Podgoričanin protiv koga je direktorica Kliničkog centra podnijela prijavu: Moj otac doživio golgotu na Odjeljenju kardiologije

0
Dragan Vulanović

“Ja sam taj famozni “čupač grkljana””. Ovim riječima Podgoričanin Dragan Vulanović počinje izjavu za CdM, protiv kojeg je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović podnijela prijavu zbog prijetnji. Vulanović za CdM priča da je do ovog slučaja došlo zbog nemarnog odnosa zaposlenih u KCCG prema njegovom ocu, koji je na liječenju u toj ustanovi već 15 dana. On je u policiji dao izjavu, a tužiteljka je ocijenila da nema bića krivičnog djela, ali su mu kako kaže savjetovali da “ne zateže situaciju”. O cijelom slučaju upoznata je i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

<<<Radulović podnijela prijavu protiv rođaka pacijenta koji je prijetio čupanjem grkljana, a discipliski protiv sestre<<<

“Moj sedamdesetogodišnji otac je u teškom stanju primljen na Odjeljenje kardiologije KCCG prije 15 dana. Prethodno se liječio u kućnim uslovima od upale pluća, jer je zbog kovida stanje u zdravstvu katastrofalnom stanju. Sad je to ako malo bolje, ali to je katastrofa. Mi smo sve dali da se on od upale puća izliječi u kućnim uslovima, međutim stvorio se tromb nakon čega je on morao da bude hospitalizovan”, kaže Vulanović za CdM.

On naglašava da njegov otac više godina boluje od Parkinsonove bolesti, da se slabo kreće, kao i da je imao dvije operacije srčanih zalizaka.

“Od hospitalizacije bukvalno počinje pakao. Jedva smo uspijevali da dobijemo bilo akkvu informaciju o stanju pacijenta. Na fiksni broj koji nam je dat i na koji bi trebalo da se javlja sestra skoro se nikad niko nije javio. Možda smo par puta dobili taj broj”, priča Vulanović za CdM.

Prema negovim riječima, na broj koji im je dala doktorica Miločević, kao broj ljekara na koji se informiše o stanju sa pacijentima, su zvali nekoliko puta.

“Tu se javila jedna jako drska i neljubazna mlada doktorica, koja nam je bukvalno rekla što mi nju uznemiravamo, na privatni broj. A taj broj nam je dat”, naglašava on.

Vulanović dalje priča da su teško dobijali informacije o zdravstvenom stanju njegovog oca.

“Već poslije nekoliko dana od oca, koji je ima kod sebe mobilni telefon, su počele da stižu informacije da je on maltene po pola dana, i po čitav dan uneređen, i da mu je dignuta ograda na krevetu. Čuo sam kad mu je bila otvorena telefonska linija da je jedna od sestara rekla citiram: “Se*i i pi*aj u tu pelenu, đavo da te nosi!”. Druga medicinska sestra mu je rekla: “Ćuti tu, lezi i da ti je dobro!”, tvrdi Vulanović.

On ne poriče da je imao neprijatne razgovore sa medicinskim sestram, kao i da je bio neljubazan.

“Često smo ga u toku dana zvali. I govorio nam je “upi*an sam, u*ran sam”. Pitali smog a po više puta tada da li je ko dolazio da ga presvuče i svaki put je odgovor bio “nije”. Na naše uši dok je otvorena linija, dozivao je sestre, dozivao je ljekare, ali niko se nije obazirao”, naglašava Vulanović.

Vulanić kaže da je do kulminacije došlo kad su njega htjeli da puste u četvrtak ili petak bez kontrolnog pregleda sondom da se ustanovi šta je sa trombom zbog kojeg je hospitalizovan.

“Izvršili smo pritisak da se taj kontrolni pregled odradi i oni su ga zadržali u bolnici. Za vikend nastaje pakao Opet su svađe, opet su tenzije, opet ne može niko da se dobije. Slao sam u petak, subotu i juče mailove direktorici Kliničkog centra, i njenoj zamjenici, upućen je i ombudsmani niko nije odgovarao do juče poslije podne”, rekao je Vulanović.

Tada mu se, kako kaže, mailom javila direktorica Radulović koja mu je saopštila da će da ih primi izvjesni doktor Pavlović, i da dođu u 19 časova na portirnicu KCCG-a.

“Ja sam došao u zakazano vrijeme. U međuvremenu, moj otac je satima prije nego što su me zvali, pao. Međutim, o tome me direktorica KCCG u mailu nije navela, nego je drugi doctor informisao starijeg brata i majku”, priča dalje Vulanović.

On tvrdi da je na sastanak doveden pred svršen čin.

“U čekaonici KCCG ispred ambulante brat mi je rekao da je otac pao. U tom momentu sam počeo da vičem i burno sam reagovao. Doktor Pavlović I još jedan ljekar su došli primili ans u ambulantu. Dokjtor Pavlović mi je potvrdio da je moj otac pao. Rekao sam mu: “Pa kako vam je pao, pišem danima mailove o nemaru i nebrizi prema mom ocu”. Dr Pavlović mi kaže: “Nije on meni pao”, i nadovezuje se “ko je njega ćerao da se diže sa Parkinsonovom bolešču”. U trenutku kada je doktor Pavlović to saopštio ja sam, što sam potvrdio i u policiji, rekao: “Sad mi dođe da vam obojici zbog te price grkljan iščupam”. Okrenuo sam se i izašao iz ambulante”, navodi Vulanović.

Njegov brat, kako dodaje, je za njim napustio ambulantu.

“Nama je rečeno da je naš otac pao i slomio kuk, i da se čeka skener. Čak smo i pripremani da potpišemo odobrenje za operaciju. Nakon sat vremena, javili su nam naprasno da on nije slomio kuk, nego da ima neke degenerativne promjene”, priča Vulanović dalje.

On kaže da mu je direktorica KCCG odgovorila tek kad je saznala da je njegov otac pao.

“Prećutala mi je da je pao, zakazala mi je sasatanak gdje me dovela pred svršen čin da ja reagujem burno. Uhvatila se za moje riječi “o čupanju grkljana” i prijavila me policiji. Jutros u 6.30 sati došla je policija kod moje majke, koja se veoma uznemirila, da mene traže. Žena mi je u četvrtom mjesecu rizične trudnoće i doživjela je strašan šok. Javio sam se inspektoru i dao izjavu. Konsultovali su tužiteljku koja je rekla da nema bića krivičnog djela i da neće prekršajno da me gone, ali su me savjetovali da dalje “ne zatežem””, ističe Vualanović.

Vulanović je ispričao da je Radulovićeva jutros na razgovor primila njegovu majku, koja je prethodno presrela ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojivić na otvaranju Centra za labaratorijska ispitivanja, i sve joj ispričala.

Nakon svega je kako kaže njegov otac istraumiran i isprepadan, te da je doživio golgotu na tom Odjeljenju.

“Najžalije mi je oca i moju trudnu ženu, što je doživjela da mene istražuju kao posljednjeg kriminalca. Moj otac je skoro 30 puta dao krv i dočekao je da medicinski radnici, KCCG i cijeli zdravstveni sistem da se tako ophodi prema njemu”, zaključio je Vulanović u izjavi za CdM i dodaje da su u policiji bili izuzetno korektni prema njemu.

Aleksandra Obradović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].