Počeli radovi za prilaz trotoarima, objektima i ulicama za osobe sa invaliditetom

5
počeli radovi

Zoran Radimir

Zoran Radimir

U Kotoru su juče počeli radovi na prilagođavanju objekata, ulica i trotoara osobama sa invaliditetom.

Investitor je Direkcija za uređenje izgradnju Kotora, izvođač je Montal DSD Podgorica.

Uduženje paraplegičara Kotor je prošle godine sa inženjerima iz Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora obišlo kontakt zonu grada i utvrdilo “neuralgične” tačke, to jest mjesta koja bi trebalo pod hitno prilagoditi osobama sa invaliditeom, navodi se u saopštenju Udruženja paraplegičara Kotor.

Urađen je popis, snimljene su sve pozicije i određeni prioriteti na području od otvorenog bazena do glavne pošte.

Nakon prilagođavanja ulica, trotoara i objekata u građevinskom smislu, potrebno je uraditi horizontalnu i vertikanu signalizaciju, to jest vidno obilježiti kuda se mogu kretati osobe sa invaliditeom.

Takođe se trebaju postaviti stubići, obilježiti znakovima i bojom  linije kretanja osoba sa invaliditetom i onemogućiti parkiranje automobila na trotoarima i drugim mjestima koja bi ugrožavale kretanje i predstavljale barijere.

Opština je kao vlasnik najvećeg broja objekata (otvorenih površina, parkova ulica, trotora i sl.) u saradnji  i na incijativu Opštinskog Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom i Udruženjem paraplegičara Kotor, a preko Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora, najviše uradila u smislu prilagođavanje objekata licima smanjene pokretljivosti.

Svi ostali vlasnici objekata od javnog interesa i značaja, kao što su banke, pošte, hoteli, restorani, škole, bolnice, apoteke i slično su takođe u bavezi da svoje objekte prilagode i učine pristupačnim.

Zakonom ostavljen rok za prilagođavanja objekata osobama smanjene pokretljivosti je istekao u julu 2013. godine, a za sve one subjekte koji nijesu ispoštovali ovu Zakonom predviđenu obavezu, predstoji pokretanje postupaka i rigorozne kazne, podsjetio je u saopštenju za Skala radio Zoran Radimir, predsjednik Udruženja paraplegičara Kotor.

5 KOMENTARI

  1. Jadna je drzava, jadno drustvo koje POCINJE da ,,brine” i radi povodom problema ovih ljudi koji su ili ravni nama ili daleko iznad nas ,,zdravih” po intelektu, ljudskosti, pravicnosti…………

  2. Hvala bogu da je i to počelo, Uzgred, izgleda da se o pješacima u Kotoru moraju brinuti kotorski invalidi, jer će, samo zahvaljujući njima, doći do uređenja trotoara i zabrane parkiranja vozila po trotoarima.
    Kad bi se samo našla još neka organizacija u Kotoru, koja bi zahtijevala da se izgrade nova parkirališta, pa da budu svi zadovoljni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].