Počinje sanacija parapetnih zidova priobalnim putem

7
oštećeni parapeti

Ivo Magud

Ivo Magud

Za rekonstrkciju i sanaciju dionice na kojoj su najviše oštećeni priobalni zidovi – parapeti na putu Muo-Prčanj-Stoliv, završen je projekat i raspisan tender, a početkom narednog mjeseca biće otvaranje ponuda za izvođača radova.

Prije početka turističke sezone u planu je završetak dijela puta do Tre sorele, kazao je za Skala radio Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Parapetni zidovi duž priobalnih puteva u Boki Kotorskoj predstavljaju dio graditeljskog nasljeđa, a usljed radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži na ovom potezu su gotovo uništeni.

Kako je sada ovaj put prekategorisan i više nije magistralni, niti u nadležnosti Direkcije za uređenje puteva Crne Gore, već lokalni, njega će održavati Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora.

Nakon prve faze, nastaviće se projektovanje za sanaciju parapeta na području Stoliva i dijela puta prema Tivtu, gdje su takođe velika oštećenja.

”S obzirom da smo preuzeli održavanje ovoga, sada lokalnog puta moramo ga učiniti bezbijednim”, kazao je Magud.

Na naše pitanje da li će se raditi pod konzervatorskim okom i uslovima, budući da su parapeti kameni i predstavljaju autentičnost Boke, Magud je odgovorio da je uslov za sanaciju bila saglasnost od Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Konzervatorsku licencu moraju imati i za ovaj posao je imaju: projektant, izvođač i nadzor, kazao je Magud.

Ova investicija košta oko 400 hiljada eura, od čega 150 hiljada obezbjeđuje JP Morsko dobro, kazao nam je Rajko Mihović, rukovodilac službe za izgradnju i uređenje morskog dobra.

oštećeni parapeti

7 KOMENTARI

  1. Ovi parapeti su može se reći istorijski spomenici.Datiraju još iz doba austougarske. U redu je to što planiraju da ih obnove ali više nikada to neće imati vrijednost i priču koju su imali. Mogu samo da kažem da postoji način da se otkrije taj vandalizam koji je zastupljen od Kotora pa sve do Veriga. Neka nadležni postave kamere na uličnu rasvjetu pa da vidimo te heroje.

  2. Nije to Dese jedan lopov, nego kako je ko gradio kuću pa mu trebale lijepe skale ili blokovi za kuću preko noći bi pokrao parapeta (ali i portale i prozore nenastanjenih kuća) koliko mu treba i koliko je stigo. Ako je bio pun mjesec nebi stigo napunit kamion pa bi koji i ostao. Kriva je i Opština jer su ukinuli putarsko pa su su zbog neodržavanja puta parapeti propadali umore (pa su ih opet lopovi crepali). Sve skupa jadno, a opet fala Bogu da se opština sjetila popraviti. Da ne troše na izradu novih blokova, neka prođu po Prčanju i Stolivu pa će ih naći – lako ih je prepoznati jer su klesani u vrijeme austro-ugarske.

  3. Nije tragedija što su ovi parapeti ovako vandalski očerupani. Tragedija je što lupeži to rade bez straha da će ih država Crna Gora izvesti pred lice pravde za nepočinstvo!

  4. Nakon ginekološkog pregleda liječnik se obraća pacijentkinji: – Spomenuli ste da imate prijatelja građevinara? – Da. – potvrdi ona. – E, pa može se reći da je gospodin građevinar postavio kamen temeljac!

  5. Što to finacira JK MD Maini Budva? Na jezik i po novinama sve sanirali? Uživo-ovo što je rekao derektor Magud! Dakle gospoda iz JK MD od tri izgovorene-četiri su im zaobilaznice -ne oko Kotora-nego istine!!

  6. Prosto je za nepovjerovat da se ne zna ko je ovo obrijao sto su jos u doba Austrougarske i Marije Teresije gradili. Ma nemote mi rec da se ne znaju pocinioci ove devastacije i pljacke nego se cuti kao i za sve. Da su toga sproveli u Spuz niko nikqda niti bi kome palo na um da krade parapete i razvaljiva obalu a morsko dobro bolje da ga nema !!! Pitajmo se od kakve su koristi ti iz toga toboz DOBRA >>>

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].