Podnijete krivične prijave protiv Krivokapića, Abazovića i ministara

0

NVO Montenegro International podnijela je juče Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv svih članova Vlade zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Povreda ravnopravnosti iz čl. 159 st.3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, saopšteno je iz tog udruženja.

U Montenegro Internationalu su naveli da se krivična prijava odnosi na premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministre Tamaru Srzentić, Ratka Mitrovića, Sergeja Sekulovića, Oliveru Injac, Đorđa Radulovića, Jakova Milatovića, Mladena Bojanića, Aleksandra Stijovića, Vesnu Bratić, Jelenu Borovinić-Bojović, Vladimira Leposavića i Milojka Spajića.

U toj NVO objašnjavaju da je razlog za podnošenje prijave taj što su članovi Vlade donijeli Odluku o prestanku važenja Odluke o davanju saglasnosti Glavnom gradu Podgorica za otuđenje nepokretnosti. Time su, kako su kazali u Montenegro Internationalu, ograničili vjernicima i poštovaocima Crnogorske pravoslavne crkve ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom Crne Gore, Zakonom o slobodi vjeroispovjesti i potvrđenim međunarodnim ugovorima kao što je pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti predviđeno u čl. 46 Ustava Crne Gore i u čl. 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

“Oni su bez pravnog osnova onemogućili da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi dodijeli zemljište za izgradnju vjerskog objekta u kojem bi vjernici Crnogorske pravoslavne crkve ispoljavali vjeru molitvom, propovijedanjem, obredom ili običajima, a na inicijativu neregistrovane vjerske zajednice – Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja nema pravni subjektivitet u skladu sa važećim propisima, i koja je takvim postupanjem stavljena u povlašćeni položaj u odnosu na vjerske zajednice koje su registrovane u skladu sa važećim propisima. Takođe, prijedlog za donošenje ove odluke nije dat u zakonom predviđenoj proceduri, niti su postojali bilo kakvi zakonski razlozi da se ova odluka donese”, istakli su u Montenegro Internationalu.

Vlada je, kako su ocijenili, postupala shodno zahtjevima Pravoslavne mitropolije crnogorsko – primorske koja kao organizacija nije registrovana u skladu sa važećim propisima te je pitanje pravnog subjektiviteta iste upitno.

“Takođe, pojedini članovi Vlade su otvoreno u javnim nastupima i u izjašnjenjima datim na konferencijama za medije iskazali mržnju prema vjernicima, poštovaocima i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve. Motiv donošenja ovakve odluke je isključivo ograničenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti vjernika i poštovalaca Crnogorske pravoslavne crkve, kojoj okrivljeni ne priznaju ni subjektivitet niti njenim vjernicima priznaju pravo na ispoljavanje svojih vjerskih ubjeđenja i osjećanja. Drugog motiva nema. Pojašnjenje dato putem medija od strane okrivljenog Abazovića da je u toku postupak za utvrđenje prava svojine na predmetnim nepokretnostima je samo pokušaj izbjegavanja odgovornosti za izvršeno krivično djelo”, ocijenili su predstavnici te NVO.

Oni su ukazali da, u vrijeme donošenja sporne diskriminatorne odluke u evidenciji Uprave za nekretnine PJ Podgorica za katastarsku opštinu Podgorica II, LN 5791, nije izvršen upis bilo kakvog ograničenja ili tereta u vidu zabilježbe postojanja spora.

Okrivljeni prilikom donošenja sporne diskriminatorne odluke, kako su naveli, nijesu vršili uvid u spise predmeta koji se navodno vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici niti su zvaničnim putem od strane bilo kojeg državnog organa izvršili provjeru tih navoda, niti na bilo koji način razmotrili osnovanost navoda organizacije koja je predlagač odluke.

“Napominjemo da se u slučaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno Pravoslavne mitropolije crnogorsko – primorske radi o neregularnoj organizaciji koja ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore, i da je kao takva pokrenula spor, nakon donošenja Odluke 41. Vlade Crne Gore, sa ciljem da takođe ograniči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti vjernika i poštovalaca Crnogorske pravoslavne crkve, bez bilo kakvih dokaza, vršeči time zloupotrebu prava na pristup sudu, iz kojih razloga je potrebno i razmotriti krivično pravni aspekt djelovanja i ove organizacije a vezano za krivično djelo izvršeno od strane prijavljenih članova 42. Vlade Crne Gore”, rekli su u Montenegro Internationalu.

Ta NVO juče je saopštila i da je uputila Agenciji za sprečavanje korupcije zahtjev za pokrenetanje postupka protiv ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića koji je, kako tvrde, u više navrata prekršio odredbe člana 7 Zakona o sprečavanju korupcije, jer je javni interes podredio poslovnom i privatnom interesu vjerske zajednice koja pritom nema pravni subjektivitet u Crnoj Gori.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]