Počinju ovjere za spasioce na vodi

0

U okviru priprema za ovogodišnju turističku sezonu, Nastavni centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore organizuje kurseve za obuku spasilaca na vodi i provjere za ovjeru licenci za 2021. godinu.

Kako je saopšteno iz CKCG, provjere za ovjeru licenci za 2021. godinu za postojeće spasioce na vodi će se vršiti na bazenu “Dragan Trifunović” u Budvi, u sljedećim terminima: 28. februara; 6, 13, 20. i 27. marta; 3, 10, 17. i 24. aprila, dok će u Domu solidarnosti u Sutomoru biti organizovane 9, 16. i 30. maja, kao i 13. i 27. juna.

 

Crveni krst Crne Gore, kao punopravni član Međunarodne spasilačke federacije ILS, ima obavezu da usklađuje nastavni plan i program, kao i kriterujume ocjenjivanja sa međunarodnim standardima.

“Tako sadržaj praktičnog dijela ispita, sa normama, podrazumijeva: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom; plivanje 300 metara za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja; transport davljenika 25 metara, koristeći tri tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika; plivanje 400 metara za 9 minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul); ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 metara i vađenje potonulog davljenika (3 metra dubina) – 3 puta za 3 minuta. Provjera uključuje, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, kao i znanje u pružanju prve pomoći i KPR-a (reanimacija)”, pojašnjeno je iz Crvenog krsta.

 

Prva obuka novih spasilaca će početi 10. maja, a za ovu godinu su planirane četiri, dok će dodatne provjere i kursevi biti organizovani ukoliko se ukaže potreba za tim.

“Sve aktivnosti će biti organizovane uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera”, naglašavaju u toj organizaciji.

Iz Crvenog krsta pozivaju sve kandidate da se blagovremeno prijave za provjere i kurseve, kako bi na vrijeme obezbijedili licencu spasioca na vodi za ovu godinu i na taj način došli do zaposlenja tokom turističke sezone.

Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]