pista bezbjedna potvrđuju brojne avio-kompanije čiji vazduhoplovi slijeću na tivatski aerodrom, ali se ona mora i održavati”, kazao je Marić, pišu Dnevne novine.

Na tivatski aerodorm slijeću avioni više od 40 aviokompanija, a Tivat je povezan sa oko 46 destinacija širom Evrope i većina njih će saobraćati do početka jeseni. Ove godine je novih četiri-pet kompanija od kojih je jedna “Lufthanza”.

Sanciju piste obaviće podgorička firma Asfalt Beton iz Podgirice koja prema ugovoru taj posao treba da završi za šest dana, odnosno noći, jer će posao započeti nakon završetka radnog dana. Pista će ujutru, nakon zvaničnog pregleda od strane licenciranih lica biti spremna za normalnu eksploataciju tokom dana i neće dolaziti do poremećaja u funkcionisanju saobraćaja.

“Na pisti dugoj 2,5 kilometara saniraće se dionica, računajući od samog praga, u dužini od 600 metara, širini 12 metara odnosno po šest metara od ose centralne linije”, najavio je Marić.

Ovo će, kako kaže, za narednih nekoliko godina biti prihvatljivo rješenje.

 

“Sanacija piste je jedan od mojih ciljeva nakon dolaska na aerodrom, jer je to osnovno sredstvo za rad svakog aerodroma, a skoro 40 godina na poletno-sletnoj stazi koja predstavlja prozor u svijet nije ništa rađeno”, objasnio je Marić.

Sanacija se odnosi na dio staze u tzv. “tač daun” zoni, koja podrazumijeva da se progresivna brzina, kojom avioni slijeću i polijeću, dovede do granice da bilo kakvo oštećenje ne može prozrokovati ozbiljniji sigurnosni rizik.

“Generalna rekonstrukcija poletno-sletne staze manevarske i ukupno gledajući operativne površine zahtijeva ozbiljniju studiju i naravno enormno ulaganje koje uključuje svjetlosno i svako drugo obezbjeđenje. To su investicije koje podrazumijevaju i viši nivo odlučivanja, a i planiranja”, istakao je Marić.

On podsjeća da je sa dolaskom na aerodrom imao tri cilja izgradnju kanalizacione mreže, sanaciju piste i uvođenje noćnog starta.

Kanalizacija je urađena, sanacija piste počinje, a što se tiče noćnog starta tu je neophodno da se ispune određene karakteristike.

“To bi bio dobar iskorak, ali on mora da zadovolji neke preduslove, odnosno fizičke karakteristike samog ambijenta. Ako se oni ne ispune ne možemo implementirati za uvođenje noćnog starta. To se odnosi na širinu osnovne staze i druge brojne karakteristike. Činjenica da bi se na taj način rasteretila dnevna dinamika prihvata i otpreme tako da bi tih sat i po ili dva mnogo značilo. Imamo sedam parking pozicija za komercijalnu avijaciju i generalnu, ali nemamo rulnu stazu. Poletno-sletnu stazu koristimo i kao rulnu i stazu za voženje. I proširenje kapaciteta je limitirano iz tih razloga”, objašnjava Marić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]