Podgorička skupština srpska revolucija protiv Crne Gore

14
Podgorička skupština

Politički analitičar Srđa Vukadinović je ocijenio da Rezolucija koju je Demokratska partija socijalista uputila Skupštini povodom 100 godina od Podgoričke skupštine predstavlja samo još jednu potvrdu da su te odluke bile pogubne za Crnu Goru koja je tada izgubila državnost.

On u izjavi za Dnevne novine tvrdi da su odluke Podgoričke skupštine poništene odlukama o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

“Prema tome, ovo je poništeno još prije nego što je Crna Gora obnovila nezavisnost, zatim nekim odlukama kada je Crna Gora bila u sastavu Jugoslavije i još mnogo ranije. Rezolucija znači samo još jednu potvrdu da su odluke Podgoričke skupštine bile pogubne za Crnu Goru, da je tada izgubila državnost. Ono što je ključno je da Crna Gora ima odluku iz 2006. godine, to je ta moderna savremena Crna Gora koja ima i Ustav iz 2007. godine, kojim se poništavaju i svi ostali ustavi, koji su govorili o nekim stvarima koje su upravo u Podgoričkoj skupštini poništene”, kaže Vukadinović.

Takozvana Podgorička skupština bila je tema prekjučerašnjeg naučnog skupa “Crnogorska 1918. savremena percepcija ili relativizacija” koji su organizovali Filozofski fakultet iz Nikšića i Centar za geopolitiku, na kojem je, između ostalog, ocijenjeno da je skup čijim je odlukama naša država nestala sa mape nezavisnih država Evrope bio, “srpska revolucija protiv nacionalnog crnogorstva i protiv državne nezavisnosti Crne Gore”.

Istoričari su poručili da je istorija jasna, te da nema prostora za zloupotrebu u dnevnopolitičke svrhe.

“Bez sumnje 1918. je godina kada je Crna Gora nestala. Jer se 1918. godine u Crnoj Gori desilo ono što se nikada ranije u istoriji nije desilo. Dakle, to je jedna sasvim nova pojava u istoriji Crne Gore, nesravnjiva sa bilo čim prije. Godine raskola i spora i prvog sukoba u čijoj je osnovi ideologija, a ne neki nacionalni ili vjerski kontekst”, rekao je istoričar Živko Andrijašević.

Istoričar Dragutin Papović je poručio da “nije izvršeno samo zbacivanje prethodnog režima i pravnog poretka, nego i ukidanja države” te da je sa tog aspekta “Podgorička skupština je bila revolucija protiv crnogorske države” Milan Šćekić je skrenuo pažnju na činjenicu da su srpski istoričari marginalizovali učešće Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, te da ne čudi što “crnogorska 1918. godina maltene i ne postoji u njihovim djelima”

Podgorička skupština biće tema i okruglog stola kojeg danas organizuje Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Ovaj događaj naći će se kao dio dešavanja u periodu od Berlinskog kongresa 1878. do gubitka države 1918. godine.

Za analitičara i univerzitetskog profesora Vukadinovića, odluke Podgoričke skupštine su Crnoj Gori donijele samo nesreću, nestanak jedne države, bratoubilački rat koji se vodio na njenoj teritoriji, netrpeljivosti i vječite podjele koje do danas nijesu prevaziđene. On, ipak, smatra da su odluke tzv. Podgoričke skupštine poništene obnovom nezavisnosti Crne Gore, odnosno plebiscitom na kojem su građani u maju 2006. “jasno rekli šta hoće i kakvu državu žele”.

Osim toga Vukadinović smatra da je potrebno vrijeme da svijest građana o vrijednostima referenduma 2006. sazre i da na tome treba raditi.

Dnevne novine   cdm

14 KOMENTARI

 1. Okrugli sto ima svrhe ako se bolje pripremi.Tvrdnja komentatora Vukadinovca je podcjenjivavka do Podgoricke skupstne koja je u principu tada ispostovala odredjene kritetijume inace ne bi bila odrzana sem toga novo nadtala drzavna tvorevina kraljevina bila desetak puta veca i mocnija od kralj.Crne Gore a precutno je to podrzao kralj u emigraciji.
  Ing.Milos Djonović

  • Ajde Milose ne laprdaj kakva skupstina.
   Brzo ce novi zakoni i nema vise
   “uskih grla”.
   Pazi da Ti ne bude usko u sirokim gacama. Nesto Te nije briga o Kosovu?
   Ti si nekakvi remetilacki elemenat
   prema Crnoj Gori!
   Ne moze to Milose.
   Smanji retoriku i uvazavaj Crnu Goru,
   ako hoces da Te sugradjani postuju.
   Posmatramo i smijemo se tvome trabunjanju.
   Nisi se opasuljio minutasu !

 2. Zašto Podgorička skupština nije odžrana u prijestonici Cetinju? To je bilo u planu i logično, politički jedino ispravno. Odgovor je: Bojali su se opasnog incidenta, jer je u to vrijeme na Cetinju bio stacioniran manji kontingent italijanskih vojnika, u okviru zemalja pobjednica.
  Slavljenje Krsta Zrnova i njegove “Božićne oružane pobune”, izdajnički je čin.
  I onda, i danas.
  Bio je to čin veleizdaje, gdje se više (iz interesa Krsta Zrnova) cijenila italijanska okupacija nego srpsko oslobođenje.
  “Pobunu” su podržali uglavnom oni oficiri i oficirčići koji su imali neki čin ili državnu službu u Nikolinoj Kraljevini. Običan narod, a taj je bio u ogromnoj većini, Odluku Podgorične skupštine su bezrezervno pozdravili. Pozdravili su UJEDINJENJE sa državom Srbijom. Ne – prisajedinjenje, kako to danas pokušavaju interpretirati “šerbini istoričari”.
  Krsto Zrnov, kao izdajnik interesa srpskog roda kojemu je pripadao i, kako se u egzilu pisao, imao je debelu logističku podršku od Kraljevine Italije: diplomatsku, vojnu, moralnu, političku i, nadasve – finansijsku.
  Bez novca se ni jedan rat ne može voditi. Neko tu avanturu mora finansirati. Jedino Kraljevina Italija je imala geo-strateški interes da finansira ovu pobunu, da spriječi ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom. Cilj je bio da se preko dinastičkih veza i okupacijom Albanije, koja je bila u toku, vojno i politički Italija učvrsti na Balkanu.
  Ne treba zaboraviti da je između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS, između dva rata, vladala stalna napetost, na ivici oružanog sukoba.
  Došla je ratna 1941. godina, koja je pokazala šta je Kraljevina Italija pripremala Crnoj Gori 1918. godine. Plan i težnje Italije 1918., preslikane su na sramnom činu 12. jula (Petrovdan)1941. god.

  Može vam se, da slavite IZDAJU kao vrlinu, samo ne možete prisiljavati slobodnomisleći narod da i oni prihvataju vaše dnevnopolitičke poglede.
  Da je italijanski plaćenik, Krsto Zrnov, uspio u svojoj (italijanskoj) namjeri, narodu Boke i Paštrovića nametnuo bi poslije 500 godina da i dalje službeni jezik bude – italijanski! Dakle, nakon kapitulacije Austrije, došla bi kao okupator – Italija.
  Da budem iskren, sa ove vremenske distance, sudbina nepismenih i zavedenih Katunjana, pod hipotetičkom pobjedom Krsta Zrnova, danas je irelevantna za narod Boke i Paštrovića.
  Nijeste valjda naivni da mislite da bi Italijani Boku i Paštroviće iz samilosti prepustili Krstu Popoviću i Katunjanima?!! Londonskim sporazumom iz maja 1915., Italiji su bili, između ostalog, bili obećani svi posjedi u Boki.
  Objektivna istorija, Krsta Zrnova svrstava u red izdajnika, bez obzira što nedavna teve serija lik Krsta prikazuje kao lik Prometeja i nekakvog nadriheroja.
  Sve u interesu dnevne politike režima…
  Evviva!

  • Okrigli sto ima svrhe ukoliko se dobro obavjesteni pozovi cak i sopstvenoj inicijativi jer ga je glupo organizovati ako je kraj unapred poznat.
   Ing.Milos Djonović
   Odgovor komentatoru Vukadinovicu ..Podgoricka skupstina nije bila kriva za ustroj C.Gore kao da je protiv nje tada vodjen krivicni postupak pa ni kasnije sto u principu nije lak izvesti.Novo nastala kraljevina je bila kasnie medjunarodno priznata.
   Ing.Milos Djonović

 3. Podgoricka skupstina je billa izraz dijela crnog.naroda koji je zelio bolje odnose da Srbijom pa je kadmije drzave sa Hrvatima i Slovencima koji su se oslobodie od jarma Aus.Uga.monarhiije.
  Ing.Milos Djonović

 4. Lopovski referendum iz 2006g je ponistio svima pamet.
  Danas imalo lucidni shvataju da su ukidanje cg izvrsile velike sile kao sto su velike sile priznale kosovo koje je odcijepljeno od Srbije a cg vlast taj cin priznala…..
  ovo stavlja u ravan sve dvolicne istoricare i politicare koji su izgubili svjest i savjest tvrdeci a ne uporedjujuci….
  ne moze u pravdi i istini biti dvolicnosti osim kod miloljubaca tj bivsih sloboljubaca..
  Amin!

  • Zašto na kraju teksta(a to ti nije bila praksa) napišeš Amin?
   Što si sve pisao i napisao ne daje ti pravo, da ta Najsvetija rječ ide uz tebe!
   Ljuta ne grješi se!!!

   • Gdje zuris sveznalce…?

    Mogao si bar prvo vidjeti znacenje ove rijeci jer je to rijec koja spaja sve vjere osim ateisticke.
    Značenje te rijeci je odobravanje a prevod bi bio “neka bude tako!”, “Tako je!”. 
    Amin se koristi i da se ukaže na to da se neko veoma slaže sa nečim i u tom smislu znači “vaistinu, bez sumnje, nesporno”.

    Hajde sad odmori pamet..uzavrla ti je pa se pazi mozdanog udara….

    • A ti inače poštuješ sve druge vjere osim ove tvoje. Pa ti izvrjeđa svakog drugog koji nije Pravoslavne Vjeroispovjesti, sram te bilo. Što se tiče Amina, sa tobom se rjetko ko može složiti, naravno pod uslovom da je normalan.
     Kolika ti je pamet vidi se kada na kraju teksta spomenu moždani udar i.baš zbog toga poželjeću ti puno zdravlja!

     • Hvala ti sto napokon uvidje da postujem sve vjere i ljude koji postuju mene. Srbe i srpstvo kao i pravoslavlje…..
      Spustavah se ja na vase uze…
      umalo se uze ne pretrze…
      od tada smo bolji prijatelji…
      u glavu mi pamet utjerase….
      Nazalost Njegos nije bio toliko vidovid da vidi dolazak komunzma i masovnog unijacenja kvazicrnogoraca i ateista
      Amin!

    • Za Ateiste nema boga, a takvi kao Ljuta su zaostali, bave se babarijama i nepodobni su u intelektualnim krugovima.
     Drze kafanskih i crkveno-klerikalnih brloga, gdje su u svom elementu!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]