Počinje sa radom SOS besplatna i povjerljiva linija roditeljstva u CG

0

Kristina Mihaljević

audio: Kristina Mihaljević

Prva besplatna i povjerljiva nacionalna SOS linija roditeljstva u Crnoj Gori počinje sa radom danas, a iz Udruženja “Roditelji” vjeruju da će donijeti dosta prednosti za sva pitanja vezana za roditeljstvo.

Od 16 sati danas, svakog radnog dana roditelji će moći da pozovu broj telefona 080-888-888 i uz asistenciju savjetnika Udruženja “Roditelji“ da dobiju potrebne savjete u iznalaženju rješenja, kazala je za Skala radio Kristina Mihaljević iz ovog udruženja.

Roditeljska linija pruža podršku roditeljima prevshodno u usvajanju i primjeni principa pozitivnog roditeljstva, kako bi se na taj način doprinjelo sprječavanju i smanjenju fizičkog kažnjavanja djece.

Ona se uspostavlja u okviru programa zaštite prava djece kroz pozitivno roditeljstvo koju Udruženje roditelja sprovodi u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u CG uz finansisku podršku EU, podsjetila je Mihaljević.

Program je dio višegodišnje regionalne inicijative čiji je cilj unapređenje zaštite djece od nasilja i socijalne inkluzije djece sa smetnjama u razvoju, a sprovodi se kroz partnerstvo UNICEF-a, evropskog Foruma osoba sa invaliditetom EU i Vlada sedam zemalja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Roditeljska linija će smatraju u Udruženju “Roditellji“, obezbijediti apsolutno kredibilnu pomoć roditeljima, a savjetnici koji su prethodno obučavani za ovakvu vrstu savjetovanja biće na raspolaganju roditeljima za sve ono što žele da ih pitaju.

Ukoliko roditelji budu imali druga pitanja koja nijesu iz domena vaspitanja i roditeljstva, i interesuju ih informacije koje su za adresu nekih drugih institucija, takođe će sa ove linije biti upućeni na druga savjetovališta koja postoje u okviru ovog udruženja.

Svaki korisnik fiksne i mobilne telefonije će imati mogućnost da besplatno koristi SOS liniju roditeljstva, budući da su to omogućili crnogorski operateri koje je Agencija za telekomunikacije i poštansku djelatnost oslobodila naknade koju su dužni da joj plaćaju.

Osim što je beplatna, vrlo je važno da je ova linija i povjerljiva i roditelji će savakog dana od 16 do 20 sati radnim danima moći da dobiju informacije i savjete u vezi sa roditeljstvom, zaključila je Mihaljević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]