Počinje vakcinacija protiv gripa

0

 

U kotorskom Domu zdravlja u ponedjeljak 1. oktobra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, obavještavaju Skala radio iz ove zdravstvene ustanove.

Vakcinacija se preporučuje djeci starijoj od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest) i sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe.

Takođe, vakcinanacija se preporučuje svim osobama starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama, koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima.

Svi građani koji pripadaju nekoj od navedenih kategorija, treba da se jave kod svog izabranog doktora kod kojeg su registrovani i zakažu vakcinaciju, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje.

“Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija zdravstvena mjera, kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa. Zato apelujemo na sve građane koji imaju indikaciju da se što prije vakcinišu i time zaštite sebe i doprinesu sprječavanju širenja virusa”, navodi se u saopštenju iz kotorskog Doma zdravlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].