Počinje izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda za Kotor i Tivat

0
uređaj za prečišćavanje

Boris Vuković

Boris Vuković

U Đuraševićima će sjutra u 15 sati biti svečano označen početak izgradnje zajedničkog postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat, saopštavaju našem radiju iz preduzeća Vodacom.

Time počinje realizacije kapitalnog projekta četvrte faze “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali”.

Uvodnim govorom prisutnima će se obratiti Branimir Gvozdenović – ministar održivog razvoja i turizma, Gudrun Elizabet Štajnaker – ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori, Aleksandar Stjepčević – predsjednik Opštine Kotor i predsjednik Opštine Tivat Ivan Novosel.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici KfW banke, predstavnici izvođača radova – kompanija WTE, predstavnici nadzora radova – kompanija GkW Consult, predstavnici JP Vodovod Tivat i Kotor.

Vrijednost projekta za Kotor i Tivat je 10,247 miliona eura, a sredstva je obezbijedila crnogorska Vlada preko KfW banke, podsjetio je za Skala radio Boris Vuković, direktor Vodacoma.

Izvođać radova je kompanija WTE  iz Austrije, nadzor je kompanija La majer, a Vodacom je agencija za implementaciju ovog projekta.

Lokacija postrojenja je na teritoriji tivatske opštine, prema obali Đuraševića i vrijednost gradnje postrojenja je podijeljena na 42% za opštinu Kotor i 58% za opštinu Tivat.

Preostaje da se kasnije ove dvije opštine dogovore i podjeli troškova održavanja i upravljanja ovim postrojenjem, kazao je Vuković.

Radovi će biti završeni u julu 2016. godine, što znači da će se iduće godine, prema riječima Vukovića, sa postojećom novoizgrađenom kanalizacionom mrežom u ove dvije bokeljske opštine značajno riješiti problem odvođenja otpadnih voda.

Takođe su u toku radovi na kanalizacionoj mreži i postrojenju u Herceg Novom, čime će se u potpunosti riješiti problem otpadnih voda u Bokokotorskom zalivu.

Podsjećamo, zaliv Boke Kotorske je u familiji 30 najljepših zaliva svijeta i ovaj atraktivni fjord mora imati čisto more, a time i bogat živi svijet u njemu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]