Počela vakcinacija u Domu za stare u Risnu

2

U Crnoj Gori je danas počela vakcinacija protiv novog koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

 

Prva osoba koja je primila vakcinu Sputnjik V je šesdesetšestogodišnji korisnik Doma za stare “Grabovac” u Risnu.

“Ekipe Instituta i Doma zdravlja Kotor dale su prvu dozu COVID-19 vakcine u Crnoj Gori Vladimiru Žderiću“, navodi se na Twitter nalogu Instituta.

 

Žderić ističe da je sada istorijska ličnost.

“Dobar je osjećaj, nisam imao dilemu kad je u pitanju vakcinacija. Dosta mi znači što sam primio vakcinu, pogotovo ako to pomogne i drugima. Mislim da građani ne bi trebalo da se plaše vakcine, jer je to šansa da se iskorijeni virus“, rekao je Vladimir, koji je već četiri godine korisnik Doma starih “Grabovac” u Risnu.

 

Vakcinu su nakon njega primili i ljekari Doma za stare – Nikola Popović i Damir Adrović.

Popović je kazao da su u srećni i ponosni što je vakcinacija u Crnoj Gori započela u toj ustanovi.

“Danas će biti vakcinisano 79 korisnika i zaposlenih u našoj ustanovi i mislimo da je ovo početak uspješne borbe sa ovim virusom i da ćemo konačno izaći iz karantinske situacije u kojoj smo skoro godinu. Moja poruka je da je vakcina, osim mjera maske, ruka distanca, jedina šansa da pobijedimo koronu”, rekao je Popović.

Adrović smatra da će se vakcinacija u budućnosti u velikoj mjeri odraziti na zdravlje i život korisnika te ustanove.

 

“Ne treba se vakcinacije plašiti, to je medicinska intervencija i to je nešto što će ovom društvu omogućiti da zdravije i slobodnije živi“, istakao Adrović.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Dragan Laušević kazao je da vakcinacija u Crnoj Gori teče u skladu sa planom, programom i Strategijom imunizacije, gdje su u prvom krugu predviđene najranjivije grupe – osobe koje su smještene u domovima za stare, štićenici i njihovo osoblje.

“Nadamo se da ćemo uspjeti sa tim da pokrijemo sve one koji su zainteresovani da prime ovu vakcinu i dobar dio zdravstvenih radnika koji rade na prvoj liniji – one koji su u kovid ambulantama, u crvenim zonama u bolnicima, kao i epidemiološke službe”, istakao Laušević.

 

Rekao je da je sljedeća instuticija u kojoj će biti vakcinacija Dom starih u Pljevljima.

“Kad istekne 14 dana od posljednjeg slučaja, preći ćemo u Dom starih u Bijelom Polju, a prije toga će biti još neki centri u kojima su smještena starija lica u Petrovcu, Danilovgradu”, naveo je Laušević.

Kazao je da će kad stignu ostale vakcine početi uobičajeni postupak vakcinacije.

“Građanima ćemo objasniti kako će se prijavljivati za vakcinaciju, gdje će da dolaze, u kom vremenskom terminu. Nadamo se da ćemo to organizovati na način da se bez ikakvih gužvi obezbijedi vakcinacija“, rekao je Laušević.

Pojasnio je da se druga doza vakcina prima nakon 21 dan.

Direktor Doma starih Grabovac u Risnu Srđan Dragomanović kazao je da mu predstavlja izuzetnu čast što je ta ustanova prva u Crnoj Gori u kojoj će štićenici i zaposleni biti vakcinisani.

 

“Siguran sam da to nije slučajno. To je proizvod i rezultat požrtvovanog rada svih zaposlenih ove ustanove, koji su u dva navrata ušli u krantin zajedno sa korisnicima, bili 93 dana u karantinskom načinu rada. Želio bih da se zahvalim Institutu za javno zdravlje koji je od samog početka sa nama, što sa smjernicama, što sa preporukama, što sa zdravstvenom opremom“, naveo je Dragomanović.

 

Prvu vakcinu su dale ekipe Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Kotor.

Podsjećamo, Domu zdravlja Kotor juče je iz Montefarma isporučeno 300 vakcina Sputnjik V.

Domu zdravlja Kotor isporučeno 300 doza vakcine Sputnjik V za potrebe Doma starih u Risnu

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].