Podignute zastave u susret Danu hrvatskog naroda u Crnoj Gori

0

Ispred Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi obilježen je važan datum za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, podizanjem zastava Crne Gore i Republike Hrvatske.

Prisutni su imali priliku čuti crnogorsku himnu u izvedbi Dore Štampić, a nakon toga himnu hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u izvedbi Doris Deković.

“Danas imam posebnu čast i zadovoljstvo što nakon 82 godine, dakle od 1939. kada je u Donjoj Lastvi zadnji put vijorila hrvatska zastava, nije izbrisano sjećanje, koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori”, kazao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, istaknuvši da ovaj događaj potvrđuje postojanje Hrvata na ovim prostorima.

Deković

Hrvatsko nacionalno vijeće je, kako je naveo, po istom zakonu odredilo i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Odabrali su 13. januar kao sjećanje na 809. godinu, kada su otkupljene moći Sv. Tripuna, što predstavlja nultu tačku istorijskog dokumentovanog trajanja hrvatskog naroda.

“Za nas zemlja nije tek ekonomsko dobro, nego dar od Boga i naših predaka, sveti prostor s kojim moramo biti u interakciji ukoliko želimo zadržati svoj identitet i svoje vrijednosti”, kazao je Deković.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u svom je obraćanju posebno pozdravio pojedince, koji su u relativno skoroj prošlosti doživljavali progone i utvrđivali identitet patnjama, kroz koje su morali proći oni i njihove obitelji te je istakao kako je ovaj dan posvećuje njima.

Vuksanović

“Današnji dan je veliki za sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori, veliki je za hrvatsku nacionalnu manjinu, ali veliki je i za Crnu Goru. Današnjim događajem Hrvati u Crnoj Gori potvrđuju svoj vitalitet i dokazuju da su sljedbenici velikih ideja, ali kad ste sljedbenici velikih ideja, onda nadilazite brojčanu vrijednost koju imate. Važan je i za samu Crnu Goru, jer ona na ovaj način pokazuje i dokazuje da uvažava i poštuje prava svojih manjina”, rekao je Vuksanović.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić istakao je značaj hrvatskog grba i zastave, povijest koju baštinimo kao Hrvati u Crnoj Gori, dijeljenja iste i značaja ovog događaja za Hrvate na ovim prostorima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]