Počela vakcinacija cetinjskih medicinara

0

Vakcinacija medicinskog osoblja u cetinjskom Domu zdravlja, koja će trajati tri dana počela je danas. Od pristiglih 65 Sputnjik V vakcina, prvo će se vakcinisati medicinsko osoblje JU “Dom zdravlja”, Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć i bolnice “Danilo I”.

Mikrobiolog u Domu zdravlja Žarko Nikčević, kao najstariji doktor u Domu zdravlja u 63 godini, prvi je primio vakcinu i istakao važnost vakcinacije za društvo.

“Vakcina je prvi neophodan korak u stabilizaciji ove situacije. Vidimo da je u Crnoj Gori veliki broj svaki dan novozaraženih, još uvjek visoka stopa i uprkos svim tim mjerama koje se propisuju, da se nekako održava i mislim da je vakcina jedini način da mi dođemo ka nekim normalnim vremenima u kojima ćemo da se vratimo u ono pređašnje stanje. Pogotovo je važno za zdravstvene radnike oni su u tim grupama rizičnim koji su visoko na toj listi, a i bitno je zbog toga da se očuva taj zdravstveni sistem, jer mi smo zbog velikog broja inficiranih bili u velikom deficitu sa sestrama sa doktorima i jedva smo uspjeli da završavamo te naše poslove”, kazao je dr Nikčević.

On je kazao da nema direktan kontakt sa pacijentima, ali da su tri tehničara, sa kojima radi, direktno u ambulanti, rade dijagnostičke brze testove i oni su svi već prošli kroz koronu.

“Hoću da kažem da je korona ušla u zdravstvene ustanove i u naš Dom zdravlja. Dosta ljekara i medicinskih sestara, zbog prirode posla je dobilo infekciju, preležalo. Ja evo nijesam i nijesam imao antitijela na testu i zbog toga sam u toj prvoj grupi”, kazao je dr Nikčević.

On je istakao da se i prije i poslije vakcinacije ne smijemo opuštati te da i dalje moramo poštovati sve mjere. Revakcinacija je nakon 21. dan i tek nakon dvije do tri nedjelje nakon druge vakcine može se reći da čovjek posjeduje antitijela, što se naravno može i provjeriti testovima.

Direktor JU Dom zdravlja Marko Radović je zadovoljan što su se, poslije četrnaestodnevnih priprema, stekli uslovi da može da se počne sa vakcinacijom. Ukupno je dobijeno 65 Sputnjik V vakcina, što je oko 50% od onoga što su tražili, a vakcinacija će se vršiti tri dana.

“U prvom ciklusu će se vakcinisati poslenici Doma zdravlja Cetinje, zajedno sa kolegama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, njih oko 15. Znači, dobili smo tri flakona od po pet doza. Sjutra i preksjutra će biti vakcinisani kolege iz bolnice „Danilo I“. To je nekih pedesetak upošljenika, koji će se podijeliti u dva dana po 25. Što se tiče same vakcinacije bila je dobrovoljna, znači onaj ko je osjetio da ima potrebu da se vakciniše, pogotovo kolege koji su radili u crvenoj zoni u kovid ambulantama, na intezivnoj njezi i svakako mislim da su vakcine jedini način da se ova pošast konačno zaustavi i suprimira i da se vratimo svi polako u normalan život”, kazao je Radović.

On je istakao da se u Domu zdravlja radi bez problema, a povoljno je i to što u narednom periodu očekuju i pojačanje u vidu srednjeg medicinskog kadra, medicinskih tehničara i sestara.

Radović je najavio uskoro otvaranje kol centra na koji će građani moći da se prijave za vakcinaciju.

Cetinjski list

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]