Počelo ispitivanje količine otpada na morskom dnu u Bokokotorskom zalivu

1
na žalost nije rijetka slika (mladi ekoreporteri.org.me)

Dr Mirko Đurović

dr Mirko Šurović

Među brojnim međunarodnim projektina koje sprovodi  kotorski Institut za biologiju mora, počela je i realizacija projekta koji se bavi otpadom u moru.

Na određenim lokacijama u Bokokotorskom zalivu ispituje se  količina otpada na morskom dnu, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor Instituta u Kotoru.

U toku su terenska istraživanja i za desetak dana dr Milica Mandić, naučna radnica u kotorskom Institutu, koja rukovodi ovim projektom će obavijestiti javnost o prvim preliminarnim rezultatima.

Ono što se takoreći vidi golim okom i okom ronilaca je velika količina svega i svačega, koja nebrigom nesavjesnih građana stiže do morskog dna, počev od olupina automobila, preko bijele tehnike, sanitarnih djelova itd.

To je ružna slika i naša opšta nekultura, kazao je dr Đurović, uz apel da se ni kamenčić ne baca u more, baš kako su govorili stari Bokelji.

Još jednu aktivnost za danas izdvaja dr Đurović, a to je ponovno spuštanje morske kornjače u more.

Nakon kornjače koja je krenula morskim putem sa ugrađenim satelitskim transmiterom iz Kotora ispred Instituta, kako bi se ispitivalo njeno kretanje, ovoga puta nova kornjača sa transmiterom kreće iz Budve sa Slovenske plaže.

Uz pomoć satelitskog transmitera njeno kretanje će naučnici pratiti u narednih godinu dana, a biolozima iz kotorskog Instituta pomoći će prilikom postavljanja satelita dr Draško Holter iz Malog Lošinja.

On će prisutnim đacima iz budvanske Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” održati predavanje o morskim kornjačama, kazao je Đurović.

1 KOMENTAR

  1. Ma kako su pametni ovi iz Instituta. 40 godina potezu plate, a sad ce da vide kakvoga smeca ima po dnu u Boki. A to su trebali svake godine da obidju dno mora u Boki sa kamerama, naprave snimke i arhiviraju. Kako su aktivni oni iz morskog dobra, samo bizigaju po Krtolama ko gradi nove ponte i odmah pisu zapisnike.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].