Počeo upis u prvi razred osnovne škole

0
OŠ "Njegoš" Kotor

Upis u prvi razred osnovne škole počeo je u ponedjeljak 3. aprila i trajaće do 30. aprila, saopšteno je iz crnogotskog Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su podsjetili da je osnovno obrazovanje i vaspitanje obavezno za svu djecu uzrasta od šest do 15 godina.

“U školu se upisuju djeca koja su rođena 2011. godine, tačnije djeca koja navršavaju šest godina u kalendarskoj godini u kojoj počinju da pohađaju školu”, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili, nakon pregleda kod izabranog pedijatra, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove dijete treba da razgovora sa pedagogom ili psihologom škole.

“Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu na predlog odnosno uz saglasnost roditelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu”, naveli su iz Ministarstva.

Komisiju za odgađanje upisa u prvi razred imenuje direktor škole, a u njoj su psiholog, vaspitač i učitelj.

Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina, na prijedlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

“Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu, odnosno ne ispunjava osnovnoškolsku obavezu”, kazali su iz Ministarstva.

Novčanom kaznom od 100 do 1.500 EUR kazniće se za prekršaj roditelj koji ne upiše dijete u školu.

* * *

Javna ustanova OŠ “Njegoš” Kotor obavještava o upisu djece u prvi razred školske 2017 / 2018. godine.

U prvi razred devetogodišnje osnovne škole upisuju se djeca koja će do kraja 2017. navršiti šest godina života (djeca rođena 2011. godine).

Upis se može odobriti i djetetu prije navršetka šest godine života, na prijedlog roditelja, a po odobrenju Komisije za upis djece u školu.

Za upis je obavezno dostaviti ljekarsko uvjerenje i testiranje djece.

Upis djece je do 30. aprila radnim danima od 9 do 12 sati u matičnoj školi na Benovu, za ovu školu i područno odjeljenje u Škaljarima.

* * *

Osnovna škola “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote objavila je oglas za upis u I razred za školsku 2017/18 godinu.

Obavještavaju se roditelji djece, iz naselja koja gravitiraju ovoj školi, a rođena su 2011. godine, odnosno djece koja će do kraja kalendarske godine navršiti 6 godina, da će se upis u I razred osnovne škole obavljati do 30. aprila svakog radnog dana od 9 do 12 sati u kancelarijama pedagoga-psihologa i sekretara škole.

Za upis u prvi razred roditelji su dužni dostaviti dokaz o izvršenom ljekarskom pregledu, odnosno mišljenje ljekara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]